Αίτημα για πρόσληψη 1.000 σωφρονιστικών

Απαραίτητο το νέο προσωπικό για τη λειτουργία των φυλακών

Στην πρόσληψη ειρηνοδικών, δικαστικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων θα προχωρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 80 νέοι ειρηνοδίκες και οι δικαστικοί υπάλληλοι θα προσληφθούν μέσω των πινάκων επιτυχόντων που έχουν δημιουργηθεί για τις δύο ειδικότητες, από τους τελευταίους διαγωνισμούς.

Για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, έχει κατατεθεί αίτημα

από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη σύσταση 1.000 νέων οργανικών θέσεων, προκειμένου να λειτουργήσουν καταστήματα κράτησης (κυρίως στην περιφέρεια) που είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το αίτημα «σκοντάφτει» στις επιταγές της τρόικας περί παγώματος προσλήψεων, όμως η ηγεσία του υπουργείου πιέζει για την έγκρισή του προκειμένου να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες φύλαξης ειδικά των νέων καταστημάτων κράτησης σε Νιγρίτα, Χανιά και Δράμα.

Προϋποθέσεις
Εχει μεσολαβήσει μία επταετία από τον τελευταίο διαγωνισμό πρόσληψης σωφρονιστικών υπαλλήλων (το 2008), με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό φύλαξης ημέρας και νύχτας.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να προσληφθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ακολουθούν ειδικές δοκιμασίες και εκπαίδευση. Καταρχήν υπάρχει όριο ηλικίας για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, αλλά και όριο αναστήματος (οι άνδρες 1,70 μ. και οι γυναίκες 1,60 μ.). Για την πρόσληψη απαιτείται επίσης να κατέχουν απολυτήριο Ενιαίου Λυκείου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή πτυχίο Β΄ κύκλου σπουδών ΤΕΕ ή άλλου ισότιμου τίτλου σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται βάσει του βαθμού τίτλου σπουδών, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η εγγραφή στα δημοτολόγια δήμων ή κοινοτήτων για μία τουλάχιστον διετία και η μόνιμη διαμονή για το ίδιο χρονικό διάστημα στους νομούς όπου εδρεύουν τα καταστήματα κράτησης όπου προκηρύσσονται οι θέσεις.

Επιπλέον μόρια προσθέτει η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας στις Ενοπλες Δυνάμεις ή στις Ειδικές Δυνάμεις, η προϋπηρεσία ως Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας κλπ.

Επίσης η κατοχή διπλώματος μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης του ΟΕΕΚ στην ειδικότητα «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας», η καλή γνώση ξένων γλωσσών κ.ά.

Δοκιμασίες
Οσοι υποψήφιοι συγκεντρώσουν τα περισσότερα μόρια, υποβάλλονται σε υγειονομικές,
ψυχοτεχνικές και σε αθλητικές εξετάσεις. Ειδική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης θα εξετάσει, μετά τις υγειονομικές εξετάσεις, τον βαθμό ετοιμότητας, ψυχραιμίας και αντίληψης των υποψηφίων, που διαπιστώνεται με τεστ και εξέταση ψυχοτεχνικής δοκιμασίας.

Αγγελική Μαρίνου
Keywords
Τυχαία Θέματα