Ελληνοτουρκικά και Ουκρανία στο «μενού» της συνάντησης Μητσοτάκη - Μπλίνκεν

Τι περιελάμβανε το μενού των συζητήσεων στο γεύμα εργασίας Μητσοτάκη - Μπλίνκεν.Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία και ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριάρχησαν στη συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός είχε τη Δευτέρα (20/2) κατ’ ιδίαν συνάντηση…

Μπλίνκεν: Ίσες αποστάσεις σε Ελλάδα - Τουρκία για το Αιγαίο

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το iEidiseis, μοίρασε τις ευθύνες σε Αθήνα

και Άγκυρα, για τις εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ο Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NTV λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρότι στην κοινή συνέντευξη με τον Τούρκο ομόλογο του δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, απαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Ντενίζ Κιλισλίογλου του NTV, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανισορροπία στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι των δυο χωρών, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

«Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι στενοί φίλοι και, φυσικά, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο είναι πολύ σημαντικές συνεργασίες και σχέσεις για εμάς. Ήταν απίστευτα ευχάριστο να βλέπουμε τους Έλληνες - και επίσης, παρεμπιπτόντως, τους Αρμένιους, τους Ισραηλινούς - να εργάζονται πλάι-πλάι με τους Τούρκους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στον σεισμό. Και ελπίζει κανείς ότι αν μπορεί να προκύψει κάτι θετικό από αυτή την καταστροφή, ίσως είναι η βελτίωση των σχέσεων με αυτές τις χώρες» δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «η Τουρκία έχει λάβει μέτρα για να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις. Τα υποστηρίζουμε πολύ αυτά» για να προσθέσει ότι «ανυπομονώ να συζητήσουμε στην Ελλάδα για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε», αφήνοντας ανοιχτό ότι θα μεταφέρει προτάσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει ότι και η Ελλάδα πρέπει να έρθει πιο κοντά με την Τουρκία, ο Μπλίνκεν ήταν ξεκάθαρος.

«Νομίζω ότι και οι δύο χώρες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες...τόσο για να κατευνάσουν τις όποιες εντάσεις όσο και για να βρουν μια θετική πορεία προς τα εμπρός για τη βελτίωση των σχέσεων» τόνισε ο Μπλίνκεν, μοιράζοντας τις ευθύνες της έντασης και στις δυο χώρες.

Στη συνέχεια έβαλε στο τραπέζι το θέμα της «συνεκμετάλλευσης» και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την επίλυση των διαφορών.

«Παρεμπιπτόντως, εάν κάποιες από αυτές τις μακροχρόνιες διαφορές - για παράδειγμα, οι θαλάσσιες διαφορές - μπορέσουν να επιλυθούν, τότε οι δυνατότητες είναι τεράστιες, ιδίως για την Τουρκική Δημοκρατία, διότι η Τουρκική Δημοκρατία θα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ροής ενέργειας στη Μεσόγειο, επίσης στο Αιγαίο, αλλά και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Τα οικονομικά οφέλη από αυτό θα ήταν τεράστια. Οι ευκαιρίες για τις τουρκικές επιχειρήσεις, για την τουρκική οικονομία, για τον τουρκικό λαό θα ήταν τεράστιες. Έτσι, υπάρχει πραγματικό όφελος από την επίλυση αυτών των μακροχρόνιων διαφορών, επειδή δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τους ανθρώπους.»

Keywords
Τυχαία Θέματα