100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων: Μνημόσυνο για τα θύματα

13:54 15/8/2019 - Πηγή: In.gr

Δεκαπενταύγουστος. Σήμερα οι Πόντιοι τιμούν την Παναγία Σουμελά με εορταστικές εκδηλώσεις στην Καστανιά Ημαθίας, στο Βέρμιο. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τελέστηκε μνημόσυνο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Από χθες στο Ιερό Προσκύνημα βρίσκονται οι ιερές εικόνες του Αγίου Ιωάννου του Βαζελώνος και του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα, για να συνεορτάσουν με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Σήμερα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, τελέστηκαν ο Όρθρος και το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος

του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος, παρουσία και άλλων μητροπολιτών. Ακολούθως τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

«Οι Έλληνες οφείλουμε να αγωνιστούμε ώστε οι θύτες της γενοκτονίας των Ποντίων να εκφράσουν τουλάχιστον μία ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο.

Ο κ. Παυλόπουλος, που παρέστη στις εκδηλώσεις εορτασμού για την Κοίμηση της Θεοτόκου, τόνισε ότι «εδώ, στο Βέρμιο, στον Ιερό Χώρο της Παναγίας Σουμελά, αυτή η μεγάλη γιορτή αποκτά και έναν ιδιαίτερο, λαμπρό, εθνικό συμβολισμό: Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι και Ημέρα Μνήμης για τον Πόντο και τον Ποντιακό Ελληνισμό».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου, το έθνος των Ελλήνων, απανταχού της γης, εκπληρώνοντας στοιχειώδες χρέος απέναντι στην Ιστορία μας και εκδηλώνοντας τον διαχρονικό σεβασμό του στο ν. 2193/1994, τιμά και την ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου».

«Τούτο το μνημόσυνο αποκτά φέτος ακόμη μεγαλύτερες ιστορικές διαστάσεις, δοθέντος ότι συμπίπτει με την συμπλήρωση 100 ετών από την διάπραξη αυτού του στυγερού εγκλήματος, το οποίο, υπό τις συνθήκες βαρβαρότητας που το σημαδεύουν ανεξίτηλα, φέρει όλα τα στοιχεία του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας» πρόσθεσε.

«Υπό τα δεδομένα αυτά» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, «εμείς, οι Έλληνες, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι κατανοούμε, στο ακέραιο, την σημασία αυτής της επετείου, οφείλουμε να αγωνισθούμε, αποφασισμένοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας, ιδίως για την επίτευξη των εξής στόχων: Πρώτον, για ν’ αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην ανθρώπινη μνήμη. Και, δεύτερον, για ν’ αναγκασθούν οι θύτες να εκφράσουν, τουλάχιστον, μιάν ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη, αποκηρύσσοντας έτσι την ως τώρα ανίερη τακτική της αδίστακτης παραχάραξης των, κατά γενική ομολογία, αμάχητων ιστορικών τεκμηρίων».

Ακολούθησε λιτάνευση των ιερών εικόνων και η κατάθεση στεφάνων από επίσημους στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, το οποίο βρίσκεται στον περίβολο του μοναστηριού. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και το επίσημο γεύμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα