Catering: Μπαράζ επιστροφών σε προκαταβολές- Ζητούν voucher

13:41 21/8/2020 - Πηγή: Fortune

Σε απόγνωση είναι αυτό το διάστημα οι επιχειρηματίες του «κοινωνικού» Catering που καλούνται να επιστρέψουν προκαταβολές χιλιάδων ευρώ για γάμους και εκδηλώσεις οι οποίες αναβάλλονται για το 2021 ενώ τα έσοδά τους από γαμήλια δείπνα των 50 ατόμων (λόγω των περιοριστικών μέτρων) δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις τους σε εργαζόμενους και συνεργεία συντήρησης εγκαταστάσεων, κτημάτων κ.ο.κ..

Οι απώλειες του κλάδου φθάνουν το 90%, όπως αναφέρουν στο fortunegreece.com επιχειρηματίες ενώ η χρονιά προβλέπεται

να κλείσει με πτώση πωλήσεων τουλάχιστον 80%.

Είναι αλήθεια ότι οι γάμοι εν μέσω πανδημίας χαρακτηρίστηκαν «υγειονομικές βόμβες». Η Βόρεια Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πριν από λίγες εβδομάδες καθώς λίγα «μυστήρια» σε Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Λάρισα ήταν αρκετά για να μεταδοθεί ο υιός σε μερικές δεκάδες καλεσμένους. Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέο χαμηλότερο όριο αριθμού ατόμων που μπορούν να βρίσκονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Όπως είπε, μέχρι και τις 24 Αυγούστου ισχύει όριο 50 ατόμων για όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των γάμων, βαπτίσεων και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων. Είχε προηγηθεί απόφαση που θέσπιζε όριο 100 ατόμων με ισχύ στο διάστημα 3 έως 15 Αυγούστου.

Η αγορά

Το catering δεξιώσεων, μόνο στην Αττική, αποτελεί μια αγορά περί τα 100 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών για το σύνολο της επικράτειας να κυμαίνεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Πρόκειται για μια αγορά που πέρασε κρίση την τελευταία δεκαετία με την διψήφια μείωση των γάμων, ειδικά των θρησκευτικών. Σήμερα γίνονται πάνω από 40.000 γάμοι το χρόνο (σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2018 έγιναν συνολικά 47.428, από 50.138 το 2017). Μόνο στην περιοχή της Αττικής λειτουργούν πάνω από 140 κτήματα και οι 50-60 εταιρείες της περιφέρειας αυτής διοργανώνουν πάνω από 10.000 δεξιώσεις το χρόνο. Αυτή η κατηγορία της αγοράς δοκιμάζεται περισσότερο ενώ ήταν και αυτή που επλήγη περισσότερο κατά την δεκαετή κρίση που προηγήθηκε. «Παγωμένο» είναι επίσης το εταιρικό catering λόγω της μεγάλης κλίμακας εργαζομένων εξ’ αποστάσεως. Επίσης το catering συνεδρίων, που κατέγραψε θετικές τάσεις τα προηγούμενα χρόνια, πλέον είναι σε επ’ αόριστον παύση ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση για το inflight catering αφού έχει υποχωρήσει κατακόρυφα το πτητικό έργο και η επιβατική κίνηση των αεροδρομίων της χώρας. Ωστόσο η μερίδα του λέοντος αυτής της αγοράς αφορά στον τομέα των δεξιώσεων, ενώ έπονται το βιομηχανικό και το αεροπορικό catering.

O Covid-19 στο «κοινωνικό» catering

Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Covid-19 έχουν οδηγήσει σε μπαράζ αναβολών εκδηλώσεων, με τις απαιτήσεις επιστροφής προκαταβολών για events που ακυρώνονται να προκαλούν ασφυξία σε μερίδα της αγοράς. Εξάλλου, οι προκαταβολές είναι ένα είδος κεφαλαίου κίνησης για τις εταιρείες catering, που επενδύουν ενόψει προγραμματισμένων εκδηλώσεων σε ανακαινίσεις, διαμόρφωση και συντήρηση χώρων και προσωπικό (σε όλο το φάσμα της αγοράς απασχολούνται πάνω από 200.000 εργαζόμενοι από μάγειρες, ζαχαροπλάστες και σερβιτόρους μέχρι βιοτέχνες μπομπονιέρας, ανθοπώλες και φωτογράφοι).

Τα έσοδα των επιχειρήσεων έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα, καθώς πέρα από τις αναβολές, οι λίγες εκδηλώσεις που γίνονται αυτή την εποχή πραγματοποιούνται μετ’ εμποδίων. Υπάρχουν περιπτώσεις που η νύφη γευματίζει δύο φορές με τους καλεσμένους για να τηρηθεί το όριο των 50 ατόμων ανά δείπνο ενώ δεν υπάρχει …κέφι όταν ο χορός τελειώνει τα μεσάνυχτα. Υπό αυτές τις συνθήκες οι απώλειες θα περάσουν το 80% φέτος, όπως αναφέρει στο fortunegreece.com ο Έκτορας Ιωάννου, επικεφαλής της Lafourchette, που εκπροσώπησε χθες μαζί με συναδέλφους του την Ένωση Ιδιοκτητών Κτημάτων και Ιδιοκτητών Catering (ENIKK) σε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. Αν και συμμερίζεται την άποψη των λοιμωξιολόγων και την ανάγκη λήψης μέτρων θεωρεί ότι οι εταιρείες catering δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως bar και άλλες κατηγορίες καταστημάτων εστίασης όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ιχνηλάτησης πιθανών κρουσμάτων.

Τα μέτρα

Εξάλλου, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αυστηρότερα, όπως οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, που είναι άνω των 2 μέτρων, η ύπαρξη αντισηπτικών σε όλους τους χώρους, σε τραπέζια, είσοδο, τουαλέτες, μπουφέ κ.ο.κ.

Εν κατακλείδι, οι επαγγελματίες προτείνουν μια σειρά από μέτρα, κρίσιμα για την επιβίωση των εταιρειών τους, όπως:

– Παράταση του ορίου ατόμων σε κάθε εκδήλωση από 50 σε 150-200

– Για τις προκαταβολές να ισχύει ό,τι και σε ξενοδοχεία, αεροπορικές ή ακτοπλοϊκές εταιρείες, δηλαδή έκδοση δεκαοκτάμηνου voucher

– Να μην πληρωθούν για το 2020 πνευματικά δικαιώματα

– Παράταση της έκπτωσης ενοικίων έως το τέλος του 2020

– Άτοκες ρυθμίσεις όλων των υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί λόγω πανδημίας από τον Μάρτιο έως τέλος του έτους (ΙΚΑ, Εφορία κ.α.)

– Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που κράτησαν τους εργαζόμενους τους καθεστώς αναστολής όσων δεν μπόρεσαν να εργαστούν τον Αύγουστο λόγω περιοριστικών μέτρων

– Έγκριση πολύ χαμηλότοκων δανείων με ελαστικά κριτήρια για τόνωση της  αγοράς ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις λόγω του Covid-19 (μπορεί να είναι το 30% του τζίρου της επιχείρησης του προηγούμενου έτους, 2019)

– Ακύρωση του μέτρου για τα 20 ευρώ ανά εργαζόμενο που δουλεύει τον Αύγουστο για τις κατασκηνώσεις (άλλωστε δεν λειτουργούν φέτος)

– Παράταση επ’ αόριστον του χαμηλού ΦΠΑ 13%

– Επιδότηση των τόκων επίσης μέχρι το τέλος του έτους και

– Παράταση του ωραρίου λειτουργίας έως τις 2:00

Keywords
Τυχαία Θέματα