Νέο «χαστούκι» στις αγορές από το Brexit με τραπεζικό selloff

«Βουτιά» άνω του 4% για τον Euro Stoxx 600 – Νέο χαμηλό 31 ετών για τη στερλίνα – Σφυροκόπημα πωλήσεων για τραπεζικούς τίτλους – Σε κλοιό πιέσεων και η Wall Street – «Ελεύθερη» πτώση 3% για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ελαφρώς... δυσκολοχώνευτο αποδεικνύεται το Brexit για τις διεθνείς αγορές και κυρίως αυτές της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίες έχασαν και την τελευταία ελπίδα για τυχόν επανάληψη του βρετανικού δημοψηφίσματος,

μετά την κατηγορηματική άρνηση ενός τέτοιου ενδεχόμενου από τον Ντέιβιντ Κάμερον, σε ομιλία του στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο κλάδος που βρέθηκε, για μία ακόμη φορά, στο στόχαστρο δεν ήταν άλλος από τον χρηματοοικονομικό, με τις βρετανικές τράπεζες να βουλιάζουν – ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μετοχές των Barlcays και RBS «αποσύρθηκαν» προσωρινά από το ταμπλό του Λονδίνου.

Πτώση 4,1% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ η μέση πτώση για τράπεζες, ταξιδιωτικούς ομίλους και ομίλους παροχής χρηματιστηριακών υπηρεσιών έφθασε στο 7,5%.

«Βουτιά» άνω του 3% για τον DAX 30 στις 9.268 μονάδες, με τον FTSE 100 να χάνει το ψυχολογικό όριο των 6.000 μονάδων, να διολισθαίνει στις 5.973 και να εμφανίζει ημερήσια πτώση 2,6%. Απώλειες 2,9% για τον CAC 40 στις 3.984 μονάδες.

Αρνητική πορεία και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να υποχωρεί 1,6% στις 7.661 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται κατά 3,9% χαμηλότερα στις 15.103 μονάδες.

Ξεπούλημα για χρηματοοικονομικούς ομίλους - «Βουτιά» για στερλίνα

Οι ρευστοποιήσεις και μάλιστα σωρηδόν στις τραπεζικές μετοχές ήταν κάτι παραπάνω από δραματικές, με τις μετοχές των Barclays, RBS και Lloyds να υποχωρούν 17,3%, 15,1% και 10,2% αντίστοιχα. Στο κόκκινο βρέθηκαν, όμως, εν γένει οι τραπεζικοί όμιλοι και όχι μόνο οι βρετανικοί, με τη Deutsche Bank να αποδυναμώνεται 6,1%, την UBS να χάνει 85 και την Intesa SanPaolo να κινείται κατά 10% χαμηλότερα. Το βρετανικό νόμισμα συνεχίζει, ακάθεκτο, την... κατρακύλα, υποχωρώντας έως και το χαμηλό 31 ετών, φθάνοντας στο επίπεδο των 1,3215 δολαρίων.

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street

Σε κλοιό πιέσεων παραμένει και η αμερικανική αγορά, την οποία, επίσης, ανησυχούν ιδιαίτερα οι επιπτώσεις του Brexit στην ευρωπαϊκή και πιθανώς και στην παγκόσμια οικονομία. Ο Dow Jones έφθασε να υποχωρεί άνω των 300 μονάδων. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Τραπεζικό selloff και στο Χ.Α.

Νέα πτωτική πορεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τους πωλητές να υπερισχύουν και τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στο όριο των 520 μονάδων, καθώς η αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων και μεταβλητότητας στις αγορές, μετά την βίαιη υποχώρηση έως και 14% την Παρασκευή. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα