Science: Κορυφαίο επίτευγμα του 2018 η μέθοδος παρακολούθησης της ανάπτυξης κυττάρων του εμβρύου
Το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science» ανακήρυξε ως το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2018 μια «τριπλέτα» νέων μεθόδων, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να παρακολουθούν για πρώτη φορά διαχρονικά και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά τη γονιδιακή δραστηριότητα και την ανάπτυξη μεμονωμένων κυττάρων ενός εμβρύου.
Αλλά και οι υψηλού επιπέδου αναγνώστες του περιοδικού, σε ηλεκτρονική ψηφοφορία
Από την εποχή του Ιπποκράτη οι επιστήμονες έχουν μαγευτεί από το μυστήριο της μεταμόρφωσης ενός μόνο κυττάρου σε ένα ζώο με δισεκατομμύρια κύτταρα και πολλά όργανα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το νέο επίτευγμα θα μεταμορφώσει τη βασική βιοϊατρική έρευνα μέσα στην επόμενη δεκαετία, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία υψηλής ανάλυσης «ταινιών» σε κυτταρικό επίπεδο, τόσο της εμβρυϊκής ανάπτυξης όσο και διαφόρων ασθενειών.
Χάρη στη νέα τριπλή τεχνική «αλληλούχισης RNA μεμονωμένου κυττάρου» (single-cell RNA-seq) οι ερευνητές είναι σε θέση αρχικά να απομονώνουν χιλιάδες κύτταρα έμβιων οργανισμών, στη συνέχεια να τα αναλύουν ώστε να γνωρίζουν σε επίπεδο ενός και μόνο κυττάρου ποιά γονίδια ενεργοποιούνται και ποιά «σωπαίνουν», και τελικά να βλέπουν σαν σε ταινία στην πορεία του χρόνου πώς συνδέονται και εξελίσσονται αυτά τα κύτταρα, καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται.
Η νέα μέθοδος απομονώνει κύτταρα από ένα οργανισμό και μετά προχωρά σε αλληλούχιση («ανάγνωση») του γενετικού περιεχομένου κάθε κυττάρου, παρακολουθώντας στην πορεία του χρόνου και της αναπτυξιακής διαδικασίας πώς το κάθε κύτταρο διαιρείται σε άλλα είδη κυττάρων. «Αυτές οι τεχνολογίες δημιουργούν μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ταινίες που έχουν γίνει ποτέ», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του «Science» Τιμ Απενζέλερ.
«Η ικανότητα να απομονώνονται χιλιάδες μεμονωμένα κύτταρα και να αλληλουχίζεται το γενετικό υλικό καθενός από αυτά, παρέχει ένα «φωτογραφικό στιγμιότυπο» του RNA που παράγεται μέσα σε κάθε κύτταρο την κάθε στιγμή. Επειδή οι αλληλουχίες του RNA είναι εξειδικευμένες για κάθε γονίδιο που τις παράγει, οι ερευνητές μπορούν αμέσως να δουν ποιά γονίδια είναι ενεργά. Και αυτά τα ενεργά γονίδια καθορίζουν τι κάνει ένα κύτταρο», εξήγησε η επιστημονική συντάκτρια Ελίζαμπεθ Πενίζι.
Ερευνητικές ομάδες διεθνώς ήδη εφαρμόζουν τη νέα τεχνική για να μελετήσουν πώς ωριμάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα στην πορεία του χρόνου, πώς αναγεννιούνται οι ιστοί και πώς τα κύτταρα αλλάζουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Άλλες σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψειςΣτις αξιοσημείωτες εξελίξεις το 2018, σύμφωνα με το «Science», περιλαμβάνονται:
-Η ανακάλυψη το Νοέμβριο με εναέριο ραντάρ κάτω από πάγους πάχους ενός χιλιομέτρου στη Γροιλανδία ενός τεράστιου κρατήρα πρόσκρουσης αστεροειδούς, διαμέτρου 31 χιλιομέτρων, ενός από τους 25 μεγαλύτερους κρατήρες που έχουν βρεθεί στη Γη, ο οποίος είναι αρκετά πρόσφατος, καθώς χρονολογείται προ 13.000 έως 100.000 ετών.
-Η γενετική ανάλυση του οστού μιας γυναίκας (η οποία ζούσε πριν 50.000 χρόνια), που έχει βρεθεί στη Σιβηρία και αποκαλύπτει ότι η μητέρα της ήταν Νεάντερταλ και ο πατέρας της Ντενίσοβαν, άρα αποδεικνύεται ότι υπήρχαν επιμειξίες ανάμεσα στις δύο ομάδες που προϋπήρξαν του Homo sapiens.
-H εγκαινίαση του νέου επιστημονικού πεδίου της «εγκληματολογικής γενεαλογίας», με τον εντοπισμό από την αστυνομία των ΗΠΑ τον Απρίλιο ενός κατά συρροή δολοφόνου και βιαστή, ο οποίος είχε τελέσει τα εγκλήματά του στην Καλιφόρνια στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, αλλά πιάστηκε μόλις τώρα χάρη στη συσχέτιση παλιού DNA με μια δημόσια online βάση γενεαλογικών δεδομένων.
-Η χορήγηση της έγκρισης κυκλοφορίας για το πρώτο φάρμακο «παρεμβολής RNA» (RNAi), που χρησιμοποιεί μια νέα μέθοδο «σίγασης» (απενεργοποίησης) γονιδίων.
-Η διεύρυνση της λεγόμενης «αστρονομίας πολλαπλών μηνυμάτων» με την προσθήκη των νετρίνων στα φωτόνια, στα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας και στα βαρυτικά κύματα, καθώς για πρώτη φορά φέτος το τηλεσκόπιο Fermi της NASA εντόπισε μια φωτεινή πηγή (μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός άλλου γαλαξία) ως την προέλευση ενός νετρίνου που είχε προηγουμένως ανιχνεύσει ο ανιχνευτής Ice Cube κάτω από τους πάγους του Νοτίου Πόλου.
..και τα άσχημα του 2018
Ως τις πιο αρνητικές εξελίξεις στον κόσμο της επιστήμης διεθνώς το 2018, το «Science» χαρακτηρίζει:
-Τις απανωτές πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ενώ την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις (ιδίως οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ) δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.
-Την πυρκαγιά που στις αρχές Σεπτεμβρίου κατέστρεψε το ιστορικό Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, κάνοντας στάχτες πλήθος επιστημονικών εκθεμάτων.
-Την ανακοίνωση το Νοέμβριο του Κινέζου γενετιστή Χε Τζιανκούι ότι δημιούργησε τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά, τα οποία -υποτίθεται ότι- είναι πιο ανθεκτικά στον ιό HIV (κάτι που μένει να αποδειχθεί), ανοίγοντας έτσι το «κουτί της Πανδώρας».
Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο του περιοδικού Science.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αναδρομικά : Ποιοι θα δουν γεμάτους λογαριασμούς από 450 έως 4.550 ευρώ
- Δολοφονία φοιτήτριας : Νέα φωτογραφία – ντοκουμέντο
- Λευκά Χριστούγεννα; - Μπορεί και να γίνει ανατροπή με τον καιρό
- Τι κερδίζουν όσοι δεν τρώνε το κλασικό, άσπρο ψωμί
- ΣΚΑΒΟΥΝ ΤΟΝ…ΤΑΦΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
- Η κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ
- Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς- Μία νεκρή, 9 τραυματίες
- Καιρός: Χιόνια τα Χριστούγεννα, πιο πολλά χιόνια την Πρωτοχρονιά! Η ανάλυση του Σάκη Αρναούτογλου...
- Πιστώθηκαν τελικά οι αγροτικές επιδοτήσεις. Τι θα ισχύσει με το ακατάσχετο
- Βρέθηκε σορός άνδρα στα Νιφορέικα Πατρών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Αναδρομικά : Ποιοι θα δουν γεμάτους λογαριασμούς από 450 έως 4.550 ευρώ
- Δολοφονία φοιτήτριας : Νέα φωτογραφία – ντοκουμέντο
- Ρικ Πιτίνο : Ένας θρύλος για τον πάγκο του Τριφυλλιού
- Παναχαϊκή: Στους «16» ύστερα από 13 χρόνια, απέκλεισε Λεβαδειακό
- Κύπελλο: Με τρεις ομάδες της Football League η κλήρωση των «16»
- La Casa de La Leyenda: Η επική πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Μίλαν
- Παραχωρήθηκε η Μαρίνα της Χίου για 40 χρόνια
- Science: Κορυφαίο επίτευγμα του 2018 η μέθοδος παρακολούθησης της ανάπτυξης κυττάρων του εμβρύου
- Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας διέλυσε την Εφές προς όφελος και του Ολυμπιακού
- «Ζεσταίνεται» ο μηχανισμός των εκλογών
- Τελευταία Νέα In.gr
- Science: Κορυφαίο επίτευγμα του 2018 η μέθοδος παρακολούθησης της ανάπτυξης κυττάρων του εμβρύου
- Πιτίνο: Τα σκάνδαλα στο Λούιβιλ
- Τσιγκρίνσκι: «Ο Ολυμπιακός παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο»
- Με Πιτίνο στο ΣΕΦ ο Παναθηναϊκός, ντεμπούτο με ΤΣΣΚΑ
- Αναδρομικά : Ποιοι θα δουν γεμάτους λογαριασμούς από 450 έως 4.550 ευρώ
- «Ζεσταίνεται» ο μηχανισμός των εκλογών
- Λονδίνο: Χάος στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ εξαιτίας «επίθεσης» από drones
- Γιαννακόπουλος: «Σε ευχαριστούμε για όλα Τσάβι»
- Επιβεβαίωσε τη συμφωνία με Παναθηναϊκό ο μάνατζερ του Πιτίνο
- Μιλουτίνοφ σε ρόλο πλέι μέικερ και φοβερό κάρφωμα από τον ΛεΝτέι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χανιά: Εργοδότης πήγε στο σπίτι εργαζόμενης και πήρε πίσω το δώρο Χριστουγέννων
- Κούρδοι της Συρίας κατά Ερντογάν: “Θα βάλει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην Ευρώπη”
- Πιστώθηκαν οι αγροτικές επιδοτήσεις – Τι ισχύει με το ακατάσχετο
- «Δικαίωση για την αδειοδότηση» η απόρριψη των προσφυγών από το ΣτΕ
- Λακωνία: Εξιχνίαση ληστείας
- Επιβεβαίωσε τη συμφωνία με Παναθηναϊκό ο μάνατζερ του Πιτίνο
- Έντι Τζόνσον για Πιτίνο: «Θα του αρέσει εκτός από τις ήττες με Ολυμπιακό»
- Επιβεβαίωσε τη συμφωνία με Παναθηναϊκό ο μάνατζερ του Πιτίνο
- Έντι Τζόνσον για Πιτίνο: «Θα του αρέσει εκτός από τις ήττες με Ολυμπιακό»
- Στο ΣΕΦ οι Φορτούνης, Σισέ και Ομάρ