«Forget it Euklides» – Πώς οι δανειστές έβαλαν φρένο στην παροχολογία για τα κόκκινα δάνεια

12:26 12/2/2019 - Πηγή: In.gr

Η πολιτική αστάθεια της κυβέρνησης είναι σύνηθες φαινόμενο αυτά τα τέσσερα χρόνια. Με την έννοια ότι αλλάζει γρήγορα απόψεις, κάνει κυβιστήσεις και διαφοροποιεί την τακτικής της ανάλογα με τις πιέσεις που δέχεται. Είτε αυτές οι πιέσεις προέρχονται από τη βάση είτε από τους δανειστές.

Κάπως έτσι κινείται το Μέγαρο Μαξίμου στο μείζον θέμα των κόκκινων δανείων και της πρώτης κατοικίας. Από τον ρεαλισμό αναφορικά με το πώς θα αντικατασταθεί ο νόμος Κατσέλη, στις ψηφοθηρικές προτάσεις για προστασία όλων των σπιτιών και ένταξη όλων των δανείων (και επιχειρηματικών) σε ρυθμίσεις.

Κι εκεί

που φαίνεται να επικρατούσε η λογική Φλαμπουράρη που στηριζόταν κι από άλλα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου για εκλογές με τους πάντες ευχαριστημένους, αλλά με διαλυμένες τράπεζες, ήρθε η ανατροπή.

Οι προτάσεις

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα υπάρξουν κι άλλες διαφοροποιήσεις της κυβέρνησης η οποία κινείται στη λογική να καλύψει τη μαύρη τρύπα που άφησε δημοσκοπικά το Μακεδονικό. Η συνάντηση με τους τραπεζίτες είχε επί της ουσίας τον χαρακτήρα ανατολίτικου παζαριού. Η μία πρόταση έλεγε για όριο προστασίας τις 250 χιλιάδες ευρώ, οι τράπεζες μιλούσαν για 100 χιλιάδες ή και για 80 χιλιάδες κι ενδεχομένως όλα να κλείσουν γύρω στις 120 -140 χιλιάδες ευρώ αλλά να μπουν και εισοδηματικά κριτήρια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις πήραν οι δανειστές την ελληνική πρόταση με υπογραφή Φλαμπουράρη και στη λογική «Αλέξη δώστα όλα», έπαθαν σοκ. Και διεμήνυσαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι πρέπει να ξεχάσει μια ρύθμιση που θα έκανε νόμιμους και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και που θα διέσωζε ακόμη και μεγαλόσχημους επιχειρηματίες.

Μάλιστα άφηναν να εννοηθεί κάτι που εδώ στην Ελλάδα είναι τοις πάσι γνωστό. Ότι δηλαδή με την εμμονή κάποιων να ενταχθούν στο αυτοποιημένο σύστημα διαχείρισης κόκκινων δανείων και τα επιχειρηματικά δάνεια, θα έμπαιναν από την πίσω πόρτα και «φίλοι» επιχειρηματίες του ΣΥΡΙΖΑ ή συγκεκριμένων στελεχών.

Με προμετωπίδα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πληγούν με «περίεργα» μέτρα, οι δανειστές είπαν «forget it Euklides», στέλνοντας στην Αθήνα το μήνυμα ότι όριο προστασίας 250 χιλ. ευρώ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όπως επίσης και ρυθμίσεις που θα επιβραβεύουν τους κακοπληρωτές.

Μπλόκο και ανατροπές

Ουσιαστικά έκοψαν το βήχα στην κυβέρνηση που αναζητά προεκλογικές σανίδες σωτηρίας αδιαφορώντας για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει.

Και κάπως έτσι η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου άλλαξαν τα δεδομένα. Οι 250 χιλιάδες ευρώ κατέβηκαν στις 150 χιλιάδες, ενδεχομένως να κατέβουν και στις 100 χιλιάδες για να τα βρουν οι δυο πλευρές κάπου στη μέση.

Αρκεί βεβαίως να μην κάνει η κυβέρνηση κανένα «λεβέντικο» λέγοντας ότι αφού είμαστε εκτός μνημονίου μπορούμε να πάρουμε ό,τι αποφάσεις θέλουμε.

Επίσης τελειώνουν και τα σενάρια για παράταση του νόμου Κατσέλη μέχρι τις εκλογές ώστε να βγάλει ένα αγκάθι από πάνω του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, θα δημιουργηθεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, τύπου εξωδικαστικού μηχανισμού, όμως, σ’ αυτόν δεν θα μπαίνει όποιος θέλει. Κάθε δανειολήπτης θα περνά από κόσκινο, το οικονομικό του προφίλ, τα εισοδήματα και η περιουσία του, η τραπεζική συμπεριφορά του, δηλαδή πόσο καιρό πλήρωνε και όσα χρήματα.

Και βεβαίως δεν φαίνεται να περνά και η πρόταση για γενικευμένο κούρεμα ακόμη και στο σύνολο του δανείου. Κατά περίπτωση θα μπορούσε να υπάρχει κούρεμα στο υπόλοιπο του δανείου ανάλογα με την αξία του ακινήτου και του εισοδήματος του δανειολήπτη.

H πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από τον πρωθυπουργό μιλά για ρύθμιση του υπολοίπου του δανείου και όριο προστασίας της κατοικίας τα 150 χιλ. ευρώ και στο ποσό που μένει να αποπληρωθεί ανεξάρτητα από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Δηλαδή, αν κάποιος είχε πάρει δάνειο 300 χιλ. ευρώ και του απέμειναν 150 χιλ. ευρώ η ένταξη στη ρύθμιση και στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό να αφορά το εναπομείναν ποσό.

Κριτήρια

Βεβαίως, θα υπάρξουν κι άλλα κριτήρια όπως το επιτόκιο, το οικογενειακό εισόδημα, το προφίλ του δανειολήπτη κ.λπ. Οι τραπεζίτες επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν αλλά θεωρείται πιθανή μια συμφωνία γύρω στα 120-140 χιλ. ευρώ που και τις τράπεζες δεν θα ζημιώνει και δεν θα χάσουν τα σπίτια του χιλιάδες οικογένειες που όντως αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με μαζικούς πλειστηριασμούς και με τα κινήματα κάθε μέρα να βρίσκονται έξω από τα ειρηνοδικεία και τα συμβολαιογραφεία.

Η σύσταση ενός εξωδικαστικού μηχανισμού όπου θα μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση ηλεκτρονικά ενέχει κινδύνους γραφειοκρατίας όμως αυτό είναι που θεωρείται η μόνη λύση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Βεβαίως, η κυβέρνηση που τώρα τρέχει την τελευταία στιγμή για να κλείσει ένα μείζον θέμα για την οικονομία, οφείλει να κάνει την αυτοκριτική της. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν την κατάργηση του νόμου Κατσέλη κι ενώ γνώριζαν ότι τέλος του 2018 δεν θα υπάρχει καθεστώς προστασίας, δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να είναι έτοιμο ένα νέο σύστημα που θα σέβεται και τις τράπεζες αλλά και θα δίνει διέξοδο στα νοικοκυριά που έχουν πρόβλημα.

Και φυσικά, με το βλέμμα στις κάλπες είναι δύσκολο να βρεθεί μια λύση που δεν θα έχει λαϊκίστικα χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση αυτό που θέλει τώρα είναι να βάλει το ζήτημα της προστασίας της κατοικίας στο κεντρικό πολιτικό τραπέζι και θέσει σε ομηρία τους δανειολήπτες στη λογική «ψηφίστε με για να σώσετε τα σπίτια σας».

Keywords
Τυχαία Θέματα