ΗΠΑ: Ο καθηγητής που προέβλεψε όλους τους νικητές των προεδρικών εκλογών από το 1984 «βλέπει» νίκη Μπάιντεν

23:26 8/8/2020 - Πηγή: In.gr

Την ετυμηγορία του για τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ έδωσε ο Άλαν Λίχτμαν, καθηγητής Ιστορίας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, ο οποίος κατέχει ένα ασυναγώνιστο ρεκόρ, καθώς έχει προεβλέψει όλους τους νικητές των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ από το 1984 κι ήταν από τους ελάχιστους που είχαν «δει» νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Κι όχι μόνον

αυτό, αλλά ο Λίχτμαν προέβλεψε και την παραπομπή του Τραμπ στη Γερουσία. Και τώρα -χάρη στο σύστημα πρόβλεψης των «13 κλειδιών» που ανέπτυξε, είναι σίγουρος ότι ο άνθρωπος που θα κάθεται στο Οβάλ Γραφείο τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι ο Τζο Μπάιντεν.

«Η πρόβλεψη είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα χάσει τον Λευκό Οίκο φέτος», λέει ο διάσημος καθηγητής στους New York Times.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα κι ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν την έκβαση.

Το σύστημα των 13 κλειδιών

Το σύστημά του των «13 κλειδιών» περιλαμβάνει παράγοντες όπως τα σκάνδαλα, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές επιδόσεις, οι κοινωνικές εντάσεις, οι διπλωματικές ή στρατιωτικές επιδόσεις στο εξωτερικό, το κατά πόσον είναι χαρισματικοί οι μονομάχοι.

«Το μυστικό είναι να προσέχεις την μεγάλη εικόνα της δύναμης και της απόδοσης του εκάστοτε προέδρου. Και να μην δίνεις καμία σημασία στις δημοσκοπήσεις και τα καθημερινά σκαμπανεβάσματα της προεκλογικής εκστρατείας. Και αυτό μετρούν τα κλειδιά. Τη μεγάλη εικόνα» δήλωσε ο Λίχτμαν σύμφωνα με το CNN.

Κάθε κλειδί είναι μία δυαδική δήλωση που μπορεί να απαντηθεί ως σωστή ή λάθος. Και αν έξι ή περισσότερα κλειδιά απαντηθούν ως λάθος, ο ένοικος του Λευκού Οίκου εμφανίζεται να είναι στην έξοδο.

Όπως λέει ο Λίχτμαν, επτά από τα 13 αυτά «κλειδιά» ευνοούν τον Μπάιντεν, δίνοντάς του ένα ελαφρό προβάδισμα νίκης έναντι του Τραμπ.

Όταν ρωτήθηκε αν το σύστημα μπορούσε να κάνει προβλέψεις για ζητήματα όπως η πανδημία του κοροναϊού, ο Λίχτμαν απάντησε:

«Κοιτάξτε, αναδρομικά και μελλοντικά, τα κλειδιά πάνε πίσω στο 1860. Είναι ένα δυναμικό σύστημα. Γι’ αυτό μην παίζετε μαζί του. Έχει αντέξει σε τεράστιες αλλαγές στην πολιτική μας, την οικονομία μας, τη δημοκρατία μας. Μην παίζετε με τα κλειδιά».

Παρά τις προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος από το 1982, ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι αισθάνεται την ίδια πίεση κάθε τετραετία. «Είμαι 73 ετών, ωστόσο, κάθε φορά, χωρίς εξαίρεση, νιώθω ταραχή» δήλωσε.

Τα πλεονεκτήματα των δύο υποψηφίων

Στα υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου μετρά ότι ο Τραμπ είναι ο απερχόμενος πρόεδρος, ότι δεν αντιμετωπίζει εσωκομματικό ανταγωνισμό, ή από υποψήφιο τρίτου κόμματος, ότι απέφυγε μεγάλες στρατιωτικές αποτυχίες στο εξωτερικό, ότι προώθησε μεγάλες αλλαγές στην εθνική πολιτική κι ότι έχει απέναντί του έναν αντίπαλο, που ο καθηγητής δεν θεωρεί «χαρισματικό».

Ωστόσο, ο Μπάιντεν, έχει μικρό αβαντάζ – σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανό… Νοστράδαμο – ειδικά λόγω των αποτυχιών του Τραμπ στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, του κινήματος διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού. Οι κοινωνικές αναταραχές, οι κλυδωνισμοί αυτή την περίοδο στην αμερικανική οικονομία και η πορεία της πανδημίας διαγράφουν όσα κέρδισε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι τώρα με τις επιδόσεις του στην οικονομία, ενώ τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα στη διάρκεια της προεδρίας του – περιλαμβανομένης και της παραπομπής του – καθιστούν πιθανότερη μια επικράτηση του Μπάιντεν, λέει.

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για τον τελευταίο είναι οι νίκες των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές, όταν ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και πέραν τούτου ο Λίχτμαν δεν θεωρεί «χαρισματικό» ούτε τον Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι έχει απήχηση σε μια περιορισμένη εκλογική βάση.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Την ώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κλείνει την «ψαλίδα» των τελευταίων εβδομάδων με τον Τζο Μπάιντεν ο μέσος όρος του RealClearPolitics τον δείχνει πίσω από τον αντίπαλό του αλλά μόλις έξι μονάδες, σε σύγκριση με τις εννέα μονάδες πριν έναν μήνα.

Ωστόσο, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών του 2016, οι δημοσκοπήσεις μπορεί να κάνουν λάθος. Παράλληλα, οι εθνικές και πολιτειακές δημοσκοπήσεις είχαν επανειλημμένα δείξει ότι η Χίλαρι Κλίντον θα κέρδιζε τον Ντόναλντ Τραμπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα