Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό

11:01 23/8/2020 - Πηγή: In.gr

Η βιταμίνη D ή αλλιώς «η βιταμίνη του ήλιου», αφού συντίθεται στον οργανισμό κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο μηχανισμό της όρασης. Περίπου το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από τον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τη χοληστερόλη που βρίσκεται στο δέρμα και έτσι συντίθεται η βιταμίνη D. Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι 15 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο (των χεριών και του προσώπου) είναι αρκετά για να πάρουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε.

Ενώ

όμως ο ήλιος ενεργοποιεί τη σύνθεση της βιταμίνης D και μας χαρίζει χρυσαφένιο χρώμα, μπορεί να γίνει και εχθρός μας, αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, το βασικότερο από τα οποία είναι να φοράμε αντηλιακό. Όμως, η εφαρμογή αντηλιακού δεν αρκεί, πρέπει να γίνεται και σωστά για να μας παρέχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία.

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό*Φοράμε αντηλιακό μόνο στην παραλία

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο και κατά τις μετακινήσεις μας στην πόλη, ανεξαρτήτως εποχής και καιρού. Έως και το 80% των ακτίνων του ήλιου μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα, οπότε αν νομίζετε ότι είναι εντάξει να παραλείψετε την αντηλιακή σας κρέμα μια συννεφιασμένη μέρα, σκεφτείτε το ξανά. Το αντηλιακό είναι η κορυφαία συνήθεια περιποίησης που πρέπει να ακολουθείτε όλον τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των χειμερινών μηνών. Σκεφτείτε ότι το χιόνι αντανακλά έως και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης από τον ήλιο. Επίσης, όσο υψηλότερο είναι το υψόμετρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως το αντηλιακό είναι ζωτικής σημασίας ακόμη κι αν πηγαίνουμε… για σκι.

*Δεν το ανανεώνουμε

Το γεγονός ότι φοράμε αντηλιακό πριν την έκθεσή μας στον ήλιο δεν σημαίνει ότι θα μας παρέχει προστασία όλη μέρα. Για να εξασφαλίσουμε αποτελεσματική προστασία, πρέπει να βάζουμε επαρκή ποσότητα (2 κουταλιές της σούπας στο σώμα και στο πρόσωπο 1 κουταλάκι του γλυκού) και να το ανανεώνουμε περίπου κάθε 3 ώρες. Μάλιστα, το αντηλιακό χρειάζεται λίγη ώρα για να δράσει, επομένως το εφαρμόζουμε 20′ προτού βγούμε στον ήλιο.

*Φοράμε το ίδιο αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα

Πρέπει να χρησιμοποιούμε διαφορετικό αντηλιακό στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς η επιδερμίδα του προσώπου είναι πιο λεπτή και ευαίσθητη, εκτός και αν έχουμε προμηθευτεί ένα προϊόν που προορίζεται για χρήση σε πρόσωπο και σώμα.

*Σταματάμε να φοράμε αντηλιακό μόλις μαυρίσουμε

Ακόμη και αν το δέρμα μας έχει μαυρίσει ή είναι εκ φύσεως σκουρόχρωμο, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται προστασία από τον ήλιο. Η αυξημένη ποσότητα μελανίνης ναι μεν μπορεί να μας προστατέψει από το έγκαυμα, αλλά όχι και από τις υπόλοιπες επιπτώσεις του ήλιου, όπως η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος.

*Δεν φοράμε αντηλιακό όταν καθόμαστε στη σκιά

Μπορεί η σκιά μιας ομπρέλας ή ενός δέντρου να είναι αρκετή για να αποφύγουμε ένα σοβαρό έγκαυμα, όμως σίγουρα δεν μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

*Δεν βάζουμε παντού

Συνήθως παραλείπουμε να απλώσουμε αντηλιακό σε σημεία όπως το εσωτερικό των μπράτσων, τα κουντεπιέ, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και οι αγκώνες. Ακόμη και τα χείλη και τα μαλλιά μας χρειάζονται αντηλιακή προστασία, γι΄ αυτό άλλωστε υπάρχουν αντίστοιχα προϊόντα στο εμπόριο.

*Χρησιμοποιούμε το περσινό αντηλιακό

Το αντηλιακό που μας έχει μείνει από το προηγούμενο καλοκαίρι έχει εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες και στην ηλιακή ακτινοβολία και ως εκ τούτου μπορεί να έχει αλλοιωθεί η σύστασή του και να μην έχει την ίδια δραστικότητα.

Ξέρατε ότι…

Το πρώτο αντηλιακό προέρχεται από την αρχαία Αίγυπτο, όπου το εκχύλισμα πίτουρου ρυζιού και το γιασεμί χρησιμοποιήθηκαν για να παρέχουν προστασία στο δέρμα από τον ήλιο. Οι χημικοί δημιούργησαν το πρώτο αντηλιακό εμπορίου το 1936 και έκτοτε η σύνθεσή του έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα