Ο Π. Καρβούνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μίλησε στις 20/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Αξιολόγηση θα υπάρξει το καλοκαίρι πια. Οι αξιολογητές έφυγαν και δεν θα γυρίσουν παρά μόνο μετά τις ευρωεκλογές. Εκείνη η στιγμή θα είναι πολύ καίρια για την Ελλάδα,

διότι θα τεθούν θέματα που θα αφορούν το μέλλον μας. Δηλαδή, τι θα γίνει όσον αφορά την χρηματοδότηση της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Έχουμε ανάγκη από άλλα χρήματα; Και αν ναι, πόσα και με ποιο τρόπο θα τα πάρουμε; Επιπλέον, θα τεθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Οι εταίροι μας έχουν υποσχεθεί ότι από την στιγμή που θα πετυχαίναμε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα είχαμε και ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, το οποίο είναι τεράστιο... Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους εκτιμώ ότι θα αρχίσει μετά τις ευρωεκλογές, διότι έχουμε κάνει αυτά που έπρεπε. Υπήρχαν δύο οι όροι. Ο πρώτος ήταν να έχουμε το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα και ο δεύτερος ήταν να εκτελούμε τις υποχρεώσεις τις οποίες αναλάβαμε για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κρίση. Και αυτό το πιστοποιεί και η χτεσινή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας βρίσκεται στο σωστό δρόμο, έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία και είμαστε σε φάση ανάκαμψης».

Δημοσιογράφος: Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα χρειαστούμε επιπλέον χρήματα, δημοσιονομικά, μέχρι το 2016 που τελειώνει το πρόγραμμα του Ταμείου;

Π. Καρβούνης: «Χρειαζόμαστε χρήματα, αλλά το θέμα είναι που θα τα βρούμε. Ακούω την κυβέρνηση που λέει ότι δεν χρειάζεται άλλο μνημόνιο και το σέβομαι αυτό. Μπορεί να βρεθούν τα χρήματα από τις αγορές. Ήδη, γίνεται συζήτηση για να βγει η Ελλάδα στις αγορές σε ένα είδους τεστ, να δει με πόσο χαμηλό επιτόκιο μπορεί να πετύχει νέα δανειοδότηση. Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα, επειδή έχει νοικοκυρέψει τα του οίκου της -δηλαδή τα δημοσιονομικά της- και δεν ξοδεύει πιο πολλά από τα έσοδά της, έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι ανάγκες δανειοδότησης...».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι η επιτήρηση που θα έχουμε από την Ευρώπη σταματά εδώ ή αλλάζουν τα δεδομένα; Η΄ θα έχουμε μια επιτήρηση ούτως ή άλλως, ό,τι και να γίνει;

Π. Καρβούνης: «Το μεγάλο μάθημα της κρίσης είναι ότι θα υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία για πάντα και για όλους. Όχι μόνο για την Ελλάδα. Συνεπώς, με ή χωρίς μνημόνιο, θα υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν πρόκειται να ξαναγίνει ποτέ το "πάρτι" που έγινε παλιά, να στέλνουμε λάθος νούμερα κ.λπ.. Τελείωσαν αυτά...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το καλό νέο είναι ότι η Ελλάδα πλέον δεν θα κάνει μόνο περικοπές, αλλά θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Άρα, θα πέσει νέο χρήμα, το οποίο θα προέλθει από την ανάπτυξη και αυτό μπορεί να σταματήσει την επιβολή φόρων, όπως αυτός της αλληλεγγύης. Από την ανάπτυξη θα έχουμε έσοδα, άρα και λιγότερες υποχρεώσεις για να επιβάλλουμε φόρους. Αλλάζει ρώτα αυτή την στιγμή η Ελλάδα... Αυτό που μας λένε, αλλά το γνωρίζουμε και μόνοι μας είναι ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια ανάκαμψης... Ένα άλλο που μας λέει η τρόικα είναι ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι σταθερό. Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως σίγουρες και οι τράπεζες προχωρούν σε αύξηση κεφαλαίων και σε ανακεφαλαιοποίηση. Αυτά απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι για να πλουτίσουν οι τραπεζίτες, αλλά για να δοθεί φτηνό χρήμα στην αγορά... Οι καταθέσεις των πολιτών είναι "μπετόν αρμέ". Δεν υπάρχει θέμα "κουρέματος". Μέχρι 100.000 ευρώ είναι απολύτως διασφαλισμένες δια ευρωπαϊκού νόμου. Αλλά ούτε και πέραν του ποσού αυτού, υπάρχει αρνητική προοπτική όσον αφορά τις καταθέσεις στην Ελλάδα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα