«Πόλεμος» δηλώσεων HΠΑ-Τουρκίας για F-35 - Εμπλέκουν και Ισραήλ

Mε δημοσιεύματα στα οποία σημειώνεται πως το Ισραήλ δέχτηκε να αναλάβει το τουρκικό κατασκευαστικό έργο των F-35 γέμισε χθες ο τουρκικός Τύπος σε μια προσπάθεια προφανώς να στοχοποιηθεί εκ νέου το Ισραήλ για απόφαση του Τραμπ για αναβολή της παράδοσης 100 μαχητικών F-35 προς την Τουρκία. Ο Πρόεδρος Τράμπ υπέγραψε τη Δευτέρα πράξη εξουσιοδότησης που απαγορεύει την παράδοση των μαχητικών F-35 Joint αν η Τουρκία αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο απαιτείται η επανεξέταση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της αεροπορικής βάσης στο Incirlik από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς, καθώς και εκτίμηση κινδύνου που συνδέεται με την παράδοση των αεροσκαφών.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν δηλώνει σύμφωνα με τη Χουριέτ, πως η Άγκυρα θα ασκήσει τα δικαιώματά της αν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Άγκυρα. «Η Τουρκία δεν είναι μόνο πελάτης των F-35 αλλά και συνεργάτης-κατασκευαστής. Έχουν πληρωθεί, πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Αν η ιστορία φτάσει σε αυτό το σημείο, θα προσφύγουμε στα διεθνή όργανα», είπε.

Παράλληλα υπήρχαν αναφορές και πάλι στον τουρκικό Τύπο, οι οποίες έκαναν λόγο για τερματισμό της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων των F-35 στην Τουρκία κάτι το οποίο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται επίσημα. Αντιθέτως ο Eric Pahon, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε στην ιστοσελίδα Ahval ότι η εκπαίδευση του τουρκικού προσωπικού F-35 στη βάση αεροπορικών δυνάμεων του Luke θα συνεχιστεί μέχρι να υποβληθεί στο Κογκρέσο η έκθεση-νομοσχέδιο για τα F-35 του Υπουργού Άμυνας που απαιτείται από την NDAA για τη μελλοντική πορεία. Το νομοσχέδιο φέρει τίτλο «The John S. McCain National Defense Authorization Act (NDAA) for Fiscal Year 2019» και ο Λευκός Οίκος, μετά την υπερψήφισή του, προσπάθησε ανεπιτυχώς να αλλάξει έξι σημεία του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων και η πρόνοια για πάγωμα παράδοσης των F-35, μέχρις ότου αποδείξει το Πεντάγωνο ότι η Τουρκία είναι καλός και πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ο Pahon πρόσθεσε ότι «το Joint Program Office F-35 υποστηρίζει την απαίτηση υποβολής έκθεσης του Τμήματος Άμυνας στο Κογκρέσο σχετικά με το καθεστώς των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Τουρκία σύμφωνα με τις οδηγίες του Νόμου περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας του 2019». Ο Pahon πρόσθεσε ότι το «Joint Program Office, σε συνεργασία με όλους τους συνεργάτες του F-35, θα συνεχίσει να εκτελεί τα τρέχοντα προγράμματα και θα τηρεί τις μελλοντικές δεσμεύσεις όπως απαιτείται».

Με άλλα λόγια, σημειώνει η ιστοσελίδα, το αποτέλεσμα της έκθεσης που προετοιμάζεται είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτιμά να αποκλείσει την Τουρκία από την αλυσίδα παραγωγής των F-35, η οποία θα είναι σίγουρα υπό τη διεύθυνση του Λευκού Οίκου. Ως εκ τούτου, η NDAA σταματά προσωρινά μόνο τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία, αλλά αφήνει επίσης την πόρτα μισάνοιχτη.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει περάσει ένα πρώτο νομοσχέδιο που εγκρίνει εμπάργκο στην Τουρκία , είναι κακή είδηση για τους Τούρκους από μόνο του, καθώς υπάρχουν ακόμα περισσότερα νομοσχέδια στο Κογκρέσο που θα μπορούσαν να επιφέρουν διάφορους περιορισμούς στην Τουρκία.

Ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που εισήγαγε μια εξέχουσα ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών κάλεσε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστεί με άλλους διεθνείς νομισματικούς οργανισμούς «για να περιορίσουν τα δάνεια από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έως ότου τερματίσει η Τουρκία την άδικη κράτηση Αμερικανών πολιτών.» Το νομοσχέδιο έχει ήδη περάσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα