Σαμπιχά Σουλεϊμάν: Ο ΣΥΡΙΖΑ με έκοψε γιατί ήθελε υποψήφιο τουρκικής συνείδησης

Σε δίνη έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση της -εν τέλει ακυρωθείσας– υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν στην Θράκη για τις ευρωεκλογές.

Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της η οποία προκάλεσε την αντίδραση μειονοτικών, οι οποίοι από καιρού είχαν βάλει στο στόχαστρο την κυρία Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Άλλωστε και η ίδια αποκάλυψε πως «πριν από κάποια χρόνια δέχθηκα επίθεση

από ανθρώπους τούρκικης καταγωγής», χωρίς ωστόσο να ονοματίζει.

Τελικά μετά από κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα της Κ.Ε. Δ. Βίτσα, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή της Σαμπιχά Σουλεϊμάν και αντικατάστασή της από τον Μεστάν Οσμάν Ουμίζ. Η απόφαση αυτή όπως ήταν αναμενόμενο έγινε δεκτή από την πρώην υποψήφια η οποία όμως σε κάθε ευκαιρία ρίχνει τα πυρά της στον ΣΥΡΙΖΑ και σε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η ίδια σε δηλώσεις της στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή του ΣΚΑΪ, δήλωσε πως «ήταν ξαφνικό», γιατί «η Κεντρική Επιτροπή ψήφισε υπέρ εμού», τονίζοντας πως ουδέποτε παραιτήθηκε αλλά την «απέπεμψαν». Όπως η ίδια αποκάλυψε, την Δευτέρα το απόγευμα ο γραμματέας του ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας τής τηλεφώνησε και τής ανακοίνωσε την απόσυρσή της υποψηφιότητάς της, χωρίς να τής εξηγηθεί ο λόγος.

Η ομιλία της που την έκανε κόκκινο πανί για τους τουρκόφιλους

Εδώ και χρόνια η Σαμπιχά Σουλεϊμάν είχε εκφράσει τις ανησυχίες της για την διείσδυση τουρκόφιλων στοιχείων στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με χαρακτηριστικότερη παρέμβασή της την ομιλία της στο 5ο συνέδριο του ΟΗΕ για τις μειονότητες στη Γενεύη (27 & 28 Νοεμβρίου 2012).

Στην ομιλία της η Σαμπιχά Σουλεϊμάν τόνιζε πως η ελληνική πολιτεία την αναγκάζει να μαθαίνει και μία τρίτη γλώσσα, τα τουρκικά, επειδή μένει στην Θράκη και είναι μουσουλμάνα στο θρήσκευμα. Όπως είχε τονίσει τότε «οι Ρομά αισθανόμαστε μειονότητα μέσα στην μειονότητα», ενώ συγκλόνισε λέγοντας πως «οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους».

Στηλίτευσε την ανέγερση δεκάδων τζαμιών μέσα στους οικισμούς των Ρομά ενώ αποκάλυψε πως οι συντοπίτες της δέχονται πιέσεις προκειμένου να γράφονται σε σωματεία «Τούρκων», «για να μας υποχρεώσουν κι εμάς να πούμε ότι είμαστε Τούρκοι».

Ολόκληρη η ομιλία της

«Ονομάζομαι Σαμπιχά Σουλεϊμάν, είμαι Μουσουλμάνα Ρομά από την Ξάνθη στην Ελλάδα και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «Η Ελπίδα».

Ζητώ συγνώμη που δεν μπορώ να μιλήσω απ’ ευθείας σε κάποια από τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στο συνέδριο αλλά δεν τις έμαθα ποτέ.

Η μητρική μου γλώσσα είναι ρομάνι, η γλώσσα των Τσιγγάνων. Πάρα ταύτα επειδή είμαι μουσουλμάνα της Θράκης υποχρεώθηκα να πάω σε σχολείο όπου διδάχθηκα μια τρίτη γλώσσα, τα τούρκικα. Αυτό κάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι Ρομά με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε σήμερα μειονότητα εντός της μειονότητας.

Το ίδιο συναίσθημα της μειονότητας μέσα στη μειονότητα το αισθανόμαστε σε κάθε βήμα μας μέσα στην κοινωνία. Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους.

Ξοδεύουν πολλά λεφτά για να χτίσουν τζαμιά μέσα στους οικισμούς μας. Μας λένε ότι οι Τσιγγάνοι πεθαίνουν νέοι επειδή δεν είναι καλοί Τούρκοι και πιστοί μουσουλμάνοι. Εμείς, όμως ξέρουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία όχι τζαμιά που άλλωστε η Θράκη έχει πολλά.

Εδώ και χρόνια επιμένουν να φτιάξουν σωματεία και να τα ονομάσουν «τουρκικά». Στη συνέχεια προσπαθούν να μας γράψουν σε αυτά τα σωματεία για να μας υποχρεώσουν κι εμάς να πούμε ότι είμαστε Τούρκοι.

Πριν μερικά χρόνια το ελληνικό κράτος όρισε να πηγαίνουμε υποχρεωτικά σε νηπιαγωγεία. Οι τουρκικής καταγωγής Μουσουλμάνοι έφτιαξαν δικά τους νηπιαγωγεία όπου διδάσκονται μόνον τουρκικά. Μας πιέζουν να γραφτούμε σε αυτά τα νηπιαγωγεία.

Θέλουμε να έχουμε καλή εκπαίδευση στη γλώσσα του κράτους που ζούμε. Το κράτος δεν κάνει αρκετά. Θέλουμε περισσότερα δημόσια σχολεία. Θέλουμε να μας προστατεύει επειδή είμαστε μουσουλμάνες γυναίκες με δικαιώματα που παραβιάζονται διαρκώς από ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι δικαίωμά τους να φέρονται άσχημα στις γυναίκες τους. Περιμένουμε την πραγματική βοήθεια από το ελληνικό κράτος.

Η Διακήρυξη του ΟΗΕ για τις μειονότητες λέει ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιαίτερη ταυτότητα και ο πολιτισμός μας. Αυτό δεν ισχύει μόνον για το κράτος στο οποίο ζούμε αλλά και για τους μειονοτικούς συμπολίτες μας. Οι τελευταίοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν την τουρκική ταυτότητα αντί της δικής μας ταυτότητας των Ρομά. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη δική μας ταυτότητα με μία άλλη. Θέλουμε να μας αφήσουν ήσυχους και να μην παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα