Balkan Insight: Γυναίκα Πρόεδρος και Εβραίος δήμαρχος – Κάτι αλλάζει στην Ελλάδα

13:23 20/2/2020 - Πηγή: In.gr

Για τις αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα κάνει λόγο ο ιστότοπος Balkan Insight σχολιάζοντας την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και του Μωυσή Ελισάφ στο δημαρχιακό θώκο των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο «μέσα σε λίγους μόνο μήνες, η Ελλάδα επέλεξε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο και τον πρώτο εβραϊκής καταγωγής δήμαρχο στην ιστορία της. Στην εποχή μετά την κρίση η Ελλάδα

φαίνεται ότι ανακαλύπτει μια νέα, φιλελεύθερη ταυτότητα. Πρόκειται για ένα προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Στο άρθρο το άρθρο επισημαίνευται ότι από την αντιπροσωπεία των 11 βουλευτών που επισκέφθηκαν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση την κ. Σακελλαροπούλου στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μόνον μία ήταν γυναίκα και μόνο 63 από τα 300 μέλη της ελληνικής Βουλής είναι γυναίκες.

Όπως αναφέρει το Balkan Insight, δεν επέλεξε τυχαία η κ. Σακελλαροπούλου τη φωτογραφία της Γκίνσμπουργκ στην κούπα του καφέ της καθώς η ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα παραμένει ζήτημα στην Ελλάδα, όπου τα ποσοστά της ανεργίας των γυναικών αγγίζουν το 23% έναντι 14% των ανδρών, το μεγαλύτερο σχετικό χάσμα στην Ε.Ε.

Επίσης, το άρθρο αναφέρεται και στην εκλογή τον περασμένο Ιούνιο του πρώτου Εβραίου δημάρχου στην Ελλάδα, του Μωυσή Ελισάφ στα Ιωάννινα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Ελισάφ «κατάφερε να βρει απήχηση στους ψηφοφόρους μ’ ένα προφίλ παρόμοιο με εκείνο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως μοναχικός, φιλελεύθερος και μετριοπαθής μεταρρυθμιστής που ορθώνει το ανάστημά του στις πελατειακές σχέσεις και τον τοπικό λαϊκισμό» κι ότι «η απρόσμενη και οριακή εκλογή του στα Ιωάννινα θεωρήθηκε ως μία ακόμη ένδειξη μιας ευρύτερης στροφής προς τον φιλελευθερισμό στην Ελλάδα. Ενώ ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός βοήθησαν στα χρόνια της κρίσης στη διοχέτευση της λαϊκής δυσαρέσκειας, φαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία γρήγορα κουράστηκε απ’ αυτούς. Ειδικοί λένε ότι στέλνει μήνυμα σε άλλες χώρες που μπλέχτηκαν στα δίχτυα του λαϊκισμού και τον αντιμετωπίζουν ως μη παροδικό φαινόμενο».

Keywords
Τυχαία Θέματα