Πώς λειτουργούν εφαρμογές όπως το Telegram; Οι ευκαιρίες και το ρίσκο
Με έναν πόλεμο να είναι σε εξέλιξη, είναι παράλληλα σε εξέλιξη κι ένας “πόλεμος διάδοσης πληροφοριών”. Εφαρμογές, όπως το Telegram, μπορεί να αποτελέσουν έναν ισχυρό τρόπο να διαδοθούν αλήθειες, αλλά και ψέματα. Όμως, πώς λειτουργεί το Telegram κι άλλες εφαρμογές κρυπτογραφημένων μηνυμάτων και τελικά υπάρχει τρόπος να περιοριστεί η προπαγάνδα;
Η ρωσική Κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς να ελέγξει τις πληροφορίες που διαδίδονται γύρω από την εισβολή της στην Ουκρανία. Ένα μέρος όπου τα μηνύματά μπορούν να μεταδοθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια είναι
Εταιρείες Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το Twitter και η Meta, έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την προπαγάνδα. Η Ρωσία βασίζεται σε κρατικές υπηρεσίες όπως το RT, το Sputnik, το TASS και άλλες, για να μοιραστεί την εκδοχή της ρωσικής Κυβέρνησης για τα γεγονότα. Πρόσφατα, το Twitter κυκλοφόρησε προειδοποιητικές ετικέτες με tweets που μοιράζονται συνδέσμους από αυτούς τους ιστότοπους, κάνοντας γνωστή τη σχέση τους με την ρωσική Κυβέρνηση. Η Meta έχει μπλοκάρει τους συνδέσμους απ’ αυτές τις πηγές εξ ολοκλήρου στην Ευρώπη.
Αλλά αυτά τα δημόσια κανάλια είναι μόνο ένας τρόπος διάδοσης των πληροφοριών. Το 2021, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι τα tweets του Ντόναλντ Τραμπ που μπλοκαρίστηκαν από το Twitter, πολλαπλασιάστηκαν σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.
Σύμφωνα με το Statista, η πιο δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στη Ρωσία είναι το WhatsApp. Αλλά ειδικοί λένε ότι το Telegram είναι η κυρίαρχη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων εν μέσω της σύγκρουσης. Το Telegram είναι μια υβριδική πλατφόρμα που προσφέρει ιδιωτικές συνομιλίες ένας προς έναν και ομαδικές συνομιλίες (που μπορεί να έχουν έως και 200.000 μέλη), καθώς και “κανάλια” όπου ο κάτοχος του καναλιού μπορεί να εκπέμπει ή που μπορούν να λειτουργούν περισσότερο ως φόρουμ.
Τα μηνύματα στο WhatsApp, το Signal και το Telegram είναι κρυπτογραφημένα, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε οι ίδιες οι πλατφόρμες μπορούν να δουν τι στέλνουν οι χρήστες μεταξύ τους (εκτός από τις περιπτώσεις των δημόσιων καναλιών στο Telegram). Η κρυπτογράφηση είναι εξαιρετική για το απόρρητο. Αλλά στο παρελθόν, αυτές οι πλατφόρμες επέτρεψαν τη διάδοση παραπληροφόρησης. Και επειδή οι πλατφόρμες δεν είναι σε θέση να εποπτεύουν το περιεχόμενο, η αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων απαιτούσε αλλαγές στη λειτουργικότητα της πλατφόρμας και ειδικές καμπάνιες.
Το WhatsApp κυκλοφόρησε μια καμπάνια για να αντιμετωπίσει την προπαγάνδα ή να βοηθήσει με τη γενική σύγχυση που μπορεί να εξαπλώνεται στην πλατφόρμα. Ο επικεφαλής του WhatsApp, Γουίλ Κάθκαρτ, έκανε γνωστό ότι οι Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας είχαν ξεκινήσει μια γραμμή βοήθειας με σκοπό να παρέχουν στους ανθρώπους ποιοτικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση.
Αν και αυτές οι καμπάνιες είναι σημαντικές, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς -πόσο μάλλον να καταπολεμήσει- την παραπληροφόρηση στις κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Είναι πραγματικά δύσκολο να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε αυτές τις πλατφόρμες.
Βέβαια, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι τα κρυπτογραφημένα μηνύματα -και ειδικότερα το Telegram- εξυπηρετούν έναν απίστευτα σημαντικό σκοπό: Να ενισχύσουν την αντιπροπαγάνδα, τις φωνές των Ρώσων διαδηλωτών και τις εμπειρίες των Ουκρανών.
5 εφαρμογές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (ακόμα κι αν κοπεί το Ίντερνετ)
«Επειδή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εγκαταστήσει τους δικούς της συντονιστές και να ελέγξει άμεσα τη λογοκρισία και στις δύο πλατφόρμες, διαπιστώνουμε ότι είναι πραγματικά ελεύθερος χώρος για τους Ρώσους να μπορούν να συζητήσουν οτιδήποτε θα ήθελαν για τον πόλεμο», λένε οι ειδικοί.
Μάλιστα, πολλά ρωσόφωνα κανάλια στο Telegram με περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνδρομητές επικρίνουν τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι όλα είναι καλά στη Ρωσία. Η ρωσική Κυβέρνηση διαχειρίζεται κανάλια στο Telegram για τα κρατικά της μέσα, όπως το Sputnik. Αλλά από τους εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς αυτών των καναλιών, δεν είναι σαφές πόσοι είναι πραγματικοί άνθρωποι και πόσοι είναι bot. Στο παρελθόν η Ρωσία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε bots για να ενισχύσει τα μηνύματά της και να αυξήσει τη φαινομενική δημοτικότητα των αναρτήσεών της.
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Πώς λειτουργούν εφαρμογές όπως το Telegram; Οι ευκαιρίες και το ρίσκο εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Τουρκικό παραλήρημα σε ΜΜΕ: Πρέπει να πάρουμε με κάποιο τρόπο τα καταληφθέντα νησιά μας – Ο χάρτης με διχοτομημένο το Αιγαίο
- Πανικός στον Πειραιά έπειτα από ισχυρή έκρηξη – Οι πρώτες εικόνες από το σημείο
- Πόλεμος Ουκρανία – Ρωσία: Προβοκάτσια των Ουκρανών η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
- Μπλίνκεν: Είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση με τη Ρωσία αν χρειαστεί
- Στη Μόσχα το "1ο Διεθνές Αντιφασιστικό Συνέδριο"! Ναζί, Μπαντεριστές και δαίμονες, θα σας φτάσουμε σύντομα!
- Έκρηξη θερμοσίφωνα με τραυματία σε διαμέρισμα στον Πειραιά
- Με ταξί πήγε στην γαδα ο κυπαρίσσης μόλις τον άφησαν οι απαγωγείς
- ΟΑΕΔ: Επίδομα ανεργίας 1.200 ευρώ- Επικουρικές Συντάξεις Απριλίου 2022 ΙΚΑ
- Δολοφονία στην Ανδραβίδα: “Πολύ επικίνδυνη προσωπικότητα για το κοινωνικό σύνολο ο δράστης” – Τα νέα στοιχεία
- Μητσοτάκης από σχολείο της σύρου: σύντομα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες μέσα στην τάξη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Πώς λειτουργούν εφαρμογές όπως το Telegram; Οι ευκαιρίες και το ρίσκο
- Η πολυσυζητημένη σειρά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έρχεται στην ελληνική τηλεόραση
- Μια ολόκληρη χώρα στο σκοτάδι: Η Ουκρανία πριν και μετά την ρωσική εισβολή μέσα από δορυφορικές εικόνες
- Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (04/03/2022)
- Τα 10 πράγματα που λείπουν απ’ τις σχέσεις που χαλάνε πολύ γρήγορα. Τελικά ποιος φταίει;
- Συνομωσία και οικονομικό όφελος: Γιατί ο Marilyn Manson κατέθεσε μήνυση κατά της Evan Rachel Wood;
- Δεν θα σου πω να νιώθεις καλά μ’ όσα γίνονται
- 5 βιβλία που μιλούν για τον πόλεμο σε ένα παιδί
- Άγιος Παΐσιος: Ο δρόμος που ακολούθησε η οικογένεια Ενζεπίδη μέχρι να εγκατασταθεί στην Κόνιτσα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ζελένσκι: Επιβιώσαμε από μια νύχτα που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην Ουκρανία και την Ευρώπη
- Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες: To Google Doodle για την έναρξη
- Πανικός στον Πειραιά έπειτα από ισχυρή έκρηξη – Οι πρώτες εικόνες από το σημείο
- Πυξ Λαξ: Δέκα οι καταγγελίες σε βάρος του ντράμερ – Οι ανατριχιαστικές περιγραφές των θυμάτων
- Πόλεμος Ουκρανία: Στην Ελλάδα 515 Ουκρανοί πρόσφυγες σε ένα 24ωρο
- MasterChef 6: Ποιοι έχασαν στην ομαδική – Η παίκτρια που κέρδισε την ασυλία
- Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι η σοβαρότερη πρόκληση διεθνούς δικαίου στον 21ο αιώνα, είπε ο Ν. Δένδιας
- Κώστας παπαϊωάννου: πέθανε ο ιδρυτής και ιστορικός εκδότης της εφημερίδας «”το ποντίκι”
- Κορωνοϊός: Τέλος το πάσο και οι μάσκες στο Βέλγιο
- Πάνω από 10 νέες καταγγελίες κατά του πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ