Διαστημικό «κανόνι» εναντίον αστεροειδή

Η ιαπωνική υπηρεσία εξερεύνησης του διαστήματος Jaxa ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή ενός "διαστημικού κανονιού" με το οποίο ελπίζει ότι θα μπορέσει να συλλέξει και να φέρει στη Γη πολύτιμα δείγματα από το υπέδαφος ενός αστεροειδή.

Η Jaxa εξήγησε ότι η συσκευή αυτή, ένας συνδυασμός βόμβας και κανονιού, θα τοποθετηθεί στο διαστημικό σκάφος Χαγιαμπούσα 2 το οποίο θα εκτοξευτεί το 2014 με στόχο να συλλέξει δείγματα από τον αστεροειδή 1999JU3 το 2018 και να επιστρέψει στη Γη, εφόσον όλα πάνε καλά, δύο χρόνια αργότερα.

Στηδοκιμή που έκανε, η

υπηρεσία χρησιμοποίησε έναν προωθητικό σύστημα για να εκτοξεύσει μια τεράστια μεταλλική μπάλα σε έναν στόχο, κατά τον ίδιο τρόπο που ελπίζει ότι θα γίνει και στο διάστημα σε πέντε χρόνια από σήμερα.

Όταν θα φτάσει στην τροχιά του μικρού αστεροειδούς το Χαγιαμπούσα 2 θα αποδεσμεύσει το "διαστημικό κανόνι" και στη συνέχεια θα "κρυφτεί" στην άλλη πλευρά του αστεροειδούς. Η συσκευή θα εκραγεί και θα εκτοξεύσει μια μεταλλική μπάλαστον αστεροειδή, ώστε να δημιουργήσει κρατήρα. Το Χαγιαμπούσα 2 θα συλλέξει κατόπιν δείγματα από το υπέδαφος, από την τρύπα που θα έχει ανοίξει το "κανόνι".

Οι Ιάπωνες επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιο ενδιαφέρον να αναλύσουν το υπέδαφος των αστεροειδών παρά την επιφάνειά τους, αφού τα υλικά που βρίσκονται σεαυτήν καταστρέφονται από τη συνεχή έκθεσή τους στη διαστημική ακτινοβολία.

Το Χαγιαμπούσα 1, πουεκτοξεύτηκε το 2003, συνέλεξε δείγματα από τον αστεροειδή Ιτοκάβα τον Σεπτέμβριο του 2005, χρησιμοποιώντας μια πολύ διαφορετική τεχνική. Ωστόσο, καθώς παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα στην επικοινωνία του με τηΓη, στους κινητήρες, στις μπαταρίες και σε άλλον εξοπλισμό, η Jaxa αναγκάστηκε να καθυστερήσει την επιστροφή του επί τρία χρόνια. Το Χαγιαμπούσα 1 καταστράφηκε κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα αλλάπρόλαβε να ρίξει μια κάψουλα με δείγματα, στην οποία βρέθηκαν κατόπιν από τους επιστήμονες 1.500 σωματίδια από τον αστεροειδή.

Σύμφωναμε την Jaxa, η έρευνα των υλικών από τα οποία αποτελούνται τα διαστημικά σώματα μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να εξηγήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σχηματίστηκε η Γη και εμφανίστηκε η ζωή στον πλανήτη.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα