Πτολεμαΐδα V: «On» το φθινόπωρο με λιγνίτη και μετά αλλαγή καυσίμου

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα V, το μεγαλύτερο αυτή την ώρα ενεργειακό έργο της χώρας προϋπολογισμού σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα γίνονται τεχνικές δοκιμές και έλεγχοι λειτουργίας του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Έτσι, το project κινείται εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει ότι η νέα

ηλεκτροπαραγωγική μονάδα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στις αρχές του φθινοπώρου ενώ μέχρι τα τέλη της χρονιάς και σε εμπορική λειτουργία.

Η Πτολεμαΐδα V, η οποία ενσωματώνει όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις όσον αφορά το σκέλος του περιορισμού των ρύπων, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της ως λιγνιτική και στην πορεία θα υπάρξει αλλαγή καυσίμου, με διάφορα σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι και με αυτό του φυσικού αερίου να θεωρείται το πιθανότερο και πιο ρεαλιστικό ως μεσοπρόθεσμη λύση.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η απόφαση του ΥΠΕΝ την περασμένη Παρασκευή για την «ανανέωση, τροποποίηση και αναδιατύπωση» της ΑΕΠΟ «εγκατάστασης και λειτουργίας της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μικτής ονομαστικής ισχύος 660 MWe της εταιρείας ΔΕΗ ΑΕ, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140MWth, για τηλεθέρμανση, στο χώρο του εξαντλημένου ορυχείου Κομάνου του λιγνιτικού πεδίου Πτολεμαΐδας, του Δήμου Εορδαίας του Ν. Κοζάνης».

Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέρχεται σε 4.620 GWh, ενώ οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιούνται κατά τη φάση λειτουργίας θα είναι λιγνίτης των ορυχείων Νοτίου Πεδίου, Κεντρικού Πεδίου και Μαυροπηγής ως βασικό καύσιμο, με ετήσια κατανάλωση της τάξης των 8.000 kt, πετρέλαιο ντίζελ ηλεκτροπαραγωγής σε ποσότητα της τάξης των 2 kt ετησίως για την εκκίνηση της Μονάδας V, τη συντήρηση της καύσης σε περίπτωση κακής ποιότητας λιγνίτη, αλλά και τη λειτουργία του Η/Ζ έκτακτης ανάγκης και των βοηθητικών ατμολεβήτων.

Οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές

Παράλληλα, θα πρέπει να τηρούνται οι Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (ΒΔΤ) όπως:

– Λειτουργία σταθμών μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας

– Ανάμιξη (εντός της αυλής λιγνίτη και της υπαίθριας αποθήκης λιγνίτη) της παραλαμβανόμενης ποσότητας καυσίμου, για την κατά το δυνατόν καλύτερη ομογενοποίηση και μείωση των ποιοτικών διακυμάνσεων του.

– Μεταφορά του λιγνίτη από την αυλή λιγνίτη, στο κτίριο των σπαστήρων και από εκεί στα σιλό λιγνίτη και γενικά εντός γηπέδου των κύριων εγκαταστάσεων της Μονάδας V με καλυμμένους ταινιοδρόμους .

– Σύστημα αναρρόφησης/κατακράτησης σκόνης (σακκόφιλτρα κ.α.) στο κτίριο των σπαστήρων, στο λεβητοστάσιο, στα σιλό λιγνίτη, στα σιλό ιπτάμενης τέφρας

– Ηλεκτροστατικά φίλτρα (Η/Φ) για την κατακράτηση της σκόνης, της ιπτάμενης τέφρας και των βαρέων μετάλλων.

– Φυσική αποθείωση των καυσαερίων οφειλόμενη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χρησιμοποιούμενου λιγνίτη (περιεχόμενο οξείδιο του ασβεστίου)

– Υγρή αποθείωση καυσαερίων με μονάδα προετοιμασίας ασβεστολίθου, μονάδα αποθείωσης και διαχείριση στερεών αποβλήτων

– Καυστήρα χαμηλών εκπομπών NOx

– Καύση με σταδιακή προσθήκη αέρα και σταδιακή προσθήκη καυσίμου

– Αναμονή εγκατάστασης και λειτουργίας καταλυτικής απονίτρωσης καυσαερίων σε περίπτωση που απαιτηθεί για τη συμμόρφωση με τα όρια εκπομπών.

– Τεχνικές βελτιστοποίησης καύσης

– Τεχνικές βελτίωσης του βαθμού απόδοσης της Μονάδας

– Κύριο ψυκτικό κύκλωμα ανοικτής ανακυκλοφορίας

– Πύργος ψύξης φυσικού ελκυσμού

– Χρήση χημικών ουσιών στα ψυκτικά κυκλώματα (για την αντιμετώπιση καθαλατώσεων,καταπολέμηση μικροοργανισμών κλπ)

– Συστήματα εξαερισμού – αποκονίωσης (σακκόφιλτρα κ.α.) στα σιλό αποθήκευσης χημικών πρώτων υλών

– Δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, λιπαντικών, χημικών πρώτων υλών τοποθετημένες εντός λεκανών ασφαλείας

– Συγκρότημα κατεργασίας υγρών βιομηχανικών αποβλήτων

– Συγκρότημα κατεργασίας αστικών λυμάτων

– Εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών λειτουργίας, συντήρησης του εξοπλισμού, καθώς και συστηματική παρακολούθηση των λειτουργικών παραμέτρων και της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς της Μονάδας V.

Keywords
Τυχαία Θέματα