Προτάσεις ΚΥΣΑΤΣ για ενίσχυση διαδικασίας αναγνώρισης σπουδών αναμένει η Βουλή

Τις προτάσεις του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ) για την ενίσχυση της διαδικασίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών αναμένει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, η οποία συνήλθε την Τετάρτη.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ο Χρύσανθος Σαββίδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΚΟ, επεσήμανε ότι πρέπει ο κόσμος που στέλνει τα παιδιά του για σπουδές να είναι πάρα πολύ προσεκτικός, να κάνει έρευνα αν το πτυχίο έχει ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση και

«να μην πηγαίνει στα τυφλά». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΚΥΣΑΤΣ είπε στα μέλη της Επιτροπής Παιδείας πως θα αποστείλει στην Επιτροπή συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες η Επιτροπή θα προσπαθήσει να υιοθετήσει έτσι ώστε ένα παιδί να έχει πλήρη εικόνα πριν πάει για σπουδές.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σαββίδης είπε ότι, εάν ο φοιτητής παρακολουθήσει κάποια επιλεγόμενα μαθήματα που δεν συνάδουν με αυτά που ζητά το ΚΥΣΑΤΣ, τότε το πτυχίο μπορεί να μην είναι ούτε ισότιμο ούτε αναγνωρισμένο. «Μας έχει αναφερθεί ότι στην Ευρώπη υπάρχει τάση δημιουργίας πολλών νέων πανεπιστημίων για τα πτυχία των οποίων δεν γνωρίζει το ΚΥΣΑΤΣ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει κενό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας του ΚΥΣΑΤΣ χρονολογείται. Όπως είπε, η νομοθεσία είχε αποσταλεί στη Βουλή πριν από περίπου 4 χρόνια και έκτοτε βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία.

Κληθείς να σχολιάσει ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα για τον διορισμό καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία φέρεται να έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό από τα κατεχόμενα και διδακτορικό από το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε ότι «αυτό που έχει συμβεί είναι απαράδεκτο». Όπως είπε, πρόκειται για «κενά που έχουμε διαπιστώσει και μέσα από τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή και είναι θέματα για τα οποία πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση».

«Δεν μπορεί να αναγνωριστεί το μεταπτυχιακό κάποιου αν δεν αναγνωριστεί το πτυχίο του ως ισότιμο και αντίστοιχο. Αυτό θα πρέπει να πράξει το Πανεπιστήμιο Κύπρου», υπέδειξε.

Ο Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ερωτηθείς για το ρεπορτάζ του Σίγμα, τόνισε ότι πρέπει να εφαρμόζεται η νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Πανεπιστημίου Κύπρου, προσθέτοντας ότι το ΚΥΣΑΤΣ έχει συγκεκριμένη νομοθεσία. «Τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά από τα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία», κατέληξε. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα