Μεγάλη παγκύπρια κινητοποίηση, έξω από τη Βουλή

16:25 26/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Δεκαοκτώ συνδικαλιστικές, αγροτικές, σπουδαστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς, που εκφράζουν ευρύτερα την κοινωνία, καλούν τους πολίτες να λάβουν μαζικά μέρος σε νέα “κοινωνική κινητοποίηση”, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 05:00 το απόγευμα, έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

“Οι οργανώσεις, οι οποίες είχαν συν-διοργανώσει τις δύο πρόσφατες μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις, κάτω από το σύνθημα `Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί`,

έχουν αποφασίσει τη συν-διοργάνωση ακόμα μιας μεγάλης κινητοποίησης, με αντικείμενο, αυτήν τη φορά, τον αγώνα για την αποτροπή κάθε μορφής ιδιωτικοποιήσεων” όπως ανέφερε ο Γρηγόρης Κατσελλής, Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, διαβάζοντας τη σχετική Διακήρυξη, εκ μέρους της ΠΟΑΣ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα, στη Λευκωσία.

Την κινητοποίηση διοργανώνουν οι οργανώσεις ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΟΕΔ, ΠΟΑΣ, ΠΟΦΕΝ, ΠΟΒΕΚ, ΕΚΥΣΥ, ΠΟΠΟ, Κίνημα Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και στις Πολιτικές Λιτότητας, Κίνηση Πολιτισμού- Κίνημα κατά των Εκποιήσεων, ΕΚΑ, Νέα Αγροτική, Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ΠΣΕΜ, ΣΥΤΕΠΑΚ, Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων και Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τη συνεχιζόμενη στη Βουλή διαβούλευση με τροπολογίες επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου, ο κ. Κατσελλής δήλωσε ότι “οι τροπολογίες αφορούν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο ερμηνεύει και μεθοδεύει την πορεία προς τις ιδιωτικοποιήσεις”.

Με το νομοσχέδιο αυτό, τίθενται σε κίνδυνο, είπε ο κ. Κατσελλής, όλα τα ωφελήματα των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιοδοτικών, όμως αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτε με την αντίθεσή μας στις ιδιωτικοποιήσεις”.
Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, δήλωσε πως “είναι σαφές ότι αυτή η κινητοποίηση είναι συνέχεια των προηγούμενων και εκδηλώνεται ως μία μορφή κοινωνικής αντίστασης στη λογική και στην ουσία των ιδιωτικοποιήσεων, διότι, κατά την εκτίμησή μας, μέσα από αυτό το νομοσχέδιο προωθείται το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, καθώς και η ίδια φιλοσοφία και λογική που έχει επιβληθεί, από το Μνημόνιο και την Τρόικα, πάνω στον κυπριακό λαό και δεν σέβεται, ουσιαστικά, ούτε τις πολιτικές ούτε τις κοινωνικές κατακτήσεις που έχουμε δημιουργήσει με τόσο κόπο σε αυτήν τη χώρα”.

“Εμείς, ως ΠΕΟ”, πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης, “δεν συμμετέχουμε σε καμμία συζήτηση παρασκηνιακή, για να `χρυσωθεί το χάπι` και για να φανεί ότι ευρίσκονται προσχήματα για να συγκεντρώσει υποστήριξη το νομοσχέδιο, διότι η διαφωνία μας δεν είναι επιμέρους αλλά είναι διαφωνία αρχής και φιλοσοφίας”.
“Ναι, ξεκάθαρα, εμείς διαφωνούμε με τις αποκρατικοποιήσεις”, δήλωσε ο ΓΓ της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους, προσθέτοντας ότι “αυτό είναι ένα νομοσχέδιο, που δημιουργεί προϋποθέσεις για γενικές και οριζόντιες αποκρατικοποιήσεις και μόνον με υπουργικά διατάγματα”.

Έτσι, συνέχισε ο κ. Διομήδους, “όποτε αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να αποξενώνει και να πωλεί σε οποιαδήποτε τιμή οποιοδήποτε κομμάτι κρατικής γης -όχι μόνον τους ημικρατικούς οργανισμούς- ακόμα και `ψαχνό` -κάποιο πολύ καλό κομμάτι γης- στην τιμή που κρίνει ένας Υπουργός ή κρατικός λειτουργός ότι πρέπει να αποξενωθεί και να πωληθεί κρατική ιδιοκτησία”, κάτι “με το οποίο διαφωνούμε κάθετα”.
Στόχος, όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη είναι να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και να απαιτήσουν την απόρριψη του και, “για να επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά”, είπε ο κ. Κατσελλής, “ότι ο Κύπριος έχει αξιοπρέπεια και δικαιούται σεβασμού”.

Επίσης, “για να διεκδικήσουμε”, πρόσθεσε, “αλλαγή πορείας, που να οδηγεί σε πρόοδο και ανάκαμψη, έξω από τις λογικές της σκληρής λιτότητας, της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους και της αναπαραγωγής των αδιεξόδων”.
Οι διοργανωτές θεωρούν πως “οι ιδιωτικοποιήσεις, στους τρεις κερδοφόρους στρατηγικής σημασίας οργανισμούς κοινής ωφελείας, δηλαδή τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρισμός και λιμάνια, επιβάλλονται μονομερώς και χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα”.

“Με έναν ακραίο και εξοργιστικό αυταρχισμό από πλευράς Τρόικας, Κυβέρνησης και δανειστών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπαίνει και πάλιν η Βουλή και η κοινωνία μπροστά στον εκβιασμό: ή δέχεστε το ξεπούλημα ή δεν εκταμιεύεται η επόμενη δόση”, τονίζουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.
“Απορρίπτουμε”, τόνισε ο κ. Κατσελλής, “την εκποίηση δημόσιου πλούτου μέσα από διαδικασίες, που όχι μόνον δεν υπηρετούν το κοινωνικό αίτημα για πραγματικό εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών, αλλά οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση που θυμίζει ξεπούλημα, με τραγικές συνέπειες για την Κύπρο και τον κύπριο καταναλωτή”.

“Η παράδοση αυτών των οργανισμών στο ιδιωτικό κεφάλαιο -κατά πάσα πιθανότητα στους ξένους– όχι μόνον δεν θα εξασφαλίσει φθηνότερες τιμές ή καλύτερες υπηρεσίες, αλλά το αντίθετο: θα μετατρέψει τα αγαθά δημόσιας ωφέλειας σε πεδίο κερδοσκοπίας και μονοπωλιακής εκμετάλλευσης με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και τους πολίτες και ταυτόχρονα θα θέσει σε κίνδυνο ακόμα και θέματα που αφορούν την κρατική ασφάλεια”, όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα