Ρ. Ερωτοκρίτου: Μέχρι να αναλάβει ο νέος πρόεδρος, θα ζούμε με τον τρόμο αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι

13:36 5/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σχολιάζοντας την κατάσταση στην οικονομία ανέφερε:

«Ζούμε στα όρια ενός κυβερνητικού παραλογισμού με τους κυβερνώντες να συνεχίζουν την καταστροφική πολιτική των καθυστερήσεων και της απραξίας που ακολουθούν εδώ και χρόνια και να περιμένουμε όλοι ότι θα αλλάξει κάτι στην οικονομία του τόπου.

Μέχρι να παραδώσει ο κύριος Χριστόφιας τα ερείπια της κυπριακής οικονομίας στον επόμενο Πρόεδρο, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, θα ζούμε καθημερινά την ισορροπία του τρόμου αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι.

Κάθε

24ωρο που περνά μεγαλώνει η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα και η οικονομία βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση» είπε ο κ. Ερωτοκρίτου και συνέχισε:

«Ως εκ τούτου επιβάλλεται έστω και αυτή τη στιγμή ο κύριος Χριστόφιας να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και να αναλάβει πρωτοβουλία να καθοριστεί κοινή στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων στα παρακάτω:

1. Κοινή στάση απέναντι στις γερμανικές δυσφημιστικές αναφορές για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τις προειδοποιήσεις ότι το Βερολίνο θα απορρίψει οποιοδήποτε πακέτο διάσωσης της Κύπρου, εάν δεν αλλάξει το καθεστώς των ρωσικών καταθέσεων.

2. Κοινή στάση σε ότι αφορά στο ύψος του δημόσιου χρέους γιατί η βιωσιμότητα του είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της κυπριακής οικονομίας. Με τα σημερινά δεδομένα ακόμα και αν το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι τέτοιο που καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο σήμερα, εάν δεν υπάρξει αποτελεσματικός σχεδιασμός τότε το χρέος θα καταστεί μη βιώσιμο το 2014. Αυτό θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του και ότι θα παράγουμε λιγότερα από αυτά που θα χρωστούμε. Απαιτούμε πλήρη ενημέρωση για τη μεθοδολογία υπολογισμού και το ύψος του ποσού που χρειάζονται οι τράπεζες και ο Συνεργατισμός. Ελπίζουμε ότι η συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών την Τρίτη να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενότητας και συνεννόησης στο κρίσιμο θέμα του δημόσιου χρέους γιατί η διαιώνιση της αβεβαιότητας θα οδηγήσει στην υλοποίηση καταστροφικών σεναρίων για την Κύπρο και το λαό της.

3. Επιπρόσθετα εμείς θεωρούμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών με χρήματα του μνημονίου που θα καλεστούν να αποπληρώσουν οι πολίτες, δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέσω λογιστικής αναβάθμισης τους αλλά θα πρέπει συνοδεύεται με όρους που θα υποχρεώνουν τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια, να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα, να λύσουν το πρόβλημα των αξιογράφων, να χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακές δράσεις και να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους», είπε ο κ. Ερωτοκρίτου και κατέληξε:

«Τέλος θεωρούμε ότι για να λάμψει η αλήθεια μέσα από την έρευνα του οίκου Alvarez & Marshal για τις συνθήκες που οδήγησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου σε μεγάλες ζημιές, δεν πρέπει να αποκλειστεί κανένα από αυτούς που έπαιξαν σημαντικό ρόλο την επίμαχη περίοδο και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η έρευνα του οίκου Alvarez & Marshal όταν θα ολοκληρωθεί θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί και θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες που θα εντοπιστούν εκεί και όπου υπάρχουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα