Ο νεότεροι πρόεδροι του Κοινοβουλίου

Ο νεότεροι πρόεδροι του Κοινοβουλίου13.03.2019Πρόσωπα

Από τον Δ. Υψηλάντη και τον Θρ. Ζαΐμη έως τη Ζωή Κωνσταντοπούλου



Από την
Κατερίνα Κανάκη

Οταν, τον Φεβρουάριο του 2015, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εκλέχθηκε πανηγυρικά πρόεδρος της Βουλής, σπάζοντας το ρεκόρ με τις 235 θετικές ψήφους που έλαβε, όλοι μίλησαν για τη νεότερη σε ηλικία πρόεδρο στα ελληνικά κοινοβουλευτικά

χρονικά. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν ακριβώς αληθές, μια και η κυρία Κωνσταντοπούλου υπήρξε μεν η νεότερη πρόεδρος της Βουλής, αλλά μόνο μεταπολιτευτικά (ήταν τότε 40 ετών). Παλαιότερα, ειδικά τον 19ο αιώνα, υπήρξαν πρόεδροι που εκλέχθηκαν σε αρκετά μικρότερη ηλικία από εκείνη.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, το 1822, και για κάτι παραπάνω από έναν χρόνο, διετέλεσε πρόεδρος του Βουλευτικού στην Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (πρόδρομος της σημερινής Βουλής) ο αγωνιστής Δημήτριος Υψηλάντης, αδερφός του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρου Υψηλάντη. Ο «ίσως αγνότερος και περισσότερο ανιδιοτελής από τους αρχηγούς της Ελληνικής Επανάστασης», όπως τον είχε αποκαλέσει ο ιστορικός Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος, εξελέγη στο αξίωμα του επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης σε ηλικία μόλις 29 ετών! Στην Επίδαυρο, η Εθνοσυνέλευση διεκήρυξε την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους, που ήταν η πρώτη επίσημη πράξη της επαναστατημένης Ελλάδας, ενώ τότε ψηφίστηκε και το πρώτο Σύνταγμα της χώρας. Ωστόσο, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης λίγο αργότερα παραιτήθηκε, πιθανότατα επειδή δεν άντεξε τις μηχανορραφίες, όπως αναφέρουν ιστορικοί, και συνέχισε να πολεμά στο μέτωπο.

Την ίδια ώρα, υπήρξε ακόμα μία ιστορική προσωπικότητα που ανέλαβε την προεδρία της Βουλής, πάλι σε ηλικία 29 ετών. Πρόκειται για τον Θρασύβουλο Ζαΐμη, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το 1854, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1877. Ο ίδιος διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας, και μάλιστα δύο φορές. Αμφότερες, βέβαια, οι θητείες του υπήρξαν βραχύβιες: η πρώτη κυβέρνησή του «έπεσε» το 1870, μετά τη σφαγή στο Δήλεσι, ενώ η δεύτερη, του 1871, κράτησε για μόλις δύο μήνες, αφού έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα