Η «συμμορία» των τεσσάρων: Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα
Η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία δεν έχουν συνάψει επίσημη στρατιωτική συμμαχία. Ωστόσο έχουν πλέον... ευθυγραμμιστεί, λόγω της κοινής τους αντιπάθειας προς την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Προέκυψαν έτσι αμοιβαίες συνδιαλλαγές στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης. Και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της συμμαχίας για τη Δύση.
Η ομάδα των «Τεσσάρων» επιδιώκει να αποτρέψει την εξάπλωση
Πώς συνεργάζονται οι «Τέσσερις» στο ουκρανικό
Η αλληλοϋποστήριξη των «Τεσσάρων» είναι πολυεπίπεδη, με την Κίνα, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Project Syndicate, να αποτελεί τον καθοριστικότερο ρυθμιστικό παράγοντα σε αυτήν την άτυπη συμμαχία.
Τον Φεβρουάριο του 2022, την παραμονή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, Ρωσία και Κίνα υπέγραψαν συμφωνία φιλίας. Ταυτόχρονα, η Ρωσία εξέφρασε την υποστήριξή της στη θέση της Κίνας για το ζήτημα της Ταϊβάν. Αναφορικά με το Ουκρανικό, η Κίνα προσπαθεί να αυτοπροβληθεί ως ουδέτερη μεν, στηρίζει όμως με αρκετούς τρόπους τη ρωσική εισβολή.
Στον οικονομικό τομέα, η Κίνα έχει αντιταχθεί στις πολεμικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου στον κόσμο και ενισχύει συστηματικά τη Βόρεια Κορέα. Σε στρατιωτικό επίπεδο, το Ιράν έχει παράσχει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, η Βόρεια Κορέα έχει παράσχει βλήματα πυροβολικού και η Κίνα φαίνεται να έχει παράσχει τεχνολογικό υλικό, το οποίο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν προσπαθήσει να κρατήσουν μακριά από τη Ρωσία. Η Ρωσία φέρεται να έχει βοηθήσει αυτές τις χώρες να βελτιώσουν τα πυρηνικά, πυραυλικά ή υποβρυχιακά τους προγράμματα.
Θα πρέπει να τονιστεί, ότι η Κίνα είναι θεμελιωδώς διαφορετική περίπτωση από τις άλλες τρεις χώρες, καθώς είναι ενσωματωμένη στην παγκόσμια οικονομία και αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο για πολλές χώρες που βρίσκονται σε τροχιά ασφαλείας της Δύσης. Η Κίνα είναι επίσης η μόνη μεταξύ των «Τεσσάρων» χωρών που δεν επιδιώκει απαραίτητα την ανατροπή της υπάρχουσας τάξης σε διεθνές επίπεδο, αλλά να την ευθυγραμμίσει παραπάνω με τα συμφέροντά της.
Το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία είναι λιγότερο ενσωματωμένες στην παγκόσμια οικονομία, αν και έχουν η μία την άλλη ως πηγή εισαγωγών και αγορών. Η Ινδία παραμένει επίσης σημαντικός αγοραστής ρωσικής ενέργειας και όπλων. Επιπλέον, δεκάδες χώρες του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου αρνήθηκαν να καταδικάσουν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ή να υποστηρίξουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, διατηρώντας ουσιαστικά αμετάβλητες τις εμπορικές και διπλωματικές τους σχέσεις με τη Μόσχα.
Η Βόρεια Κορέα είναι η πιο απομονωμένη από τις «Τέσσερις», αλλά η ευπάθειά της στις κυρώσεις περιορίζεται από το ενδιαφέρον της Κίνας να αποτρέψει την κατάρρευσή της, φοβούμενη την αστάθεια στα σύνορά της και μια ενωμένη Κορέα συνδεδεμένη με τη Δύση. Η Ρωσία, δεδομένης της εξάρτησής της από το βορειοκορεατικό πυροβολικό, είναι επίσης πιθανό να παράσχει μεγαλύτερη βοήθεια στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Πως θα αναχαιτιστεί η επιρροή των «Τεσσάρων»
Η Ρωσία δεν πρέπει να επικρατήσει επί της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας με στρατιωτικό υλικό μέχρι να βρεθεί μία φόρμουλα για κατάπαυση πυρός, η οποία θα συμπεριλαμβάνει εγγυήσεις για την εδαφική της ακεραιότητα. Η υπεράσπιση της Ουκρανίας δείχνει επίσης στην Κίνα, αναφορικά με το Ταϊβάν, πως οι στρατιωτικές παρεμβάσεις οδηγούν σε αδιέξοδο.
Στην περίπτωση του Ιράν, η μακροπρόθεσμη προτεραιότητα πρέπει να είναι η διασφάλιση ότι δεν θα αναπτύξει καινούρια πυρηνικά προγράμματα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να περιοριστεί η υποστήριξη της Τεχεράνης προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ενώ θα πρέπει επίσης να προωθηθούν ενέργειες, που θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Δεδομένου του ρωσικού αναθεωρητισμού και τις κινεζικές επιδιώξεις στο Ταϊβάν, η αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας του δυτικού στρατοπέδου είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Η Δύση βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση νέων πυρηνικών απειλών. Το 2026 λήγει το New Treaty. Πρόκειται για τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που εδώ και δεκαετίες ρυθμίζει και ελέγχει τους πυρηνικούς εξοπλισμούς των δύο κρατών. Με τα τωρινά δεδομένα οι πιθανότητες ανανέωσης είναι ανύπαρκτες, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών στην Ουκρανία ή σε άλλα πεδία μάχης.
Συμπερασματικά, το Project Syndicate καταλήγει πως η Δύση οφείλει να αναδιοργανωθεί και να δημιουργήσει έναν αποτελεσματικό συντονισμό για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, ιδίως στον τομέα της άμυνας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέτουν οι «Τέσσερις», με ταυτόχρονη χρήση και εξάντληση όλων των διαθέσιμων διπλωματικών μέσων.
#Ρωσία #Ιράν #Βόρεια_Κορέα #κιμ #Κίνα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Dotsoft: Σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας στο α΄εξάμηνο
- ΗΠΑ: Στρατιωτική βοήθεια μαμούθ 567 εκατ. δολαρίων στην Ταϊβάν ενέκρινε ο Τζο Μπάιντεν
- Κόλαση στην Κορινθία: Φονική πυρκαγιά με 2 νεκρούς – Συγκλονιστικές εικόνες από το μέτωπο (φωτογραφίες, βίντεο)
- ISOMAT: Το γερμανικό DNA και το φλερτ με εξαγορά και είσοδο στο ΧΑ
- Χαμάς: Ανακοίνωσε τον θάνατο του επικεφαλής της στον Λίβανο σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή
- Έφθασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το σκάφος του Ελον Μασκ που θα φέρει στη Γη τους εγκλωβισμένους αστροναύτες της NASA (βίντεο)
- Θεσσαλονίκη: Συνολικά 44 κοπές δέντρων λόγω ισχυρών ανέμων
- Με λίγα κλικ ο προγραμματισμός των ραντεβού για τις νέες ταυτότητες
- Τέλος εποχής για τη Βρετανία: Κλείνει ο τελευταίος σταθμός παραγωγής ενέργειας από άνθρακα
- Η «συμμορία» των τεσσάρων: Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Η «συμμορία» των τεσσάρων: Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα
- Η Navios Maritime αποκτά δύο νεότευκτα containerships από την Κορέα
- ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (30/9) η προθεσμία για πρόγραμμα πράσινων δεξιοτήτων
- Ράλι στην Κίνα λόγω της περιορισμένης συρρίκνωσης της μεταποίησης
- Δούκας: Φοβικό το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη-Έχω ξανανικήσει το σύστημα Μητσοτάκη
- Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το placement της Εθνικής
- Μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία- Βρέθηκαν 2 απανθρακωμένα πτώματα
- Ιαπωνία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές την 27η Οκτωβρίου

- Τελευταία Νέα Reporter
- Η «συμμορία» των τεσσάρων: Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα
- Ράλι στην Κίνα λόγω της περιορισμένης συρρίκνωσης της μεταποίησης
- ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (30/9) η προθεσμία για πρόγραμμα πράσινων δεξιοτήτων
- Η Navios Maritime αποκτά δύο νεότευκτα containerships από την Κορέα
- Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το placement της Εθνικής
- Δούκας: Φοβικό το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη-Έχω ξανανικήσει το σύστημα Μητσοτάκη
- Μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία- Βρέθηκαν 2 απανθρακωμένα πτώματα
- Ιαπωνία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές την 27η Οκτωβρίου
- Οι πληρωμές της εβδομάδας: Εφάπαξ και επιδόματα, ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Οι προτάσεις του ΙΜΟ για την απανθρακοποίηση – Το κόστος για την ελληνική ναυτιλία
- DHL focuses on sustainable transportation of pharmaceutical products for Alexion in Ireland and Europe
- Άμεση παρέμβαση του ΥπΑΑΤ για τις καταστροφές σε βαμβάκι και καλαμπόκι ζητούν οι αγροτικοί φορείς Φαρσάλων
- Πούτιν: Όλοι μας οι στόχοι στην Ουκρανία θα επιτευχθούν
- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν προωθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν αξίας μισού και πλέον δισ. δολαρίων
- Βλ. Πούτιν: Η Μόσχα θα "πετύχει όλους τους στόχους της" στην Ουκρανία
- Στα 132 κιλά ανά κάτοικο η σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ το 2022
- Φρένο στις έξτρα παροχές για την επόμενη τριετία βάζει το ΥΠΟΙΚ
- Βογιατζόγλου: Αύξηση πωλήσεων, μείωση καθαρών κερδών στο α' εξάμηνο