Αυτό είναι το πρώτο… Made in Greece drone!
Ήταν 4 Αυγούστου 2016, όταν το πρώτο «Made in Greece» μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) έκανε την παρθενική του πτήση, διάρκειας 15 λεπτών.
Έναν μήνα αργότερα το HCUAV RX-1, που δεν ήταν ένα απλό drone, αλλά ζύγιζε περισσότερα από 180 κιλά και είχε μήκος 4 μέτρα «προσγειώθηκε» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στον εκθετήριο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Για δέκα ημέρες, χιλιάδες επισκέπτες θαύμασαν αυτό που θεωρητικά έμοιαζε ακατόρθωτο: στην καρδιά της οικονομικής κρίσης
Τα επόμενα χρόνια έδειξαν ότι δεν επρόκειτο απλώς για ένα success story της κρίσης, αλλά και για μία ιστορία αφοσίωσης, μεθοδικότητας, εξέλιξης, προοπτικής και προσφοράς στην κοινωνία.
Έτσι, πέρυσι, το ΑΠΘ παρουσίασε το στατικό μοντέλο του RX-3, ενώ στη φετινή 84η ΔΕΘ, παρουσιάζει το RX-4, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να παρέχει υπηρεσίες σε αποστολές χαρτογράφησης, φωτογραμμετρίας, έρευνας και διάσωσης, επιθεώρησης, φύλαξης-περιπολίας και γεωργίας ακριβείας. Παράλληλα έχει τη δυναμική να αναπτύξει και επιχειρησιακό ρόλο σε έκτακτες καταστάσεις, που έχουν άμεση σχέση με ανάγκες της κοινωνίας.
Το έργοΤο RX-4 δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ Δημιουργώ – Καινοτομώ», που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και εθνικούς πόρους μέσω του ΕΠΑνΕΚ. Το έργο φέρει τον τίτλο «Αυτόνομο Φορητό Σύστημα Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος Πολλαπλών Ρόλων» – «Multirole Portable UAS».
Στο έργο συμμετέχουν το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, το οποίο αναπτύσσει έρευνα στον σχεδιασμό των UAV, το Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμών του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, το οποίο ειδικεύεται σε συστήματα ρομποτικής όρασης, η εταιρία GeoSense με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η πλέον έμπειρη ελληνική εταιρία που εισήγαγε πρώτη την τεχνολογία των drones για επαγγελματική χρήση στην Ελλάδα και η εταιρία MLS – επίσης με έδρα τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια στον χώρο της έρευνας, ανάπτυξης και εμπορίας καινοτόμων προϊόντων. Συντονιστής του έργου είναι ο καθηγητής και διευθυντής του ΕΜΡΣ, Κύρος Υάκινθος.
Εξέλιξη και καινοτομίαΤο RX-4 μπορεί να ίπταται για 2 ώρες, με βάρος απογείωσης 4,5 κιλά, χαρακτηριστικό που το καθιστά μοναδικό σε διεθνές επίπεδο. Έχει μήκος ακτράκτου 1 μέτρο, άνοιγμα πτερύγων 1,80 μέτρα, 200 εκατοστά μέγιστο πάχος ατράκτου. Στη ΔΕΘ θα επιδειχθεί το πρώτο πειραματικό πρωτότυπο του συστήματος.
«Το μη-επανδρωμένο αερόχημα είναι γεωμετρίας blended-wing-body, σταθερής πτέρυγας, παρέχοντας τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης-προσγείωσης. Αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη καινοτομία του έργου.
Οι δυνατότητες κάθετης απο/προσγείωσης επιτυγχάνονται με την περιστροφή του συγκροτήματος ώσης κατά 90 μοίρες, σε συνδυασμό με την εκκίνηση κινητήρα συνδεδεμένου με ειδικού τύπου έλικα, εγκατεστημένου στο κέντρο της ατράκτου του αεροχήματος», εξηγεί μιλώντας στο «Πρακτορείο» ο κ. Υάκινθος.
Η προοπτική για το μέλλονΤο μέλλον για το εγχείρημα προδιαγράφεται λαμπρό. «Έχω πολλές φορές τονίσει το σημαντικό επιστημονικό αποτύπωμα του ΑΠΘ, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος. Η συγκεκριμένη επιστημονική δραστηριότητα αποδεικνύει -όπως και άλλες εντός του Πανεπιστημίου- την υψηλού επιπέδου τεχνολογία που παράγεται στο Πανεπιστήμιο», δηλώνει στο «Πρακτορείο», ο Πρύτανης του Αριστοτελείου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
«Συγχαίρω τον καθ. Κύρο Υάκινθο και την επιστημονική του ομάδα, που με τις καινοτόμες δράσεις τους, όπως αυτή με την ανάπτυξη της τεχνολογίας των UAVs συμβάλλουν στην εθνική ανάπτυξη, αλλά κυρίως στην απασχόληση νέων επιστημόνων κρατώντας τους στην πατρίδα και συμβάλλοντας ουσιαστικά στο brain gain», επισημαίνει.
Τη βεβαιότητά του ότι τα επόμενα χρόνια η έρευνα θα αποτελέσει το όχημα για το brain gain και την οικονομική ανάπτυξη του ΑΠΘ εκφράζει μιλώντας στο «Πρακτορείο» ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, αν. καθηγητής Στράτος Στυλιανίδης και τονίζει: «Θα δρομολογήσουμε σειρά δράσεων έρευνας και δια βίου εκπαίδευσης, που στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων του ΑΠΘ. Οι πόροι αυτοί θα επενδυθούν τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού».
Ο κ. Στυλιανίδης είναι καθηγητής Φωτογραμμετρίας- Γεωδαισίας και γνωρίζει καλά το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο. «Υπήρξα εκ των εμπνευστών της πρότασης, ενώ συμμετέχω ενεργά και στην ομάδα έργου. Η συγκεκριμένη διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει, να κατασκευάζει και να χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροχήματα σε πληθώρα εφαρμογών, γεγονός που καθιστά το ΑΠΘ πρωτοπόρο στον συγκεκριμένο τομέα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον Ευρωπαϊκό χώρο», εξηγεί.
«Πιστεύω ότι η τεχνολογία των UAVs είναι μία τεχνολογία που μπορεί να καλύψει άμεσα τις ανάγκες της πατρίδας μας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο», εκτιμά ο κ. Υάκινθος, επισημαίνοντας πως «το πιο ευχάριστο είναι ότι νέοι επιστήμονες, διπλωματούχοι Μηχανικοί, επιλέγουν να μείνουν στην Ελλάδα και να εργαστούν σε έργα ανάπτυξης μη-επανδρωμένων αεροχημάτων, παράγοντας υψηλή και χρήσιμη τεχνολογία, εκπονώντας παράλληλα τα διδακτορικά τους με πολύ καλή χρηματοδότηση».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε πλειστηριασμό το σπίτι του Ανατολάκη
- Δολοφονία Κύπριας στην Αυστραλία: Είχε υιοθετήσει «ανθυγιεινό τρόπο ζωής», λέει ο αδερφός της
- Καιρός: Πού θα βρέξει αύριο
- Σε «δυσμένεια» ο Κικίλιας – Το «άκυρο» στη λίστα του Μαξίμου για τις ΥΠΕ
- ΕΕΑ : Βαρύ πρόστιμο στην ΚΑΕ Ολυμπιακός
- Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Φωτιά σε Ασπρόπυργο και Μαρκόπουλο
- 149 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την Τετάρτη στα νησιά του βορείου Αιγαίου
- Με «άρωμα» φθινοπώρου η Παρασκευή – Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες
- Αποκάλυψη - «βόμβα»: Αυτό είναι το τέρας του Λοχ Νες (pics)
- Νέο ιστορικό ρεκόρ για το 10ετές ομόλογο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- ΕΕΑ : Βαρύ πρόστιμο στην ΚΑΕ Ολυμπιακός
- Μουντομπάσκετ : Τα σενάρια πρόκρισης στους «8» για την Εθνική
- Με άνοδο 2,3% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών
- Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις 120 δόσεις – Άνοιξε η πλατφόρμα
- Σεισμός: Αυτά είναι τα επτά μέτρα προστασίας κτιρίων που προτείνει το ΤΕΕ
- Ο Ντάνος έγινε πρίγκιπας για καλό σκοπό
- Οι Τούρκοι συνεχίζουν την προπαγάνδα, όμως… το Oruc Reis παραμένει δεμένο στην Αττάλεια
- Καμπανάκι κινδύνου για τη Μόρια μέσα από το One Channel και τον αναπληρωτή διοικητή της δομής
- Ατομικό ρεκόρ ο Παπαπέτρου με τη φανέλα της Εθνικής
- Μπορεί να φύγει από την Μπάρτσα ο Μέσι
- Τελευταία Νέα In.gr
- Αυτό είναι το πρώτο… Made in Greece drone!
- Εθνική μπάσκετ : Τα highlights από το double double του Γιάννη
- ΕΕΑ : Βαρύ πρόστιμο στην ΚΑΕ Ολυμπιακός
- Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις 120 δόσεις – Άνοιξε η πλατφόρμα
- Champions League : Οι λίστες των αντιπάλων του Ολυμπιακού
- Τι θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
- Γιάννης Αντετοκούνμπο : «Είχαμε συγκέντρωση, κάναμε σπουδαία δουλειά»
- Οι αλλαγές στις νέες ρυθμίσεις των 120 δόσεων και η μείωση του ΕΝΦΙΑ
- Μπορεί να φύγει από την Μπάρτσα ο Μέσι
- Το προσφυγικό, τα κέντρα υποδοχής μεταναστών και οι απειλές του Ερντογάν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ισόβια σε τρεις Πακιστανούς που σκότωσαν τρεις γυναίκες επειδή... διασκέδαζαν σε γάμο!
- ΕΕ σε Ερντογάν: Έχουμε υπογράψει συμφωνία για το μεταναστευτικό – Έχεις πάρει ήδη 5,6 δισ.!
- Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια: Συλλήψεις για ναρκωτικά
- Το νέο προφίλ που θα χτίσει ο ΣΚΑΪ και οι στόχοι σε κοινό και προγράμματα
- Σέρρες: Ποινή φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή για τον ξυλοδαρμό εφοριακών σε γάμο
- Εθνική Τράπεζα: Επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 1,9%
- Κομισιόν: ΕΕ και Τουρκία δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό
- Η Κεραμέως θέλει «Ιστορία που θα αναπτύσσει την εθνική συνείδηση»
- Κ. Χατζηδάκης: Επιπλέον μέτρα βελτίωσης των συνθηκών για τους πυρόπληκτους της Αν. Αττικής
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΣΤΑΚΟΥ: Καλή θητεία στη Νέα Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου