Brexit: Τι θα συμβεί στους Ελληνες φοιτητές, τι πρέπει να γνωρίζουν
Η αναστάτωση που προκαλούν οι τελευταίες εβδομάδες πολιτικής αστάθειας στη Μεγάλη Βρετανία χτυπάει κόκκινο στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Κι αυτό γιατί η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να έχει κατορθώσει να κάνει μόδα και σύμβολο τη σημαία της (για να τη φορούν στα μπλουζάκια ή τα τζιν τους οι νέοι παγκοσμίως), αλλά πιο πολύ έχει κάνει «μόδα» τα πανεπιστήμιά της. Επενδύοντας φυσικά στη φιλοσοφία ότι αποτελούν τον σίγουρο δρόμο για τη γνώση και την επιτυχία.
Η πιθανότητα λοιπόν το άτακτο Brexit στο οποίο οδηγείται
Υπολογίζεται ότι περίπου 450.000 ξένοι φοιτητές σπουδάζουν κάθε χρόνο στη Βρετανία και μεταξύ αυτών πολλοί Ελληνες. Είναι γνωστό ότι η Αγγλία αποτελεί επί σειρά ετών τον Νο 1 προορισμό για σπουδές των ελλήνων υποψήφιων φοιτητών και βέβαια στη χώρα οι επιλογές είναι απεριόριστες στην αγορά της ανώτατης εκπαίδευσης. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι περίπου 65.000 έλληνες φοιτητές σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό και από αυτούς οι 10.000 βρίσκονται σε πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας.
«Η συμβολή των ξένων φοιτητών στη χώρα και στα πανεπιστήμιά μας είναι σημαντική τόσο από πολιτισμική όσο και από οικονομική άποψη. Η παρουσία τους είναι επωφελής για τη Βρετανία» δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον. Οπως είπε, οι νέοι κανόνες στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας θα δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να εργάζονται ή να αναζητούν εργασία σε οποιοδήποτε επίπεδο ειδίκευσης. Στη συνέχεια θα μπορούν να μετατρέπουν τη βίζα τους σε βίζα ειδικευμένης εργασίας αν βρουν μια δουλειά που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους.
Ποιες ανατροπές έρχονταιΟι νέοι κανόνες θα ισχύσουν για εκείνους που ξεκινούν ένα προπτυχιακό επίπεδο ή ένα μεταπτυχιακό, από την επόμενη χρονιά και σε οποιοδήποτε πεδίο σπουδών, σε ένα «αξιόπιστο πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου ή σε έναν πάροχο ανώτατης εκπαίδευσης που διαθέτει μια αποδεδειγμένη καταγραφή επικύρωσης μεταναστευτικών ελέγχων». Ετσι και ανά κατηγορία:
– Για τους Ελληνες αλλά και τους φοιτητές άλλων χωρών της ΕΕ που βρίσκονται ήδη στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και όσους έχουν ήδη κανονίσει να ξεκινήσουν σπουδές φέτος τον Σεπτέμβριο του 2019: δεν αλλάζει τίποτα από όσα ήξεραν. Ο,τι έχει ισχύσει για το πρώτο έτος σπουδών συνεχίζει και για τα επόμενα έτη χωρίς καμία μεταβολή ή επιρροή.
– Για εκείνους που σκοπεύουν να εισαχθούν σε βρετανικά πανεπιστήμια τα επόμενα δύο έτη, 2020 και 2021: μέχρι να υλοποιηθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (εάν τελικά υλοποιηθεί), οι φοιτητές που θα εισαχθούν το 2020 και το 2021 θα ξεκινήσουν να σπουδάζουν με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν τώρα, μια και το καθεστώς δεν προβλέπεται να αλλάξει μέχρι και την ημέρα της πιθανής εξόδου γιατί μέχρι τότε η Μεγάλη Βρετανία θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσο για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, θα γίνει με τις ίδιες προϋποθέσεις που ίσχυαν το πρώτο έτος της εισαγωγής τους στο πανεπιστήμιο.
– Για εκείνους που θα στόχευαν στα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας εάν έχει φύγει τελικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι πιθανότατο να παγώσουν τελικά τα δίδακτρα των ΑΕΙ για βρετανούς και ευρωπαίους προπτυχιακούς φοιτητές στα σημερινά επίπεδα.
Τα δίδακτραΣήμερα το ανώτατο ύψος των διδάκτρων που θα μπορούν να χρεώνουν τα ΑΕΙ της χώρας στους φοιτητές της και όσους προέρχονται από χώρες-μέλη της ΕΕ είναι 9.250 στερλίνες για κάθε έτος σπουδών. Η βρετανική κυβέρνηση έχει αναφερθεί και σε πιθανή μείωση των διδάκτρων για τα επόμενα χρόνια. Οσον αφορά τα βρετανικά κρατικά φοιτητικά δάνεια για σπουδές, αποτελούν μια μορφή χρηματοδότησης των σπουδών των φοιτητών της και ο θεσμός θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί.
Πρόσφατα η βρετανίδα πρεσβευτής στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ αναφέρθηκε στις συνέπειες του Brexit στους φοιτητές στη Βρετανία και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ακόμα η μεγάλη απάντηση που περιμένουμε για το μόνιμο πλαίσιο που θα θεσμοθετηθεί». Συνέχισε όμως λέγοντας: «Ολοι οι φοιτητές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους το 2020-21 στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα έχουν τα ίδια δίδακτρα και οικονομική υποστήριξη, όπως οι βρετανοί συμφοιτητές τους, μέχρι και την ολοκλήρωση των σπουδών τους».
Εμείς και οι άλλοιΗ χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των πρώτων θέσεων στις χώρες που επιλέγουν τη Μεγάλη Βρετανία σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα από το 2002 έχουν καταγραφεί περίπου 105.498 έλληνες πολίτες που έχουν φτάσει για σπουδές στη χώρα.
Η πλειονότητα όσων βρίσκονται για σπουδές στη χώρα ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-44 ετών, το 44% είναι γυναίκες και το 56% άνδρες. Από τις περιοχές όπου εγγράφονται οι έλληνες πολίτες, τα στοιχεία δείχνουν ότι το Λονδίνο αντιστοιχεί στο 43% των συνολικών εγγραφών, ενώ ακολουθούν η περιοχή της Νοτιοανατολικής Αγγλίας (12,5%), η Ανατολική Αγγλία (7,6%) και η Σκωτία (7,4%).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σεισμός τώρα – Που έγινε σεισμός πριν από λίγο, τι καταγράφουν οι σεισμογράφοι
- Επίδομα 1.000 ευρώ σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες
- Βγήκε με μονοθέσιο της F1 στον αυτοκινητόδρομο και έκανε προσπεράσεις, τον ψάχνει η αστυνομία
- Κρήτη: Πνίγηκε 29χρονη - Eίχε πάει για βραδινό μπάνιο
- Έτσι διαμορφώθηκε η βαθμολογία της Super League
- Υπέροχη μέση ηλικία: Η ζωή μετά τα 40 δεν εκφυλίζεται. Aνθίζει
- Μαρία Ρωχάμη: Η κόρη του περιβόητου δραπέτη των φυλακών μίλησε για τη ζωή της μαζί του
- Μπαράζ επιθέσεων σε τράπεζες και γραφεία της ΝΔ - 25 προσαγωγές
- Η Λεπέν βλέπει «ιδεολογική νίκη» της ακροδεξιάς στο χαρτοφυλάκιο Σχοινά περί «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»
- Τραγωδία στην Κρήτη: Νεαρή γυναίκα πνίγηκε ενώ έκανε βραδινό μπάνιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Αποτυχημένα πειράματα γέμισαν με μεταλλαγμένα κουνούπια τη Βραζιλία
- Σε αποσύνθεση ο Παναθηναϊκός: 4-0 ο Άρης (vids)
- Ιράν : Είμαστε έτοιμοι για ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
- Ζάκυνθος: Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους – Σκληρή μάχη με τις φλόγες
- Δορυφορικές φωτογραφίες της πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο
- Ηχούν ξανά τα τύμπανα του πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
- Εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου λόγω των επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία
- Μοιραίο το βραδινό μπάνιο για 29χρονη σε παραλία του Ηρακλείου
- Επιστολή στον Ακιντζί από τον πατέρα του 16χρονου που κατέβασε την τουρκική σημαία
- Ο Κιμ προσκάλεσε τον Τραμπ στην Πιονγιάνγκ
- Τελευταία Νέα In.gr
- Brexit: Τι θα συμβεί στους Ελληνες φοιτητές, τι πρέπει να γνωρίζουν
- Εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου λόγω των επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία
- Ο Κιμ προσκάλεσε τον Τραμπ στην Πιονγιάνγκ
- Ηχούν ξανά τα τύμπανα του πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
- Επιστολή στον Ακιντζί από τον πατέρα του 16χρονου που κατέβασε την τουρκική σημαία
- Ο Τραμπ προετοιμάζει… αντίποινα στο Ιράν
- Ιράν : Είμαστε έτοιμοι για ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
- Τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου ενέκρινε ο Τραμπ
- Δορυφορικές φωτογραφίες της πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο
- Αποτυχημένα πειράματα γέμισαν με μεταλλαγμένα κουνούπια τη Βραζιλία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόλο: Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ρωσία
- Μπαράζ επιθέσεων σε τράπεζες και γραφεία της ΝΔ - 25 προσαγωγές
- Ipapanti Vasila: A beauty from the island of the Knights Templars, Rhodes (photos)
- Ο καιρός για σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019
- Κολομβία: Επτά νεκροί από συντριβή αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή (pics+vid)
- Επίδομα θέρμανσης: Ποιες αλλαγές εξετάζονται στη χορήγησή του
- Τραμπ: Fake news ότι είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με Ιρανούς αξιωματούχους «χωρίς προϋποθέσεις»
- Νεκρός στο διαμέρισμά του βρέθηκε ο επικεφαλής του ροκ συγκροτήματος The Cars