Ο γαλλικός Τύπος για την επίσημη έναρξη της ελληνικής Προεδρίας

19:53 9/1/2014 - Πηγή: E-Typos
Με φωτογραφία των μελών της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων αξιωματούχων εμπρός στο Ζάππειο και με τίτλο
«η Ελλάδα εξεγείρεται ενάντια στην άκαμπτη τρόικα» η Φιγκαρό δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα, από την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

«Η Ελλάδα
δεν ζητά την διαγραφή του χρέους, θέλει να δει την αναγνώριση των προσπαθειών της» είναι ο τίτλος της οικονομικής Λεζ Εκό, σε αντίστοιχο άρθρο για τη χθεσινή τελετή στην Αθήνα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας γυρίζει την πλάτη του στην ελληνική προεδρία στην ΕΕ», τιτλοφορεί μικρό δίστηλο η Λιμπερασιόν με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη συμμετοχή του προέδρου του κόμματος, στην τελετή έναρξης της προεδρίας.

«Οι λόγοι για την απόφαση αυτή δεν δίνονται» σημειώνει η εφημερίδα, αναφέροντας στη συνέχεια ότι ο Α. Τσίπρας είναι σκληρός πολέμιος των πολιτικών λιτότητας. «Καταλογίζει στον κυβερνητικό συνασπισμό δεξιάς-σοσιαλιστών ότι δεν έχει τονίσει τις συνέπειες της κρίσης, στο πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας» λέει η εφημερίδα.

Από την τελετή έναρξης οι Γάλλοι ανταποκριτές, σημείωσαν ιδιαίτερα το λόγο του Ευάγγελου Βενιζέλου, που η Φιγκαρό χαρακτηρίζει ως «κατηγορητήριο... ξεκάθαρα πολιτικής φύσεως». «Πρόκειται για ρήξη, για το τέλος τεσσάρων χρόνων κατά τη διάρκεια των οποίων οι γραφειοκράτες της ΕΕ της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, δεν είχαν τίποτε άλλοτε να προτείνουν παρά την λιτότητα οπωσδήποτε « λέει η Φιγκαρό. Παραθέτει αποσπάσματα της ομιλίας Βενιζέλου όπου τονίζει μεταξύ άλλων ότι «σήμερα η Ευρώπη δεν μπορεί να καλυφθεί πολιτικά πίσω από την τρόικα, που δεν είναι παρά μια εκπροσώπηση του Γιούρογκρουπ (...) είναι ένα πρόβλημα δημοκρατίας και νομιμότητας».

Για την οικονομική Λεζ Εκό, η Ελλάδα θα έχει δύο προκλήσεις να πετύχει κατά την προεδρία της: Να δείξει κατ' αρχάς ότι η Ευρώπη λειτουργεί ώστε να φρενάρει την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και, δεύτερο, να σταθεροποιήσει την οικονομική της κατάσταση, επανερχόμενη σταδιακά στις αγορές.

Βέβαια η Ελλάδα έχει να καλύψει ένα κενό 11 δισεκ. ευρώ από τον Ιούλιο 2014 έως το τέλος 2015, αναφέρει το δημοσίευμα. Η σχετική δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλύψουμε το κενό αυτό», ερμηνεύεται ως έκφραση της θέλησης ότι «η χώρα θα κάνει το παν για να αποφύγει ένα νέο ευρωπαϊκό δάνειο».

Η Ελλάδα, γράφει ο συντάκτης, «επιθυμεί να επιστρέψει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο αυτής της χρονιάς. Τουλάχιστον μερικώς. Μπορεί επίσης να αναζητήσει και τραπεζικά δάνεια και ίσως οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών να ήταν υπερεκτιμημένες, πράγμα που θα επέτρεπε την εξοικονόμηση κάποιων δισεκατομμυρίων».

Και τα δύο δημοσιεύματα σε Φιγκαρό και Λεζ Εκό, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης η Ελλάδα πρόκειται να έχει την απαρχή μιας ανάπτυξης το 2014, μεταξύ 0,4%-0,6% που ήταν η προϋπόθεση από το Γιούρογκρουπ για την «ελάφρυνση του ζυγού του χρέους».

«Αυτή τη φορά είναι θεσμικοί πιστωτές, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το ΔΝΤ, που θα πρέπει να αποφασίσουν να θυσιάσουν μέρος των πιστώσεων τους 200 και 50 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα», καταλήγει η Φιγκαρό.
Keywords
Τυχαία Θέματα