ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΛΑΝΑΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Τις τελευταίες ημέρες στη δημόσια συζήτηση έρχεται και ξαναέρχεται το θέμα του δημοψηφίσματος. Την αρχή έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ όταν τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του είπε ταυτόχρονα με τις εκλογές να γίνει και δημοψήφισμα

με το ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ».

Εχθές, στην εκπομπή NetWeek, της Έλλης Στάη, στη δημόσια τηλεόραση, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης αποκάλυψε ότι η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του είναι να διενεργηθεί δημοψήφισμα, μετά τις εκλογές, αν αποτύχει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, προκειμένου να αποφανθεί ο ελληνικός λαός αν θέλει να παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη.

Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τον Γ. Παπανδρέου έχω την εντύπωση ότι, εκ των υστέρων και εκ των πραγμάτων, η θέση του, τον Νοέμβριο του 2011, για δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο λαός αν δέχεται το νέο μνημόνιο, το PSI και τη δανειακή σύμβαση, δικαιώνεται. Μην μου πείτε άλλο το δημοψήφισμα του Παπανδρέου, άλλο της Μέρκελ και άλλο του Τσίπρα. Σαφέστατα και είναι άλλο, έχω όμως την εντύπωση ότι το δημοψήφισμα του Παπανδρέου ήταν πιο ορθό. Ο Παπανδρέου ήθελε να εγκριθεί μια πολιτική από το λαό πριν υπογραφούν το δεύτερο μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση. Εάν ο λαός τα ενέκρινε καλώς, αν τα απέρριπτε η χώρα θα διάλεγε το δρόμο της. Πιθανώς της χρεωκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη. Θα είχε αποφασίσει όμως πριν φορτωθούμε τα επιπλέον δάνεια, πριν υπαχθούμε στο αγγλικό δίκαιο και όλα όσα οι «αμνήμονες» καταλογίζουν στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.

Τα άλλα πολιτικά κόμματα τότε διαφώνησαν για εσωτερικούς πολιτικούς και όχι μόνον, λόγους. Δεν ήθελαν στα επιχειρήματά τους να υπάρχει ο αντίλογος «ο λαός αποφάσισε». Ήθελαν να ασκούν αντιπολίτευση, να κερδίσουν κομματικά οφέλη. Κατανοητό και ως ένα βαθμό αποδεκτό. Αυτή που είναι ακατανόητη είναι η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Γιατί τον Παπανδρέου δεν τον έριξαν τα άλλα κόμματα, τον έδιωξαν οι δικοί του βουλευτές. Κάποια στιγμή που θα γραφτεί η πολιτική ιστορία εκείνης της περιόδου και αποκαλυφθεί ολόκληρο το πλούσιο παρασκήνιο μάλλον θα γίνουμε περισσότερον σοφοί για πολλούς και για πολλά.

Ορισμένοι θα πουν: «Μα, το πρόβλημα δεν ήταν η πρόταση Παπανδρέου, αλλά η αντίδραση των Μέρκελ-Σαρκοζί, στις Κάννες». Όχι, οι Μερκοζί αξιοποίησαν την εσωτερική αναταραχή για να εκβιάσουν τον Παπανδρέου. Ένας πρωθυπουργός που αμφισβητείται ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα ήταν εύκολη λεία στα χέρια τους. Και το απέδειξαν. Διέστρεψαν την πρόταση Παπανδρέου και την μετέτρεψαν σε «ναι ή όχι στο ευρώ». Ένα δίλημμα που δεν υπήρχε και δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Ο λόγος; Επειδή δεν ήθελαν να κινδυνεύσουν τα συμφέροντά τους -τότε θα κινδύνευαν πολύ καθώς ούτε έτοιμοι ήταν να αντιμετωπίσουν μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ούτε τα δανεικά τους θα είχαν κατοχυρώσει, όπως τα κατοχύρωσαν με το αγγλικό δίκαιο.

Τότε θα μπορούσε η Ελλάδα να εκβιάσει με το …αποθανέτω μετά των αλλοφύλων. Αύριο, που λέει ότι θα το κ

Keywords
Τυχαία Θέματα