Τουρκία: Οι λόγοι που απλώνει τα "χέρια" της εκτός συνόρων
Ένα ακόμα παράτολμο εγχείρημα για το "χτίσιμο" μιας πιο δυνατής Τουρκίας, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η μακροχρόνια σύγκρουση στον νότιο Καύκασο, που μετατράπηκε σε ανοικτή πολεμική σύρραξη πριν λίγες εβδομάδες, έχει την "σφραγίδα" της Τουρκίας, η οποία προσφέρει βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν, προμηθεύοντάς το όπλο ενώ, σύμφωνα με ισχυρισμούς, μετέφερε μαχητές από τη Συρία, κάτι που η Άγκυρα ωστόσο αρνείται.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες εξωτερικές δυνάμεις που ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε στον
Ο Καύκασος αποτελεί το τελευταίο "πεδίο μάχης" της Τουρκίας, της οποίας οι στρατιωτικές εμπλοκές εκτείνονται από τη Συρία σε όλη τη Μεσόγειο.
Πού έχει εμπλακεί η ΤουρκίαΤα τελευταία χρόνια, η Τουρκία:
έχει ξεκινήσει τρεις στρατιωτικές επιδρομές στη Συρία έχει στείλει στρατιωτικά εφόδια και μαχητές στη Λιβύη έχει αναπτύξει το ναυτικό της στην ανατολική Μεσόγειο για να διεκδικήσει τις αξιώσεις της στην περιοχή έχει επεκτείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις εναντίον των κουρδικών ανταρτών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ έχει στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, την τελευταία που κατέχουν οι αντάρτες πρόσφατα απείλησε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να αντιμετωπίσει "τρομοκρατικές ένοπλες ομάδες"Η Τουρκία έχει επίσης στρατιωτική παρουσία στο Κατάρ, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν και διατηρεί ειρηνευτικά στρατεύματα στα Βαλκάνια. Το παγκόσμιο στρατιωτικό της αποτύπωμα είναι το πιο εκτεταμένο από τις ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Τι κρύβεται πίσω από τη νέα εξωτερική πολιτική της ΤουρκίαςΗ εξάρτηση της Τουρκίας από τη σκληρή δύναμη για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του νέου δόγματος της εξωτερικής πολιτικής, που έχει δημιουργηθεί από το 2015, όπως αναφέρει στο BBC ο Gonul Tol, διευθυντής του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον.
Το νέο δόγμα είναι πολύ ύποπτο για πολυμερισμό και προτρέπει την Τουρκία να ενεργεί μονομερώς όταν είναι απαραίτητο.
Είναι αντιδυτικό. Πιστεύει ότι η Δύση βρίσκεται σε παρακμή και η Τουρκία πρέπει να αναπτύξει στενότερους δεσμούς με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Είναι αντιιμπεριαλιστικό. Zητεί την αναθεώρηση διεθνών θεσμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, για να δώσει φωνή σε έθνη εκτός των δυτικών χωρών.
Το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής βλέπει την Τουρκία ως χώρα που περιβάλλεται από εχθρικούς παράγοντες και εγκαταλείπεται από τους δυτικούς συμμάχους της.
Επομένως, καλεί την Τουρκία να ακολουθήσει μια προορατική εξωτερική πολιτική που βασίζεται στη χρήση προληπτικής στρατιωτικής εξουσίας εκτός των συνόρων της.
Αυτό απέχει πολύ από την προηγούμενη εστίαση της Τουρκίας στη διπλωματία, το εμπόριο και την πολιτιστική δέσμευση στις σχέσεις της με άλλα έθνη. Η αλλαγή είναι συνάρτηση πολλών εσωτερικών και διεθνών εξελίξεων.
Τι άλλαξε
Το νέο δόγμα της Τουρκίας άρχισε να διαμορφώνεται το 2015, όταν το κυβερνών AKP έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για πρώτη φορά σε πάνω από μια δεκαετία εξαιτίας της αύξησης του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).
Για να ανακτήσει την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος, ο Ερντογάν σχημάτισε συμμαχία με εθνικιστές τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Τον υποστήριξαν όταν επανέλαβε τον αγώνα ενάντια στους Κούρδους αντάρτες.
Πώς η εστίαση στράφηκε στους ΚούρδουςΗ σύγκρουση της Τουρκίας με το PKK - Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν - είχε σταματήσει σε μεγάλο βαθμό, αφού ο φυλακισμένος ηγέτης της ομάδας, Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζήτησε κατάπαυση του πυρός με το τουρκικό κράτος το 2013.
Παρά τις ιδεολογικές διαφορές τους, τόσο η ακροδεξιά εθνικιστική MHP όσο και οι νεοεθνικιστές στα αριστερά υποστηρίζουν μια σκληρή προσέγγιση στο κουρδικό πρόβλημα. Δίνουν επίσης προτεραιότητα στην εθνική ασφάλεια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και υποστηρίζουν ισχυρές αντιδυτικές απόψεις.
Με την υποστήριξή τους, ο Ερντογάν άλλαξε επίσης το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας σε προεδρικό, το οποίο του δίνει σαρωτικές εξουσίες.
Αυτή η συμμαχία με τους εθνικιστές και η εδραίωση της εξουσίας του, έγινε ο βασικός παράγοντας για την μονομερή, στρατιωτική και αποφασιστική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ "Golden Dawn Girls" (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)
Πώς το πραξικόπημα άλλαξε την αφήγησηΣύμφωνα με τον Ερντογάν, το αποτυχημένο πραξικόπημα ενορχηστρώθηκε από τον πρώην σύμμαχο Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν ισλαμικό κληρικό που είναι αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, και έκανε πολλά πράγματα για να προετοιμάσει το δρόμο για τη στρατιωτική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Ενίσχυσε τη συμμαχία του Ερντογάν με τους εθνικιστές.
Η εκτεταμένη εκκαθάριση από δημόσιους υπαλλήλους που είναι ύποπτοι ότι έχουν δεσμούς με το κίνημα Γκιουλέν οδήγησε σε απολύσεις, φυλάκιση ή αναστολή περίπου 60.000 ανθρώπων από τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα, καθώς και ορισμένους άλλους κρατικούς θεσμούς.
Το κενό που άφησαν οι εκκαθαρίσεις γέμισε με πιστούς και εθνικιστές υποστηρικτές του Ερντογάν.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα ενίσχυσε επίσης την αφήγηση του εθνικιστικού συνασπισμού ότι η Τουρκία πολιορκείται από εγχώριους και ξένους εχθρούς και ότι η Δύση ήταν μέρος του προβλήματος. Αυτό δικαιολογούσε μονομερή δράση, υποστηριζόμενη από την προληπτική ανάπτυξη σκληρής δύναμης πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας.
Πώς άλλαξε η προσέγγιση στη ΣυρίαΗ απόφαση του καθεστώτος Άσαντ να δώσει ελευθερία στους Κούρδους της Συρίας στο βορρά οδήγησε σε μια αυτόνομη κουρδική ζώνη κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας και το 2014 οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δώσουν όπλα στους Κούρδους μαχητές, που θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία. Όλα αυτά τροφοδότησαν την αφήγηση ότι η Τουρκία έπρεπε να δράσει μόνη της και να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις για να προστατεύσει τα σύνορά της.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα άνοιξε επίσης το δρόμο για ενοποίηση της εξουσίας στα χέρια του Ερντογάν.
Μέσω εκκαθαρίσεων, "χτύπησε" θεσμούς, παραμέλησε βασικούς παράγοντες της χάραξης εξωτερικής πολιτικής, όπως το υπουργείο Εξωτερικών, και "ευνούχισε" τον στρατό, ο οποίος έβαλε φρένο στις προηγούμενες εκκλήσεις του για έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες.
Πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, είχε δηλώσει την πρόθεσή του να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία για να αποτρέψει την «τρομοκρατική απειλή» που προέρχεται από τις κουρδικές πολιτοφυλακές εκεί. Ωστόσο, ο στρατός της Τουρκίας, που παραδοσιακά ήταν πολύ προσεκτικός για την ανάπτυξη στρατευμάτων έξω από τα σύνορα της Τουρκίας, αντιτάχθηκε.
Λίγους μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν πραγματοποίησε την επιθυμία του. Η Τουρκία ξεκίνησε την πρώτη της στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία για να περιορίσει την επιρροή των Κούρδων στο βορρά το 2016 και δύο ακόμη επιδρομές μετά από αυτό.
Η κίνηση επικροτήθηκε από τους εθνικιστικούς συμμάχους του προέδρου, οι οποίοι φοβούνται ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος που χτίστηκε με τη βοήθεια των ΗΠΑ κατά μήκος των συνόρων του. Για να περιορίσει την κουρδική επιρροή και να αντισταθμίσει την παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία, συνεργάστηκε με τη Ρωσία.
Πώς η Τουρκία έστρεψε την εστίαση στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο
Η Λιβύη έγινε ένα άλλο μέρος για τακτικές σκληρής δύναμης. Τον Ιανουάριο, η Τουρκία ενέτεινε τη στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Λιβύης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, για να σταματήσει μια επίθεση από δυνάμεις που είναι σύμμαχοι με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.
Ο πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας στη Λιβύη ήταν να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κυβέρνησης του Σάρατζ σε ένα σημαντικό θέμα για τους εθνικιστές συμμάχους του Ερντογάν: την ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με τον Σάρατζ τον Νοέμβριο ως αντάλλαγμα για στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Στόχος του Ερντογάν ήταν η αναδιαμόρφωση των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία, κατά τη γνώμη του, παρείχε δυσανάλογα πλεονεκτήματα στους εχθρούς της Τουρκίας - την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία για να συνοδεύσει τα γεωτρύπανά της στην ανατολική Μεσόγειο, διακινδυνεύοντας μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τον ΝΑΤΟ, εταίρο της Ελλάδας.
Έχει επιτυχία;Η αποφασιστική πολιτική της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο δεν απέδωσε τα αποτελέσματα που ήλπιζε ο κυβερνών συνασπισμός του Ερντογάν.
Η Τουρκία δεν μπόρεσε να απομακρύνει πλήρως τις δυνάμεις των κουρδικών πολιτοφυλακών από τα σύνορά της με τη Συρία. Ούτε η ναυτική συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη, ούτε οι ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει το αντι-τουρκικό καθεστώς στην περιοχή.
Αντιθέτως, η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτές τις συγκρούσεις ενίσχυσε το συναίσθημα κατά του Ερντογάν στη Δύση και ένωσε μια διαφορετική ομάδα παραγόντων στην αποφασιστικότητά τους να αντιταχθούν στην τουρκική μονομέρεια, αναγκάζοντας τελικά τον ηγέτη της Τουρκίας να υποχωρήσει.
Μια παρόμοια μοίρα φαίνεται να περιμένει τη συμμετοχή της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς ήδη έχει εκδηλωθεί μια πιο ισχυρή ρωσική αντίδραση και ένα ρωσο-δυτικό μέτωπο ενάντια στην υποστήριξή της προς το Αζερμπαϊτζάν.
Τι ακολουθείΑλλά οι εθνικιστικοί σύμμαχοι του Ερντογάν θέλουν να πολεμήσει. Ένας εξέχων νεο-εθνικιστής, ο "παραιτηθείς" αντιναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτσί, υποστήριξε ότι η Ελλάδα ήθελε να εισβάλει στη δυτική Τουρκία και προέτρεψε τον Ερντογάν να μην καθίσει ποτέ με την Αθήνα στο ίδιο τραπέζι για διαπραγματεύσεις.
Και ο πρόεδρος, ως φαίνεται, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να τον ακούσει. Καθώς χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, η εθνικιστική επιρροή για τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές του, αυξάνεται.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτά τα παλτό θα φορούν όλες οι γυναίκες, φέτος, τον χειμώνα
- Παρίσι: Δολοφονήθηκε καθηγητής γιατί έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ
- Μελοασβός! Το πιο επικίνδυνο ζώο στον κόσμο! Σκοτώνει λιοντάρια, αρκούδες και τρώει...
- Κορινθία - Συγκλονίζει η μητέρα της 3χρονης: «Πάλεψα με τα ροτβάιλερ για να σώσω την κόρη μου από τα δόντια τους»
- Υπ. Παιδείας: Γιατί εισέρχεται το cheerleading στα ελληνικά σχολεία
- Μπαίνουν στον «πάγο» τα σόου του ΑΝΤ1
- Οι πέντε ελληνικές πόλεις ανάμεσα στις πιο θορυβώδεις της Ευρώπης
- Bachelor: Τσακωμοί, βρισιές και "ξύλο" στο αποψινό επεισόδιο
- Ευνοϊκής υποδοχής από την Ε.Ε έτυχε το εμπάργκο όπλων- Διορία 3 εβδομάδων στην Τουρκία
- Πουλί θέτει νέο ρεκόρ πετώντας χωρίς στάση από την Αλάσκα ως τη… Νέα Ζηλανδία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Bachelor: Τσακωμοί, βρισιές και "ξύλο" στο αποψινό επεισόδιο
- Τουρκία: Οι λόγοι που απλώνει τα "χέρια" της εκτός συνόρων
- Γαλλία: Αποκεφάλισε καθηγητή που έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του
- Θύματα της Χρυσής Αυγής μιλούν: "Βγήκαν από τα γραφεία τους 8-9 άτομα. Όλοι κρατούσαν σίδερα"
- ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί την Άγκυρα "με σοβαρές συνέπειες" αν ενεργοποιήσει τους S-400
- ΕΤΕ: Συμφωνία με Bain Capital για "κόκκινα" δάνεια στην Κύπρο
- Σέρρες: Συνελήφθη υπεύθυνος ξενώνα υπερηλίκων - Έρευνες για τις συνθήκες λειτουργίας
- Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας: "Κανένα περιθώριο εφησυχασμού"
- Γαλλία: Ένοπλος μαχαίρωσε και σκότωσε άνδρα - Τον πυροβόλησαν αστυνομικοί
- Κύπρος: 94 νέα κρούσματα κορονοϊού

- Τελευταία Νέα News 24|7
- Τουρκία: Οι λόγοι που απλώνει τα "χέρια" της εκτός συνόρων
- ΕΤΕ: Συμφωνία με Bain Capital για "κόκκινα" δάνεια στην Κύπρο
- Γαλλία: Αποκεφάλισε καθηγητή που έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του
- Σέρρες: Συνελήφθη υπεύθυνος ξενώνα υπερηλίκων - Έρευνες για τις συνθήκες λειτουργίας
- Bachelor: Τσακωμοί, βρισιές και "ξύλο" στο αποψινό επεισόδιο
- Θύματα της Χρυσής Αυγής μιλούν: "Βγήκαν από τα γραφεία τους 8-9 άτομα. Όλοι κρατούσαν σίδερα"
- Κύπρος: 94 νέα κρούσματα κορονοϊού
- Γαλλία: Ένοπλος μαχαίρωσε και σκότωσε άνδρα - Τον πυροβόλησαν αστυνομικοί
- ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί την Άγκυρα "με σοβαρές συνέπειες" αν ενεργοποιήσει τους S-400
- Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας: "Κανένα περιθώριο εφησυχασμού"
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γερμανικό ΥΠΕΞ: H Ελλάδα είναι η μοναδική ασφαλής χώρα στην Ευρώπη απέναντι στον κορωνοϊό
- Ευρώπη-κορωνοϊός: 0-1 στη μάχη για «ανοιχτή οικονομία»
- Ιωάννινα - Μονάδες για ασθενείς Covid και στο Χατζηκώστα με πρωτοβουλίες της 6ης ΥΠΕ
- «Σόου» στη δίκη ΧΑ για αναστολές λόγω… πίτσας και πεϊνιρλί
- Ολυμπιακός – Μακάμπι LIVE: “Βομβαρδίζουν” οι Ισραηλινοί στο ΣΕΦ
- ΜέΡΑ25: Άμεση απομάκρυνση του Μ. Χρυσοχοϊδη από την κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από το Εφετείο
- Δημοσκόπηση Alpha: Πώς αξιολογείται η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας
- Δήμαρχος Ιωαννίνων: "Είμαστε στην ύστατη ώρα"
- Και τρίτο εμβόλιο για τον κορονοϊό ετοιμάζει η Ρωσία - Συζητήσεις με ΠΟΥ για το EpiVacKorona
- Ο Μουρίνιο έβαλε την Τότεναμ να παίξει… μπάσκετ! “Μάγεψαν” Μπέιλ και Σον (video)