Tο plan B της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα – Πώς θα στηριχθούν οι φοροελαφρύνσεις

19:30 5/8/2019 - Πηγή: In.gr

Σχέδιο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και την ίδια στιγμή να συμφωνήσουν οι θεσμοί στις μειώσει φόρων όπου ετοιμάζονται για τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα παραμένοντας δεσμευμένη στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το 2019 και το 2020.

Συζητείται ήδη με τους εταίρους το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς

πλεονάσματος κάτω του 3,5% του ΑΕΠ, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να χτίσουμε, βήμα-βήμα, όλες τις αναγκαίες συνθήκες, ώστε να επιτύχουμε μέσα στο 2020 αυτόν τον στόχο», επισημαίνει και τονίζει: «Ήδη θέτουμε προς συζήτηση το κρίσιμο αυτό ζήτημα στους εταίρους και δανειστές. Ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

 Το σχέδιο της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, στο τραπέζι υπάρχει το σενάριο του συνυπολογισμού των κερδών από τα ANFAs και τα SMPς στον μνημονιακό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το συγκεκριμένο αίτημα μπορεί να εξασφαλίσει μια πηγή χρηματοδότησης των φορολογικών ελαφρύνσεων της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ ετησίως για την χρηματοδότηση των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης.

Ουσιαστικά το αίτημα που αναμένεται να θέσει η ελληνική πλευρά μεταφράζεται ως εξής: Αντί να μεταφέρονται οι πόροι στον ειδικό λογαριασμό για τη διαχείριση του χρέους να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των φορολογικών ελαφρύνσεων και κατά συνέχεια της ανάπτυξης.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους θεσμούς προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα.

Για το 2020, τα πράγµατα είναι περίπλοκα, µε αποτέλεσµα το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που αναµένεται το φθινόπωρο να βρίσκεται στο «µικροσκόπιο» των θεσμών.

Η Κοµισιόν στην τελευταία έκθεσή της τον Ιούνιο πριν από τις εκλογές έβλεπε δηµοσιονοµικό κενό έως και 1,5% του ΑΕΠ -ή περίπου έως 2,7 δισ. ευρώ- για τον επόµενο χρόνο, στη βάση µόνο των µέτρων που είχε εξαγγείλει η προηγούµενη κυβέρνηση και µε δεδοµένη τη µη µείωση του αφορολόγητου.

Το «παζάρι» στο EuroWorking Group

Στο EuroWorking Group της 5ης Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει το επίσημο αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, από την οποία το Δημόσιο αναμένεται να πετύχει σημαντικές εξοικονομήσεις σε ετήσια βάση.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου επιδιώκεται ήδη η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των έντοκων γραμματίων με φθηνότερες εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερου κόστους.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλη σημασία έχουν οι κινήσεις που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες στο κυβερνητικό έργο.

Στο οικονομικό πεδίο θα αποτυπωθούν και στο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου, αλλά και στο διπλό Προϋπολογισμό που πρέπει να συντάξει και να καταθέσει η κυβέρνηση σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Η Fitch για το πρωτογενές πλεόνασμα

Υπενθυμίζεται ότι θετικά σχόλια για τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης και σήμα εμπιστοσύνης για την ικανότητά της να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους περιλάμβανε και η έκθεση  του οίκου Fitch για την Ελλάδα.

Η Fitch εκτίμησε ότι το 2019 θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2020 το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 3,4%, δηλαδή μια ανάσα κάτω από τον στόχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα