Covid-19 : Ένας στους τρεις νέους ιατρικώς ευάλωτος στον ιό

09:54 17/7/2020 - Πηγή: In.gr

Η πανδημία του νέου κοροναϊού μάς έχει δείξει ως σήμερα ότι ο ιός πλήττει σοβαρά κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα.

Μια νέα μελέτη ειδικών του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Benioff, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίκο (UCSF), δείχνει όμως ότι και τα νεαρά άτομα δεν είναι «άτρωτα» απέναντι στον SARS-CoV-2, αλλά μπορούν να νοσήσουν σοβαρά εξαιτίας του.

Το εύρημα αυτό αποτελεί «καμπανάκι κινδύνου» για πολλούς νέους που φαίνεται να έχουν πάρει αψήφιστα την κορονο-πανδημία μην τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

«Ευάλωτοι»
νεαροί και νεαρές

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν περί τους 8.400 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 ως 25 ετών (αντιπροσωπευτικό δείγμα του αμερικανικού πληθυσμού) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συνολικά το 33% των ανδρών και το 30% των γυναικών ήταν «ιατρικώς ευάλωτοι» στον ιό.

Όπως μάλιστα προέκυψε από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουλίου στην επιθεώρηση «Journal of Adolescent Health», το κάπνισμα φάνηκε να είναι ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για σοβαρή νόσηση στις νεαρές ηλικίες – σημαντικότερος από άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία και το άσθμα.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τη δρα Σάλι Ανταμς από το Τμήμα Ιατρικής Εφήβων και Νεαρών Ενηλίκων του UCSF προσδιόρισαν την «ευπάθεια» σε ό,τι αφορά τη σοβαρή λοίμωξη με τον νέο κοροναϊό με βάση τα όσα αναφέρουν τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Στη λίστα των CDC περιλαμβάνονται οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, το άσθμα, αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι ηπατοπάθειες, η παχυσαρκία καθώς και το κάπνισμα μέσα στον τελευταίο μήνα.

Σε ό,τι αφορούσε συγκεκριμένα το κάπνισμα οι ερευνητές συμπεριέλαβαν και το ηλεκτρονικό τσιγάρο ακολουθώντας τα CDC που αναφέρουν ότι τόσο το συμβατικό τσιγάρο όσο και τα πούρα αλλά και τα e-τσιγάρα συνδέονται με σημαντική επιβάρυνση του αναπνευστικού αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο σημαντικός επιβαρυντικός ρόλος του καπνίσματος

Το πιο αξιοσημείωτο σε ό,τι αφορούσε τα αποτελέσματα για τον ρόλο που παίζουν οι παράγοντες κινδύνου των CDC στο να είναι ένα άτομο ευάλωτο σε σοβαρή νόσηση από COVID-19, ήταν ότι το ποσοστό των «τρωτών» στη σοβαρή νόσο νεαρών ήταν της τάξεως του 16,1% στην ομάδα των 6.741 ατόμων που δεν κάπνιζαν ενώ εκτοξευόταν στο 31,5% στο συνολικό δείγμα των 8.405 νεαρών ατόμων όταν σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν και οι καπνιστές.

«Πρόσφατα στοιχεία μαρτυρούν ότι το κάπνισμα συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες εξέλιξης της νόσου COVID-19, με μεγαλύτερη δριμύτητα της νόσου, με αύξηση των πιθανοτήτων για εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά και για θάνατο» ανέφερε η δρ Ανταμς και προσέθεσε ότι «το κάπνισμα μπορεί να έχει σημαντική αρνητική επίδραση στους νεαρούς ενηλίκους που συνήθως δεν πάσχουν από χρόνιες νόσους».

Η νέα έρευνα που βασίστηκε σε στοιχεία της εθνικής αμερικανικής μελέτης National Health Interview Survey έδειξε ότι μέσα στις προηγούμενες 30 ημέρες από τη συλλογή των στοιχείων, το 10,9% των ατόμων του δείγματος είχε καπνίσει τσιγάρο, το 7,2% ηλεκτρονικό τσιγάρο ενώ το 4,5% πούρο.

Το ποσοστό των καπνιστών (19,8%, 1.664 άτομα) ήταν υψηλότερο από εκείνο των ατόμων με άσθμα (8,6%), με παχυσαρκία (3%) και με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος (2,4%). Επιπροσθέτως, το 1,2% των νεαρών του δείγματος έπασχε από διαβήτη, το 0,6% από ηπατοπάθεια και το 0,5% από καρδιοπάθεια.

«Ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση εξαιτίας του ιού SARS–CoV-2 μειωνόταν στο μισό όταν αφαιρούσαμε τους καπνιστές από το δείγμα» σημείωσε ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης Τσαρλς Ερβιν από το Τμήμα Ιατρικής Εφήβων και Νεαρών Ενηλίκων του UCSF και συμπλήρωσε: «Οι προσπάθειες για μείωση του καπνίσματος τόσο συμβατικού όσο και ηλεκτρονικού τσιγάρου στους νεαρούς ενηλίκους πιθανότατα θα συμβάλει και στη μείωση του κινδύνου που αντιμετωπίζουν για σοβαρή νόσο».

Λιγότερες «τρωτές» γυναίκες

Σε ό,τι αφορούσε τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, κατεγράφησαν σε πέντε δείκτες που αύξαναν τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο.

Οι γυναίκες έπασχαν συχνότερα από άσθμα (10% έναντι 7,3% των ανδρών), παχυσαρκία (3,3% έναντι 2,6% των ανδρών) και αυτοάνοσα νοσήματα (3,2% έναντι 1,6% των ανδρών).

Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι πολύ λιγότερες νεαρές γυναίκες κάπνιζαν σε σύγκριση με νεαρούς άνδρες με αποτέλεσμα οι πιθανότητες… γένους θηλυκού για σοβαρή νόσο να ανέρχονται σε 29,7% ενώ οι αντίστοιχες των ανδρών να φθάνουν στο 33,3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα