ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ… ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ

Λίγες μέρες προθεσμία έχει η ελληνική πλευρά να κλείσει το «πακέτο» των εξαιρετικά επώδυνων μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ, αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής. Πέντε είναι οι «ανοιχτές πληγές».  Ποια μέτρα μένουν εκτός…
Του Βαγγέλη Δουράκη

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ τονίζεται πως ναι μεν υπάρχει «πρόοδος» στις συνομιλίες με την κυβέρνηση, όμως οι διαπραγματεύσεις για τα εναπομείναντα θέματα «θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και

μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο την επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες».

Η ανακοίνωση κάνει λόγο και για χρηματοδοτικά θέματα (επιμήκυνση, «κούρεμα») που θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών.

Οι πιστωτές μας αποδέχονται απολύτως τα όσα τους έχουν προταθεί σε επίπεδο περικοπής μισθών  και δαπανών Υγείας, όμως σίγουρα περιμένουν να ρίξουν και τις τελευταίες τους ματιές σε εργασιακά ζητήματα, θέματα αγορών και φορολογική μεταρρύθμιση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως χαμηλόβαθμα στελέχη θα «οργώνουν» ξανά τα υπουργεία και θα  αναλάβουν μέσα σε μόλις 10-15 μέρες το πολύ -εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης και έρθει στα μέσα Νοεμβρίου η δόση του δανείου των 31,5 δισ. ευρώ- να ετοιμάσουν το κείμενο της συμφωνίας για νέα μέτρα, το οποίο θα επικυρώσουν οι επικεφαλής των ελεγκτών μόλις επιστρέψουν, ενδεχομένως και στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Όπως και να έχει το «πακέτο» που διαμορφώνεται θα φέρει επώδυνες αλλαγές για όλους, δηλαδή νέες ανατροπές  σε εργασιακά και ασφαλιστικά κεκτημένα, διαθεσιμότητα στο δημόσιο,  νέα φορολογικά μέτρα και  απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων.

Εφόσον κλείσει η συμφωνία, με την επιστροφή της η τρόικα δεν αποκλείεται να ανοίξει θέμα πρόσθετων μέτρων που θα χρειαστούν ως το 2016 για να καλύψουν και το χρηματοδοτικό κενό της επιμήκυνσης.

«Εκτός  πακέτου» φαίνεται πως μένουν σύμφωνα με πληροφορίες –και τουλάχιστον μέχρι το 2014:

-        η αύξηση των ελάχιστων ενσήμων από 4.500 σε 6.000 για την κατώτερη σύνταξη.
-        η κατάργηση των ειδικών και εποχικών επιδομάτων ανεργίας.
-        η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για τα συγγράμματα φοιτητών.
-        δίδακτρα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
-        φόρος 35% για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 28% για όλες τις νομικές μορφές επιχειρήσεων, ίσως και για τους επαγγελματίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα