Γερμανία: Γρίφος η ευρωπαϊκή πολιτική από τη νέα κυβέρνηση

Ο κατάλογος με τα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής και τις εκκρεμότητες που περιμένουν τον επόμενο καγκελάριο μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου είναι μεγάλος. Σε αυτόν περιλαμβάνονται θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, το μεταναστευτικό, η διεύρυνση, η κοινή εξωτερική πολιτική.

Η DW θέτει το ερώτημα για το εάν θα  δούμε νέες προτεραιότητες στη γερμανική εξωτερική πολιτική. Ο Γιάννης

Εμμανουηλίδης, επικεφαλής του Ινστιτούτου European Policy Center στις Βρυξέλλες, εκτιμά ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. «Η προσδοκία είναι ότι θα δούμε μάλλον συνέχεια και όχι αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής», λέει ο ίδιος στην Deutsche Welle. «Οι κύριες προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Ελάχιστα συζητήθηκαν τα μεγάλα ζητήματα της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής στην προεκλογική περίοδο. Οι όποιες εξαγγελίες ήταν μάλλον γενικόλογες. Με εξαίρεση το εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD),όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν ούτε να φανταστούν τη Γερμανία εκτός Ευρώπης. Όμως η ρητορική των Πρασίνων δίνει ένα διαφορετικό στίγμα. Χαρακτηριστική η δήλωση της Αναλένα Μπέρμποκ σε μία συζήτηση για ευρωπαϊκά θέματα στην Ομοσπονδιακή Βουλή τέλη Ιουνίου. Η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία είχε επισημάνει ότι ακόμη και τους κλιματικούς στόχους «θα τους επιτύχουμε μόνο αν ανανεώσουμε την πίστη μας στις ευρωπαϊκές αξίες. Και αυτό σημαίνει ότι μέσα στην Ευρώπη θα μιλάμε ξεκάθαρα, όταν καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουγγαρία, για παράδειγμα».

«Αγκάθια» οι σχέσεις με Πολωνία και Ουγγαρία

Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν είναι αυτονόητος στην Πολωνία και την Ουγγαρία, όπου δικαστές απειλούνται, μειονότητες διώκονται με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης φιμώνονται. Ο Γιάννης Εμμανουηλίδης εκτιμά ότι η αντιπαράθεση με τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας μπορεί να κλιμακωθεί στα επόμενα χρόνια. «Η έλλειψη συνεργασίας εντός της ΕΕ μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο στο μέλλον», λέει ο ίδιος. «Υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις με συγκεκριμένα κράτη-μέλη, με συγκεκριμένες εθνικές κυβερνήσεις και αυτές θα συνεχιστούν». Τι θα κάνει άραγε η νέα γερμανική κυβέρνηση; Θα εντείνει την πίεση απέναντι στις δύο χώρες;

Διαβάστε τη συνέχεια στη Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα