Ο Γιώργος Σταθάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, οι «ανώριμοι επίγονοι» και η ώρα του απολογισμού

Ο Γιώργος Σταθάκης ήταν ένα από τα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο οδήγησε στη μεγαλύτερη επιτυχία της διακυβέρνησης του συγκεκριμένου κόμματος, δηλαδή την έξοδο από τα μνημόνια, με ταυτόχρονο πέρασμα σε θετικούς (μολονότι ήπιους) ρυθμούς ανάπτυξης, αντιμετώπιση σε σημαντικό (αλλά όχι, βεβαίως, απόλυτο) βαθμό της ανθρωπιστικής κρίσης και ρύθμιση του χρέους, με μεγάλη περίοδο χάριτος (έως περίπου το 2032), κλειδωμένα σταθερά επιτόκια (κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο τις χρονιές που

διανύουμε) και το μαξιλάρι των 37 δισ.

Μολονότι η ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για απώλεια 100 δισ. από την οικονομία, αλλά και ορισμένα στελέχη της Κουμουνδούρου επέκριναν το οικονομικό επιτελείο ότι θα μπορούσε να έχει μοιράσει το μαξιλάρι ή μέρος του, αυτές οι κριτικές δεν έχουν γίνει ιδιαίτερα αποδεκτές από όσους έχουν γνώση δημόσιων οικονομικών και μακροοικονομικών. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν καταγραφεί άλλες κριτικές, οι οποίες έχουν ισχυρή βάση τεκμηρίωσης, σε σημαντικά επιμέρους ζητήματα, όπως αυτό της περαιτέρω αύξησης των φορολογικών βαρών. Ο ίδιος, δε, ο Αλέξης Τσίπρας, αναγνώριζε, όσο τοποθετούνταν δημοσίως, την έξοδο από τα μνημόνια ως το μεγαλύτερο επιτευγμα της κυβέρνησης του.

Το οικονομικό επιτελείο

Επίσης, ο κύριος Σταθάκης, ως υπουργός Ανάπτυξης και μετά ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε μερικές από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότερες από τις οποίες, επίσης, αναφέρονταν συχνά από τον κύριο Τσίπρα ως επιτυχίες της διακυβέρνησης του: ξεκαθάρισμα του τοπίου στους αναπτυξιακούς νόμους, νέους νόμους για τις δημόσιες προμήθειες και τα δημόσια έργα, υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των υδροηλεκτρικών, προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, ολοκλήρωση μετά από δεκαετίες του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών (το τελευταίο από κοινού με τον Σωκράτη Φάμελλο ως αρμόδιο Αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος). Προφανώς, με δεδομένο και το μνημονιακό περιβάλλον, το πεδίο κριτικής που μπορεί να του γίνει για αυτές τις δύο θητείες είναι αναπόφευκτα αρκετά μεγάλο.

Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα, ο κύριος Σταθάκης, είχε μείνει με συνέπεια εκτός εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, είχε αποφύγει σε γενικές γραμμές (ίσως απόλυτα) τα δημόσια "φάλτσα" και τοποθετούνταν υπέρ ενός κόμματος με μεγαλύτερο ρεαλισμό στην άσκηση πολιτικής. Παρέμενε σταθερά "προεδρικός", μολονότι η δημόσια υπεράσπιση του Παύλου Πολάκη για τους καυγάδες που άνοιγε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας την προεκλογική περίοδο του 2019 (όπως με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, που τελικά πήρε τους περισσότερους ευρωσταυρούς...) από τον Αλέξη Τσίπρα , τον οδήγησε να χάσει τη βουλευτική έδρα του στην περιφέρεια Χανίων εκείνη τη χρονιά. Ουδέν μεμπτό, δηλαδή, τουλάχιστον σε γενικές γραμμές, για τον κύριο Σταθάκη ακόμη και για κάποιον που έχει ως βασικό κριτήριο βαθμολογίας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τον βαθμό συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του προέδρου ή αντιστρόφως το να του έχει δημιουργήσει τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Η βαριά κριτική

Με αυτή την προϊστορία, ο κύριος Σταθάκης γράφει χθες ένα κείμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ("που δεν υπάρχει πιά"), ασκώντας εμμέσως αλλά καταφανέστατα (βαριά) κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για αρκετά (πολύ σημαντικά) θέματα:
- ότι από το 2018 και μετά επέλεξε να επενδύσει στον λαϊκισμό και όχι στον αριστερό μεταρρυθμισμό που ίδιος πρέσβευε έως τότε.

- ότι αδυνατούσε να χαράξει στρατηγική και αντί αυτού έκανε σειρά τακτικισμών που επικεντρώνονταν στον μετασχηματισμό του κόμματος σαν αυτό να ήταν το πρόβλημα των ηττών που καταγράφονταν

- ότι προέβαινε σε μια ασυνάρτητη επιλογή στελεχών που δεν εξυπηρετούσαν την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κόμματος

- ότι δεν παρήγαγε καμμία κεντρική ιδέα την οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως προμετωπίδα ανασυγκρότησης της χώρας τα επόμενα χρόνια, αλλά είχε βραχυκυκλώσει στην έκφραση του αντιμητσοτακισμού και την παράθεση πολλών υποσχόμενων οικονομικών παροχών.

Η υστεροφημία Τσίπρα

Όταν, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας απαντούσε (μεσω κοινής διαρροής σε Καθημερινή και Πρώτο Θέμα) πριν δύο Κυριακές στις φωνές που το καλούσαν να παρέμβει για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν σκοπεύει να λύσει τα προβλήματα των "ανώριμων επιγόνων" του, φάνηκε να μην αντιλαμβάνεται, τουλάχιστον στην πλήρη τους έκταση, δύο εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα.

Πρώτον, οι φωνές αυτές δεν τον καλούσαν να σώσει την κατάσταση, αλλά να πάρει την ευθύνη για όσα συμβαίνουν. Δεύτερον, το πρόσωπο που τον εγκαλούσε δεν ήταν αυτού του Νίκου Φίλη ούτε του Πάνου Σκουρλέτη ούτε του Δημήτρη Παπαδημούλη, αλλά ουτε και από την άλλη πλευρά, κάποιων υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη.

Στην πραγματικότητα ήταν αυτό του Γιώργου Σταθάκη και άλλων που φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και όχι μόνο δεν θα δύναται να κατηγορηθούν ως υπονομευτές ή οτιδήποτε άλλο, αλλά μάλλον είναι οι μόνοι που θα μπορούσαν να εγγυηθούν για την υστεροφημία του ουσιαστικού του έργου και όχι για τη "λάμψη" του ως ηγέτη. Με αυτό το νέο δεδομένο, μπορεί ο κύριος Τσίπρας να έχει επιλέξει σωστά να μην τοποθετείται στον εσωκομματικό εμφύλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που ενδεχομένως να μην τον αφορά και τόσο πολύ, ωστόσο μάλλον θα χρειαστεί να απαντήσει σε πολύ ουσιαστικότερα θέματα που τον αγγίζουν, μάλιστα, πολύ σοβαρά.

ΥΓ. Ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε τον Γιώργο Σταθάκη ότι ασκεί, μεν, κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ξεχνά, δε , ότι αυτός ο ίδιος το είχε συγκροτήσει, ως επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος (θέση στην οποία είχε τοποθετηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα...).

Παραβλέπει, όμως, ο κύριος Πολάκης ότι το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε αρχικά στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματος, εν συνεχεία μπήκε, όμως, στην άκρη και συντάχθηκε άλλο, με πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις οικονομικές παροχές και με το οποίο τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στις εκλογές. Για παράδειγμα, η κεντρική ιδέα στην οποία αναφέρθηκε στο κείμενο αποχώρησης του από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος Σταθάκης, δηλαδή η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής με μέριμνες για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, υπήρχε και στο πρόγραμμα που είχε συντάξει τότε. Αντιθέτως, δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου στο τελικό πρόγραμμα του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

#ΓΙΩΡΓΟΣ_ΣΤΑΘΑΚΗΣ #ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΣΥΡΙΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιώργος Σταθάκης, Αλέξης Τσίπρας,giorgos stathakis, alexis tsipras