Kόλπος του Ομάν: Κλιμακώνουν την ένταση ΗΠΑ και Ιράν

00:05 15/6/2019 - Πηγή: In.gr

Οι χτεσινές εκρήξεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν έχουν προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, με το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή να ανεβαίνει επικίνδυνα για ακόμη μια φορά.

Οι επιθέσεις στα τάνκερ Front Altair και Kokuka Courageous είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί άλμα 3% στις τιμές του πετρελαίου, ενώ ένας πόλεμος δηλώσεων και κατηγοριών έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ

και των συμμάχων τους και το Ιράν. Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τα γεγονότα με ανησυχία με πολλές χώρες, όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, να εκφράζουν την ελπίδα τους για άμβλυνση του κλίματος.

Aerial footage shows one of the oil tankers targeted in the Sea of Oman#SeaofOman
#جريدة_القدس #اخبار #فلسطين #اليوم #الشرق_الأوسط pic.twitter.com/GhTWWAuls4

— جريدة القدس (@alqudsnewspaper) June 13, 2019

Οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι δεν επιδιώκουν να εμπλακούν σε νέα ένοπλη σύρραξη στην περιοχή, ωστόσο νωρίτερα ανέπτυξαν το αντιτορπιλικό USS Mason στον Κόλπο του Ομάν, ενώ ήδη στην περιοχή βρίσκεται και το αντιτορπιλικό USS Bainbridge. Η Ουάσινγκτον συνεχίζει να κατηγορεί ανοιχτά το Ιράν, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζονται μέλη των Φρούρων της Επανάστασης να αφαιρούν μαγνητική νάρκη από το Kokuka Courageous. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι η ρυμούλκηση του Front Altair εμποδίζεται από ταχύπλοα του ιρανικού ναυτικού.

Παράλληλα, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν δήλωσε σήμερα ότι το ζήτημα είναι διεθνές και όχι μόνο αμερικανικό και ότι προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι δημιουργηθεί διεθνή συναίνεση για την επίλυσή του.

Ρυμουλκήθηκε το Kokuka Courageous – Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι εμποδίζεται η ρυμούλκηση του Front Altair

Το Kokuka Courageous, ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που επλήγησαν από εκρήξεις χθες στον Κόλπο του Ομάν, ρυμουλκείται με ασφάλεια και κατευθύνεται προς το λιμάνι Χορ Φακάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έγινε γνωστό σήμερα από τη διαχειρίστρια εταιρεία Bernhard Schulte Shipmanagement.

Νωρίτερα, η ολλανδική εταιρεία Boskalis γνωστοποίησε ότι της ανατέθηκε η διάσωση του Kokuka, αλλά και του άλλου δεξαμενόπλοιου, που ενεπλάκη στο περιστατικό, του Front Altair, που διαχειρίζεται η Frontline.

Ωστόσο, αμερικάνος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί υποστήριξε ότι ταχύπλοα του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν εμποδίζουν τη ρυμούλκηση του Front Altair.

Το επίμαχο βίντεο

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι στο παρακάτω βίντεο στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, εμφανίζονται να προσεγγίζουν το Kokuka Courageous και αφαιρούν μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του.

Just in: Pentagon video of what it says is an Iranian boat removing an unexploded mine from one of the attacked oil tankers in the Gulf of Oman. pic.twitter.com/XSxIPcyV6Q

— Philip Crowther (@PhilipinDC) June 14, 2019

Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα και την παρακάτω έγχρωμη φωτογραφία:

ΗΠΑ, Βρετανία και Σαουδική Αραβία «δείχνουν» το Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε δημοσίως – όπως είχαν ήδη κάνει και αλλά στελέχη της κυβέρνησή του – την πεποίθησή του ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια.

«Το Ιράν το έκανε» είπε ο Τραμπ στο Fox. «Ουσιαστικά γράφει Ιράν παντού… Εικάζω ότι δεν ήθελαν να αφήσουν πίσω αποδείξεις».

#BREAKING latest Pictures from onboard the Front Altair.#Oman pic.twitter.com/rCg2aDYOJA

— The Angel's Sword (@IamPakWarrior) June 13, 2019

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ ενημερώθηκε από τον Αμερικάνο ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, για το ζήτημα και δήλωσε «σχεδόν βέβαιος» για την ευθύνη του Ιράν.

«Καταδικάζω τις χθεσινές επιθέσεις εναντίον δύο πλοίων στον Κόλπο του Ομάν. Η δική μας εκτίμηση μάς οδηγεί το συμπέρασμα ότι η ευθύνη για τις επιθέσεις ανήκει σίγουρα στο Ιράν», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας κάνοντας λόγο για παραβίαση των διεθνών κανόνων και καλώντας το Ιράν να σταματήσει κάθε μορφή αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας. «Αυτές οι τελευταίες χρονικά επιθέσεις βασίζονται σε ένα μοντέλο ιρανικής αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς και θέτουν σοβαρό κίνδυνο στην περιοχή», δήλωσε ο Χαντ.

Ομοίως και η Σαουδική Αραβία: «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαφωνήσουμε με τον υπουργό Εξωτερικών» των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, δήλωσε ο υφυπουργός εξωτερικών της χώρας Άντελ αλ Τζουμπέιρ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Το Ιράν έχει ιστορικό τέτοιων ενεργειών»

Τι απαντά η Τεχεράνη

Το Ιράν αρνήθηκε σήμερα κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις και επιβεβαίωσε πως έχει την ευθύνη για την ασφάλεια στο Στενό του Χορμούζ απ’ όπου διακινείται σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου.

«Προφανώς, το να κατηγορείς το Ιράν για ένα ύποπτο και ατυχές συμβάν όπως αυτό είναι ο απλούστερος και βολικότερος τρόπος για τον (υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) Μάικ Πομπέο και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Αυτές οι κατηγορίες είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί στο ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο.

«Είμαστε υπεύθυνοι για την εγγύηση της ασφάλειας του Στενού και διασώσαμε το πλήρωμα των δεξαμενοπλοίων που δέχθηκαν επίθεση στον συντομότερο δυνατό χρόνο».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ είναι μέρος μιας «διπλωματίας του σαμποτάζ».

Some misinterpretations necessitate a clarification: #B_Team is sabotaging diplomacy (including important and constructive visit of PM @AbeShinzo) and covering up #EconomicTerrorism by the U.S. against Iran.

— Javad Zarif (@JZarif) June 14, 2019

«Το γεγονός ότι αμέσως οι ΗΠΑ έσπευσαν να διατυπώσουν κατηγορίες εναντίον του Ιράν – χωρίς ούτε ίχνος πραγματικής ή περιστασιακής απόδειξης – κάνει επαρκώς σαφές ότι η Ομάδα Β προχωρά στο Σχέδιο Β: τη διπλωματία της δολιοφθοράς, στην οποία συμμετέχει ο Σίνζο Αμπε, και τη συγκάλυψη της οικονομικής τρομοκρατίας [των ΗΠΑ] σε βάρος του Ιράν», ανέφερε ο Ζαρίφ σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Το χρονικό της επίθεσης

Οι τρεις πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν στις 08:50 (τοπική ώρα, 07:50 ώρα Ελλάδας) στο δεξαμενόπλοιο Front Altair, με σημαία των Νησιών Μάρσαλ, το οποίο μετέφερε φορτίο αιθανόλης.

Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο Kokuka Courageous –ιδιοκτησίας γιαπωνέζικης εταιρείας– εκκενώθηκε επίσης ύστερα από βλάβη, όπως ανακοινώθηκε αρκετά. Tα πληρώματα και των δύο πλοίων διασώθηκαν έγκαιρα.

Δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου ανέφεραν ότι τα τάνκερ χτυπήθηκαν από τορπίλη και μαγνητική νάρκη αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα