WSJ: Η σύγκρουση Ευρώπης- Ερντογάν μοιάζει αναπόφευκτη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο δίλημμα, πώς να αντιμετωπίσουν αυτό που φαίνεται ως αύξηση της αυταρχικότητα στην Τουρκία την ώρα που επιθυμούν να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία που κρατάει χιλιάδες πρόσφυγες εκτός ΕΕ, γράφει η Wall Street Journal.

Μετά τις μαζικές εκκαθαρίσεις αυτών που κατηγορούνται ότι σχετίζονται με το πραξικόπημα, οι πιέσεις από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια αυξάνονται προκειμένου η Ευρώπη να πάρει θέση.

Το

αποτυχημένο πραξικόπημα στο οποία έχασαν τη ζωή τους 270 άτομα, οδήγησε τον Ερντογάν να διατάξει εκκαθαρίσεις στο στρατό, το δημόσιο τομέα και τους πολιτικούς αντιπάλους. Περισσότεροι από 36.000 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, την ώρα που συνεχίζεται η έρευνα για την πιθανή συμμετοχή τους στο πραξικόπημα.

Αντιδρώντας στις μαζικές εκκαθαρίσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με αναλυτές, το πάγωμα που ζήτησε το Ευρωκοινοβούλιο, ουσιαστικά επισημοποιεί το καθεστώς που ήδη ισχύει. Οι διαπραγματεύσεις είναι ήδη σε κώμα, με ελάχιστες προοπτικές να υπάρξει πρόοδος τους επόμενους μήνες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει κάποιο νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη δεν έχει και την υποστήριξη των Ευρωπαίων, την ώρα που τα λαϊκιστικά κινήματα βρίσκονται σε άνοδο αξιοποιώντας τον φόβο κατά των μεταναστών. Στην ίδια την Τουρκία, η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας έχει μειωθεί. Ο Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και Τούρκοι αξιωματούχοι, είπαν ότι μπορεί η Τουρκία να αποχωρήσει από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν κρατήσει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.

Όμως η αντίδραση της Τουρκίας στο ενδεχόμενο του παγώματος των συνομιλιών έσταζε βιτριόλι. Ο Ερτνογάν απείλησε ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. Τμήμα της συμφωνίας προέβλεπε την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την παροχή οικονομικής βοήθειας 3 δισ. προς την Τουρκία και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να μετακινηθούν στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν λίγες ελπίδες να εφαρμοστούν οι όροι της συμφωνίας, με δεδομένη την ανησυχία για την καταστολή αλλά και το αντιμεταναστευτικό αίσθημα που επικρατεί στην Ευρώπη.

Η κατάρρευση της συμφωνίας μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την επανάληψη της περσινής μετακίνησης σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να κόψει το κανάλι επικοινωνίας της Ευρώπης με την Τουρκία, σε μία περίοδο που Ευρώπη την χρειάζεται, όχι μόνο για το μεταναστευτικό, αλλά και για τη μάχη κατά του ISIS.

Ειδικοί λένε ότι το να μην ανοίξουν κάποια νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συζητήσεις δεν θα είναι σημαντική ζημιά. Αλλά όσο η ρητορική είναι πιθανό να οξυνθεί τους επόμενους μήνες εξαιτίας των εκλογών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και μία συνολική αντιπαράθεση με τον Ερτνογάν σχετικά με τη σχέση ΕΕ- Τουρκίας μοιάζει αναπόφευκτη.

Η μία άποψη αναφέρει ότι ο κίνδυνος να επιστρέψει το προσφυγικό χάος και να χαθεί η συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία για να αντικαταστήσει την προοπτική της ένταξης στην ΕΕ.

Μία ενισχυμένη τελωνειακή συμφωνία με την Ένωση και στρατηγική συνεργασία στη μετανάστευση, την ενέργεια και την ενέργεια μπορεί να προσφερθεί στη χώρα, αλλά αυτή τη στιγμή λείπει η πολιτική βούληση. Ο χρόνος δεν έχει ακόμη τελειώσει και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα γίνουν πολύ χειρότερες πριν καλυτερεύσουν.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Τουρκίασυμφωνία ΕΕ- Τουρκίαςενταξιακές διαπραγματεύσεις ΤουρκίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα