COREPER: Δεν τα βρήκαν οι Ευρωπαίοι για τα μέτρα κατά της Τουρκίας

17:19 10/7/2019 - Πηγή: In.gr

Η συζήτηση στο επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, COREPER, σχετικά με τα μέτρα της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, θα συνεχιστεί αύριο το απόγευμα καθώς σήμερα δεν υπήρξε ομοφωνία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διπλωμάτες προετοιμάζουν

τα μέτρα για τη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα, βάσει της εισήγησης Κομισιόν- ΕΥΕΔ.

Την ίδια ώρα, συζήτηση για τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε και το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Συγκεκριμένα, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών πως «το Κολέγιο συζήτησε την κατάσταση πραγμάτων στις σχέσεις με την Τουρκία και τις παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ποια τα πιθανά μέτρα

Νωρίτερα, η ιστοσελίδα philenews είχε μεταδώσει ότι τα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ για τις έκνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλαμβάνουν εισηγήσεις για αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και για πάγωμα υψηλών πολιτικών διαλόγων, καθώς και προενταξιακών κονδυλίων.

Σε ό,τι αφορά στα «στοχευμένα μέτρα», δηλαδή στις κυρώσεις, παραπέμπονται σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο, αλλά έχουν σκιαγραφηθεί με μια ουσιαστική προσθήκη που περιλήφθηκε στο κείμενο μετά από παρέμβαση των γραφείων της Φεντερίκα Μογκερίνι και του Χρήστου Στυλιανίδη.

Η έγκριση των μέτρων που προτείνονται ως ακολούθως, απαιτεί ομόφωνη απόφαση των «28», κάτι στο οποίο προσβλέπει η Λευκωσία, εντός των επόμενων 10 ημερών:

Για πάγωμα υψηλών διαλόγων και συναντήσεων στους τομείς της «πολιτικής, οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, γεωργίας (σ.σ. ο διάλογος για τη γεωργία πάγωσε προκαταβολικά) και του Συμβουλίου Σύνδεσης». Αναστολή της καθορισμένης για τον προσεχή Νοέμβριο Επιτροπής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Σημειώνεται ότι τα 28 κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σε ποιους τομείς επιθυμούν να τοποθετήσουν τις επαφές Ε.Ε.-Τουρκίας στο ψυγείο και σε ποιους όχι.Αναφορικά με το πάγωμα κονδυλίων, η πρόταση ΕΥΕΔ-Κομισιόν υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, η εισήγηση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία κατά 145,8 εκατομμυρίων ευρώ, για το έτος 2020 (λόγω κατάλυσης κράτους δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία). Καθίσταται σαφές ότι διά της εν λόγω υπόμνησης, η εισήγηση για πάγωμα των 145,8 εκατομμυρίων ευρώ «επικαιροποιείται» και συνεπώς επανέρχεται, υπό το φως και των έκνομων τουρκικών δραστηριοτήτων.Παράλληλα, ΕΥΕΔ και Κομισιόν «καλούν» την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «να εξετάσει τις υφιστάμενες ενέργειες δανειοδότησης προς την Τουρκία».Προτείνεται επίσης «αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας», κάτι που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σημαντικό οικονομικό κόστος στην Άγκυρα.

Από τη λίστα «επιλογών» ΕΥΕΔ και Κομισιόν απουσίαζε αρχικά οποιαδήποτε πρόταση για στοχευμένα μέτρα, δηλαδή για κυρώσεις. Το κείμενο αρκείτο να αναφέρει ότι σε σχέση με τα στοχευμένα μέτρα, «η Κομισιόν είναι έτοιμη να παρουσιάσει επιλογές σε κάποιο χρονικό σημείο που το Συμβούλιο θεωρεί κατάλληλο». Με άλλα λόγια, από την πρόταση της Κομισιόν και εξ αντανακλάσεως, προκύπτει αβίαστα ότι στην παρούσα φάση κάποια κράτη-μέλη στο Συμβούλιο δεν είναι έτοιμα για να τεθεί ενώπιόν τους μια λίστα στοχευμένων μέτρων, παρά την τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ.

Ωστόσο, με την προαναφερθείσα προσθήκη της τελευταίας στιγμής που υπέβαλαν η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και ο Κύπριος Επίτροπος, δίνουν κατεύθυνση για το πλαίσιο των στοχευμένων μέτρων, «όταν το Συμβούλιο (σ.σ. δηλαδή τα κράτη-μέλη) το κρίνουν απαραίτητο».

Ως αποτέλεσμα, σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι αυτά τα στοχευμένα μέτρα «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν»:
α. Κυρώσεις κατά προσώπων.
β. Κυρώσεις κατά οντοτήτων.
γ. Ή τομεακές κυρώσεις, που πιθανότατα στοχεύουν στην εις βάθος θαλάσσια εξερεύνηση υδρογονανθράκων και παραγωγή.

Η εν λόγω προσθήκη δημιουργεί ένα σαφές πλαίσιο για την πορεία που θα προσλάβουν οι συζητήσεις, εάν και εφόσον η Τουρκία κλιμακώσει περαιτέρω τις έκνομές της ενέργειες. Υπό αυτή την έννοια, κρατά ανοικτή την προοπτική για στοχευμένα μέτρα, σώζοντας την παρτίδα για τη Λευκωσία, η οποία ωστόσο για να την κερδίσει, θα πρέπει να εξασφαλίσει την ομόφωνη έγκριση στοχευμένων μέτρων από τα 28 κράτη-μέλη, κάτι που επί του παρόντος και με δεδομένη τη στάση της Βρετανίας και άλλων χωρών, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ποια κράτη-μέλη δεν θέλουν κυρώσεις

Αρκετά κράτη-μέλη, τα οποία είναι επιρρεπή στη βρετανική επιχειρηματολογία, εμφανίζονται διστακτικά στην επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, όπως καθορίζονται μέσα από τη θετική προσθήκη Μογκερίνι – Στυλιανίδη, στις εισηγήσεις ΕΥΕΔ-Κομισιόν.

Στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας της, η Βρετανία υποστηρίζει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας «στην ανατολική Μεσόγειο και όχι στην κυπριακή ΑΟΖ» (σ.σ. την οποία ως γνωστόν έχει γκριζάρει), δεν θα πρέπει να οδηγήσουν την Ε.Ε. στη λήψη μέτρων, αλλά σε μια διπλωματική προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης, προκειμένου να τερματιστεί η «ατυχής διένεξη», όπως προκλητικά χαρακτηρίζει το Λονδίνο την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ενδοιασμούς για τη λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, τουλάχιστον επί του παρόντος, εμφανίζεται να έχει και η Γερμανία, ενώ «κάποια κράτη-μέλη» παρενέβησαν προς Επιτρόπους της Ε.Ε. ζητώντας όπως τα προτεινόμενα μέτρα κατά της Άγκυρας κινηθούν σε «ρηχά νερά».

Διπλωματία και λύση Κυπριακού

Οι προτάσεις ΕΥΕΔ – Κομισιόν προς τους «28», συνολικής έκτασης δύο σελίδων, αναφέρουν επίσης ότι πιθανά μέτρα προς απάντηση των τουρκικών έκνομων δραστηριοτήτων δεν αποκλείουν τη διαρκή δραστηριότητα και τις διπλωματικές προσπάθειες από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. και την Κομισιόν.

Στόχος είναι, όπως αναφέρεται, να αποφευχθεί κλιμάκωση και τελικά να ενθαρρύνουν βιώσιμες λύσεις «σε ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές των καλών γειτονικών σχέσεων, ενώ λαμβάνουν υπόψη και το πλαίσιο της διαδικασίας λύσης υπό τον ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα