"Μάχη" για να αποτραπεί το ενδεχόμενο του lockdown στην Αττική

Έντονος είναι ο προβληματισμός στην κυβέρνηση για την ανοδική πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται, με τη συνεχή λήψη και εφαρμογή μέτρων, κινούνται προς την κατεύθυνση της αποφυγής ενός ενδεχόμενου ευρύτερου lockdown στην πρωτεύουσα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να αποτυπώνει στις φράσεις του τον... συναγερμό, ο οποίος ηχεί βαριά σε δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας.

Περιφέρεια Αττικής

-και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας- βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το "κόκκινο". Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Πέτσα, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. "Ποτέ δεν έχουμε διστάσει να εφαρμόσουμε τοπικά lockdowns, από την αρχή της πανδημίας, από τον Μάρτιο μέχρι και τώρα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Δεν αποτελεί εξαίρεση η Αττική σε αυτό. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, όμως, να δει κανείς είναι ποια είναι η επίπτωση από τέτοιου είδους απόφαση. Εάν είναι εφαρμόσιμη ή όχι, και εάν είναι προτιμότερη από άλλου είδους μέτρα. Αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί, όχι η κυβέρνηση. Και εμείς θα ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους", επεσήμανε.

Κυβερνητικά στελέχη, με το βλέμμα στραμμένο στην αυξητική τάση των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα, σημειώνουν ότι υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας για την από εδώ και πέρα εξέλιξη, εφόσον οι παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί εφαρμοστούν από το σύνολο των πολιτών. "Το καλοκαίρι υπήρξαν προβλήματα στις πύλες εισόδου της χώρας και στα νησιά, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Στο τέλος Αυγούστου υπήρξε πρόβλημα σε δομές κοινωνικής φροντίδας, το οποίο επίσης αντιμετωπίστηκε. Στις αρχές Σεπτεμβρίου προέκυψε το πρόβλημα στη Λέσβο μετά τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας, όμως και σε αυτό το ζήτημα βρέθηκε λύση. Οι εξελίξεις, λοιπόν, καταδεικνύουν ότι η αυξημένη επαγρύπνηση και τα μέτρα που λαμβάνονται για κάθε περίπτωση αποδίδουν, εφόσον υπάρχει ευρεία εφαρμογή τους", σχολιάζουν.

Το μήνυμα που εκπέμπεται σε όλους τους τόνους είναι σαφές. Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα της κυβερνητικής στρατηγικής (όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας) και θα ληφθεί όλη εκείνη η δέσμη των μέτρων που απαιτείται, με βάση, πάντα, τις συμβουλές των ειδικών. Παράλληλα και για την αποφυγή κάθε είδους σύγχυσης αναφορικά με τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ ανά περιοχή, ο ΕΟΔΥ, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεργάζονται για τη δημιουργία μίας νέας εφαρμογής. Η εφαρμογή αυτή, στην πλήρη ανάπτυξή της, θα πληροφορεί κάθε πολίτη για τα μέτρα που ισχύουν, με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα.

Στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων βρίσκεται και η αύξηση των κλινών ΜΕΘ. Όπως επισημαίνουν στελέχη, άμεσα οι κλίνες εντατικής θεραπείας για τον κορονοϊό θα αυξηθούν κατά 40. Ήδη, οι 14 έχουν δοθεί και ακολουθούν οι υπόλοιπες. Πρόκειται για:

-Δώδεκα κλίνες στο "Σωτηρία".

-Δώδεκα κλίνες στο Ασκληπιείο Βούλας.

-Έξι κλίνες στο "Αττικόν".

-Τέσσερις κλίνες στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και

-Έξι κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

"Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών εντατικής θεραπείας από τις δωρεές των τελευταίων μηνών. Και δίνουμε μάχη με τον χρόνο προκειμένου οι 565 κλίνες ΜΕΘ που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να φτάσουν τις 1.200, που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του έτους. Σήμερα το ΕΣΥ διαθέτει 941 κρεβάτια, εκ των οποίων τα 409 βρίσκονται στην Αττική. Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 99 κλίνες εντατικής θεραπείας, τη στιγμή που σε άλλες εποχές υπήρχαν λίστες αναμονής", σημειώνουν παράγοντες. Ταυτόχρονα και με το βλέμμα εστιασμένο στο γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί η μετατόπιση των κρουσμάτων σε ηλικίες επάνω από τα 55 έτη, τα μηνύματα είναι ηχηρά.

"Λέμε να προσέχουν διπλά, όχι μόνο στις κοινωνικές τους επαφές, αλλά και μέσα στο σπίτι, γιατί διαπιστώνουμε ότι πολλά κρούσματα είναι ενδο-οικογενειακά. Μεταφέρονται, δηλαδή, από τα παιδιά τους κυρίως, όχι τόσο από τα εγγόνια τους, τα οποία έρχονται από τον εργασιακό τους χώρο. Νιώθουν πιο χαλαροί μέσα στο σπίτι, αγνοούν ή δεν είναι τόσο σε εγρήγορση για τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει η επαφή με τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας ή τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και έτσι αυτοί να καταλήγουν, είτε στο νοσοκομείο, είτε πολύ χειρότερα στις ΜΕΘ. Άρα, απευθύνουμε έκκληση, πολλή προσοχή και στο οικογενειακό περιβάλλον", ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Την ίδια στιγμή, σε νοσοκομεία της Αθήνας όπως το "Σωτηρία" και ο "Ευαγγελισμός" είναι αυξημένος ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι προσέρχονται με κορονοϊό. Οι περισσότεροι, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι ασυμπτωματικοί και νεαροί. Επειδή δεν είναι δυνατόν να τους επιτραπεί η επιστροφή στα σπίτια τους, λόγω κινδύνου ταχείας διάδοσης του ιού, παραμένουν στο νοσοκομείο. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα…τρέξει η δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας, όπως είχε γίνει το καλοκαίρι, με υγειονομική επίβλεψη. Εκεί θα φιλοξενηθούν ασυμπτωματικοί νεαροί, κατά κύριο λόγο, μετανάστες και πρόσφυγες που είναι φορείς του κορονοϊού. Με τον τρόπο αυτό, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι θα μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία και θα αποτραπεί η ευρύτερη διασπορά στο κέντρο της Αθήνας.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα