Ανθρωπιστική κρίση με εκατοντάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες έξω από τη Μάλτα

13:09 3/6/2020 - Πηγή: In.gr

Η οργάνωση SOS Μεσόγειος εκτίμησε σήμερα ότι η ανθρωπιστική κρίση στην κεντρικη Μεσόγειο, όπου 425 μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή έξω από τα χωρικά ύδατα της Μάλτας, “επιδεινώνεται” και πλέον έχει φτάσει “σε ένα επίπεδο άνευ προηγουμένου”.

Η οργάνωση αυτή ζητεί σε ανακοίνωσή της οι διασωθέντες μετανάστες να αποβιβαστούν “αμέσως σε ασφαλές μέρος” και καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες “να επαναφέρουν έναν συντονισμένο μηχανισμό μετεγκατάστασης των ανθρώπων που διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο”.

“Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει άμεσα να

ξεκινήσουν μια επιχείρηση διάσωσης στη θάλασσα, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική, που θα κατευθύνεται από τα κράτη, που θα σέβεται το δίκαιο της θάλασσας και θα σώζει ζωές”, τόνισε η SOS Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι “στην κεντρική Μεσόγειο εξελίσσεται ένα σπιράλ χάους και θανάτου”.

Σύμφωνα με την οργάνωση, 425 μετανάστες “είναι αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι έξω από τα χωρικά ύδατα της Μάλτας σε τέσσερα ιδιωτικά κρουαζιερόπλοια τα οποία έχει μισθώσει η κυβέρνηση της Μάλτας”.

“Αντί να αποβιβαστούν σε ασφαλές μέρος, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, οι διασωθέντες αυτοί χρησιμοποιούνται για σκοπούς πολιτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η οποία, παρά την επείγουσα κατάσταση, δεν έχει προτείνει ουσιαστικά καμία συντονισμένη λύση για τη μετεγκατάστασή τους”, επεσήμανε η οργάνωση.

Στις 22 Μαΐου το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε ζητήσει από τη Μάλτα να επιτρέψει “αμέσως” την αποβίβαση περισσότερων από 160 μεταναστών που ήταν εγκλωβισμένοι στη Μεσόγειο.

Η Μάλτα είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα αφίξεων μεταναστών, κυρίως από τη Λιβύη. Από τις αρχές του έτους σχεδόν 1.400 άνθρωποι έχουν φτάσει στη χώρα, αύξηση 438% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας η οποία ζητεί “την αλληλεγγύη της Ευρώπης”.

Σύμφωνα με την SOS Μεσόγειος, “περισσότεροι από 100 άλλοι διασωθέντες αναμένουν να αποβιβαστούν από ένα φέρι μπόουτ στο οποίο παρέμειναν σε καραντίνα έπειτα από απόφαση των ιταλικών αρχών”.

Η Μάλτα και η Ιταλία έκλεισαν στις αρχές Απριλίου τα λιμάνια τους εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού και από τις αρχές Μαΐου οι οργανώσεις αρωγής έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, αφού το λιμενικό της Ιταλίας κινητοποίησε δύο πλοία για τον σκοπό αυτό.

Η SOS Μεσόγειος ανακοίνωσε σήμερα ότι “θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις της διάσωσης” με το πλοίο Ocean Viking “το συντομότερο δυνατό”.

Keywords
Τυχαία Θέματα