Hλεκτρονικό περιουσιολόγιο για όλους – Τι θα πρέπει να δηλώνουμε υποχρεωτικά

18:26 2/3/2019 - Πηγή: In.gr

Μαζί με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών έρχεται και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εντός του τρέχοντος έτους θα δημιουργηθεί η βασική υποδομή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ενώ θα έχουν περάσει και από τη Βουλή και οι απαιτούμενες διατάξεις για την οικοδόμησή του.

Μετά την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου

όλα τα μετρητά που διατηρεί κάποιος εκτός τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να δηλωθούν. Έτσι, η εφορία θα αποκτήσει για πρώτη φορά πραγματική εικόνα της περιουσίας των Ελλήνων.

Από το 2008 είχαν ακουστεί οι πρώτες φήμες για το περιουσιολόγιο που ουσιαστικά σημαίνει την καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων και τη φορολόγησή της.

Το 2015 η ΑΑΔΕ είχε προχωρήσει σε έναν σχεδιασμό του περιουσιολογίου που, ωστόσο, αναβλήθηκε και πάλι. Πλέον φαίνεται ότι το νερό μπαίνει στο αυλάκι και η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μεγάλη ανατροπή.

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύουν τα πράγματα για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, καθώς εφόσον εντοπισθούν από τις φορολογικές αρχές οι κάτοχοι αυτών θα κινδυνεύουν με υψηλότατα πρόστιμα.

Η βάση δεδομένων

Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλη χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ακόμη φορολογούμενοι που διατηρούν ρευστό σε θυρίδες ή σε κρυψώνες μάλλον θα πρέπει να αναμένουν πλήγμα, καθώς, εκτός απροόπτου, θα κληθούν να το δηλώσουν εφόσον αυτό ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ σε δύσκολη θέση θα βρεθούν και όσοι κατέχουν κοσμήματα, τιμαλφή και έργα τέχνης που αποτιμώνται σε αξία άνω των 15.000 ευρώ.

Όσοι αποφύγουν να δηλώσουν το ύψος των μετρητών τους (άνω των 30.000 ευρώ) θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφορία εάν επιχειρήσουν να κάνουν αγορές μεγάλης αξίας καθώς θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους.

Από την άλλη, εάν αποφασίσουν να είναι νομοταγείς φορολογούμενοι δηλώντας τις χιλιάδες των μετρητών τα οποία είχαν κρυμμένα, ενδέχεται, μετά από διασταυρώσεις, να τους ζητηθεί να δώσουν εξηγήσεις εάν διαπιστωθεί ότι δεν είχαν φορολογηθεί στο παρελθόν. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πρόκειται για «μαύρο» χρήμα θα τους καταλογιστούν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις.

Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Στο σύστημα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα έχουν πρόσβαση οι φορολογούμενοι (στην ηλεκτρονική τους μερίδα) καθώς και ελεγκτικά στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ή και άλλων φορέων ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα