H Laurie Anderson μας ταξιδεύει «Προς τη Σελήνη»

08:04 22/7/2019 - Πηγή: In.gr

Με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ημέρα που ο άνθρωπος περπάτησε σε αστρικό σώμα εκτός της Γης, το κοινό μπορεί να ταξιδέψει στο απώτερο διάστημα με το έργο διευρυμένης πραγματικότητας της Λόρι Άντερσον (Laurie Anderson) «Προς τη Σελήνη».

View this post on Instagram

I am @johncameronmitchell’s tumor in his brilliant @anthempod

A post shared by Laurie Anderson (@laurieandersonofficial) on May 21,

2019 at 3:47pm PDT

Το έργο -η πρωτοπόρα Αμερικανή καλλιτέχνης το εξέλιξε από κοινού με τον Ταϊβανέζο καλλιτέχνη Χσιν-Τσιέν Χουάνγκ- παρουσιάζει μια φανταστική εικόνα του δορυφόρου της Γης, χρησιμοποιώντας μια συγχώνευση εικόνων και μεταφορών από την ελληνική μυθολογία, τη λογοτεχνία, την επιστήμη, τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση. Σύμφωνα με το ΑΠΕΜΠΕ, το αποτέλεσμα είναι ένα 15λεπτο ταξίδι στο οποίο περιλαμβάνονται αστερισμοί με σχήμα βιολογικών οργανισμών που έχουν εκλείψει και λέξεις όπως «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» που σχηματίζονται ανάμεσα στα αστέρια. Οι θεατές ταξιδεύουν ανάμεσα σε δεινοσαύρους που μεταμορφώνονται σε κάντιλακ. Κάποια στιγμή, η Σελήνη παρουσιάζεται σαν μια δυστοπική χωματερή πλαστικών απορριμμάτων και πυρηνικών αποβλήτων. Το «Προς τη Σελήνη», με τα άστρα να εκρήγνυνται, καταλήγει σε ένα θέαμα με πυροτεχνήματα, αλλά μόνον αφού το εικονικό σώμα του θεατή-αστροναύτη χαθεί, περιστρεφόμενο, μέσα στα βάθη του διαστήματος.

View this post on Instagram

“To The Moon” new VR work opening @louisianamuseum September 13th – January 20th @hsinchienhuang

A post shared by Laurie Anderson (@laurieandersonofficial) on Sep 10, 2018 at 6:28am PDT

«Αυτό που οι άνθρωποι μπορούν και δεν μπορούν να κάνουν στον φυσικό κόσμο, είναι ένα από τα θέματα του «Προς τη Σελήνη»» εξηγεί η Λόρι Άντρεσον. «Το έργο είναι αφιερωμένο στον παλαιό Κινέζο ζωγράφο ο οποίος φιλοτέχνησε ένα τεράστιο κάθετο τοπίο – τη ζωγραφιά ενός βουνού με συστάδες πεύκων, έναν ανηφορικό δρόμο που περιελίσσεται προς την κορφή, καταρράκτες, μικροσκοπικές φιγούρες αναβατών που στηρίζονται σε μπαστούνια, καλύβες από μπαμπού με αχυροσκεπές, και ψαράδες να ρίχνουν τα δίχτυα τους στη θάλασσα που είναι στα πόδια του βουνού. Η ζωγραφιά ήταν περίτεχνη και του πήρε πολλά χρόνια να την ολοκληρώσει. Όταν επιτέλους ολοκλήρωσε το έργο, μπήκε μέσα σ’ αυτό. Αυτό στοχεύουμε να κάνουμε με το «Προς τη Σελήνη», να επιτρέψουμε στον θεατή να μπει, στην κυριολεξία, μέσα σε ένα έργο τέχνης».

View this post on Instagram

Reach the moon…

A post shared by Hsin-Chien Huang (@hsinchienhuang) on Jul 14, 2019 at 5:21pm PDT

View this post on Instagram

Moon gazer

A post shared by Hsin-Chien Huang (@hsinchienhuang) on Mar 28, 2019 at 9:15pm PDT

Στην πρεμιέρα του στη Μεγάλη Βρετανία, το «Προς τη Σελήνη» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Μάντσεστερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα