Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Οι προτάσεις σας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση απορρίφθηκαν από τον λαό

13:00 25/11/2019 - Πηγή: In.gr

«Τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει  η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά  ο λαός» είπε στην αρχή της ομιλίας του απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα πως η Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν  αντικείμενο και των εκλογών. Αμέσως μετά σημείωσε πως «θα αργήσουμε πολύ κ. Τσίπρα να έχουμε άλλη αναθεωρητική διαδικασία.

Η επόμενη αναθεώρηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο αν παρέλθει μια δεκαετία».

Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε: «Ο τόνος, κ. Τσίπρα, της ομιλίας σας ήταν εκτός κλίματος. Δεν ακούσατε κανένα πολιτικό αρχηγό αλλά ήταν και εκτός κλίματος σε σχέση με τη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή […] Όπως είχαμε δεσμευτεί, προσεγγίσαμε τη συνταγματική αναθεώρηση με διαφορετικό τρόπο από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία ξεκίνησε στο φυσικό της χώρο, στη Βουλή, και όχι ως μαζική κομματική φιέστα στο προαύλιό της. Το Κοινοβούλιο εργάστηκε παραγωγικά σε προσδιορισμένο χρόνο. Γιατί έμεινε αδρανές για 31 μήνες, κ. Τσίπρα;

«Από αύριο η χώρα θα έχει νέο σύνταγμα. Θα φέρει τη σφραγίδα της πλειοψηφίας της Βουλής αλλά θα είναι και προϊόν συναίνεσης. Ο συνολικός απολογισμός είναι θετικός. Τον θεωρό ένα ακόμη μεγάλο βήμα Δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού» σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Μίλησε για παραγωγικό διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αλλά όπως είπε αποτυπώθηκαν ανάγλυφα οι διαφορετικές αντιλήψεις στο πεδίο της ουσίας για το νέο Σύνταγμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε μία διαφορετική κατεύθυνση ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε σημαντική τομή για την κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Μίλησε για μία σταθερή δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση του κάθε πολίτη. «Ελπίζω να υπερψηφίσετε τη διάταξη», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Επίθεση σε Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας επιτέθηκε για μία σειρά θεμάτων κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κύριε Τσίπρα, δεν κρίνατε απαραίτητη μία αναφορά στο Σύνταγμα για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής; Το άρθρο 24 δεν κρίνατε απαραίτητο να αναθεωρηθεί. Εσείς που είστε φίλος του Περιβάλλοντος […]

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε διαφορετική κατεύθυνση με περιττούς συνταγματικούς βερμπαλισμούς. Με επικίνδυνες κάποιες διατάξεις πολιτικού καιροσκοπισμού. Πού ακούσατε ότι εμείς προτείναμε την απλή αναλογική ως μόνιμο σύστημα; Άλλο η συνταγματική κατοχύρωση σταθερού εκλογικού συστήματος και άλλο ότι προτείναμε την απλή αναλογική ως σύστημα […]

«Η πρότασή της δεν συμπεριελάμβανε λέξη για τη δημόσια διοίκηση, λέξη για τη εκπαίδευση, λέξη για τη δικαιοσύνη, λέξη για το περιβάλλον […] Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν έκανε λόγο για αναθεώρηση δεν είχε ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος αλλά τη ματαίωση για μια 10ετία μιας ριζικής αλλαγής […].

Για άλλη μια φορά είστε κατώτερος των περιστάσεων και μικρότερος ενόπιων της ιστορικής ευκαιρίας για τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης το εξής: «Ο πολιτικός να έχει την ίδια αντιμετώπιση με κάθε πολίτη. Ας χειροκροτήσουμε επιτέλους ότι το άρθρο 86 αλλάζει με τη διακομματική στήριξη της Βουλής των Ελλήνων».

Για την ψήφο των αποδήμων

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρωθυπουργός για την ψήφο των αποδήμων. «Είναι μία πρωτοβουλία που πρέπει να είμαστε υπερήφανοι καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο διαβουλευτήκαμε με τα υπόλοιπα κόμματα. Κάναμε υποχωρήσεις και ανταποκριθήκαμε με ευθύνη στην κατεύθυνση συναίνεσης που το ίδιο το Σύνταγμα το επιβάλει» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως εξαρχής είχε δηλώσει ότι «η βούληση της ΝΔ ήταν η σύνθεση των απόψεων ώστε να καταστεί δυνατή και η συνταγματική διασφάλιση για τους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των συνόρων».

«Φανήκαμε ευέλικτοι, κάναμε υποχωρήσεις και ανταποκριθήκαμε στην κατεύθυνση συναίνεσης. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι για να αλλάξει η σχετική διάταξη χρειάζονται 200 βουλευτές» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Να κλείσει μια πληγή που μένει ανοικτή εδώ και 45 χρόνια. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ τον παγκόσμιο ελληνισμό» προσέθεσε και επισήμανε πως «κάθε υπεκφυγή συνιστά προσβολή».

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Το βήμα αυτό θα γίνει άλμα. Ενωμένοι οι Έλληνες παντού στο κόσμο πάντα μεγαλουργούν. Η ΝΔ μετά την υπερψήφιση σχετικής προσθήκης στο άρθρο 54 θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο. Καταλήξαμε σε πρόταση που θεωρω αρκούντως ικανοποιητική. Και εύχομαι και ελπίζω τουλάχιστον αυτό το νομοσχέδιο -ας είναι μόνο αυτό το νομοσχέδιο- που θα ψηφιστεί από 300 βουλευτές».

Καθαρή η πρότασή μας για την εκλογή ΠτΔ

Προς το τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη διάταξη για την εκλογή ΠτΔ  η οποία προκάλεσε και τη μεγαλύτερη συζήτηση αλλά και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων.

«Έχουμε τη διάταξη που προκάλεσε τη μεγαλύτερη συζήτηση. Την αλλαγή τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κρίσιμη διάταξη που υπέστη σοβαρή μετάλλαξη στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Στην ουσία, ειδικά μετά την αναθεώρηση του 2001, λειτούργησε ως προνόμιο της εκάστοτε αντιπολίτευσης για πρόκληση εκλογών» τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει.

«Η πρόταση που υποβάλαμε ήταν σαφής και καθαρή. Θα ισχύσει η υφιστάμενη διάταξη η οποία αναζητεί μεγάλες συνθέσεις και εν τέλει καταλήγει σε απλή πλειοψηφία αφαιρώντας τη μεσολάβηση εκλογών […] Καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάμε για σχοινί διότι από την πρότασή μας το 2014 μεσολάβησε μια δραματική εμπειρία, κ. Τσίπρα, που προσέφερε διδάγματα.

Ωμή καταστρατήγηση του Συντάγματος από εσάς προσωπικά το 2014 όταν αρνηθήκατε προκλητικά την εκλογή οποιουδήποτε προσώπου. Τόσο πολύ θέλατε να αξιοποιήσετε το Σύνταγμα ως εργαλείο για να διαλύσετε τη Βουλή».

Keywords
Τυχαία Θέματα