Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης: Η σπάνια φωτογραφία πριν την πυρκαγιά του 1890
Στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Ερμού, βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της του Θεού Σοφίας ή απλά η Αγία Σοφία, ένα από τα κοσμήματα της Θεσσαλονίκης. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Χριστό, τον αληθή Λόγο και τη Σοφία του Θεού.
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ο ναός είχε μετατραπεί σε τζαμί από τον Σουλεϊμάν. Μάλιστα, στο βιβλίο του
Η αντίστοιχη καρτ ποστάλ είχε τυπωμένη ως χρονολογία το 1860, αλλά ιστορικοί και συλλέκτες το αμφισβητούν ορίζοντας ως πιθανή ημερομηνία το 1890, δηλαδή λίγο πριν παραδοθεί στις φλόγες.
Ο ναός υπέστη σημαντικές ζημιές και η αποκατάστασή του ξεκίνησε τριάντα χρόνια αργότερα. Τότε αποκαλύφθηκε και το περίφημο ψηφιδωτό του τρούλου.
Το οθωμανικό στοιχείο επικρατεί στην εικόνα. Μια ομάδα αντρών με φέσια στο κεφάλι στέκονται έξω από το ναό, ενώ στο βάθος φαίνεται η βάση ενός μιναρέ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, προκύπτει πως το 1204 με την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Φράγκους, η Αγία Σοφία ήταν μητροπολιτικός ναός της Θεσσαλονίκης και παρέμεινε μητρόπολη μέχρι την χρονολογία μετατροπής της σε τζαμί κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Πότε χτίστηκε ο ναός της Αγίας ΣοφίαςΠρόβλημα υπάρχει με την εξακρίβωση του έτους ανέγερσης του ναού. Πολλοί υποστήριξαν ότι χτίστηκε την ίδια χρονική περίοδο με τον ομώνυμο ναό της Κωνσταντινούπολης από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό με σχέδια του αρχιτέκτονα Ανθεμίου. Αυτή η άποψη όμως δεν φαίνεται βάσιμη γιατί ο Προκόπιος, ιστορικός του Ιουστινιανού, δεν κάνει καθόλου λόγο για το ναό της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, όταν περιγράφει τα κτίσματα του αυτοκράτορα στην περιοχή.
Άλλοι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν την χρονολογία με βάση τα ψηφιδωτά και τα οικοδομικά υλικά. Η επικρατούσα άποψη είναι πως η Αγία Σοφία ολοκληρώθηκε στα χρόνια της εικονομαχίας, ίσως στο τελευταίο τέταρτο του 8ου αιώνα. Το δε σημαντικό ψηφιδωτό του τρούλου φιλοτεχνήθηκε στο τέλος του 9ου αιώνα και αποτελεί το κορυφαίο δείγμα της λεγόμενης αναγέννησης της αυτοκρατορικής δυναστείας των Μακεδόνων. Στο κέντρο του τρούλου, μέσα σε δόξα, παριστάνεται ο Χριστός καθισμένος σε ουράνιο τόξο, ενώ γύρω του εικονίζονται η Παναγία με υψωμένα χέρια σε στάση δέησης και οι Απόστολοι του Χριστού σκαρφαλωμένοι σε βράχους του Όρους των Ελαιών.
Η πλειονότητα των τοιχογραφιών χρονολογείται στον 11ο αιώνα μΧ. ενώ η γλυπτή διακόσμηση του ναού ολοκληρώθηκε ύστερα από αρκετές διαδοχικές φάσεις.
Στην Αγία Σοφία, την περίοδο που λειτουργούσε ως χριστιανικός ναός, φυλαγόταν σε λάρνακα στη δεξιά πλευρά του Ιερού Βήματος το λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είχε υπάρξει Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης από το 1346 και αναγέννησε πνευματικά την πόλη. Όταν πέθανε, ενταφιάσθηκε στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας και δέκα χρόνια μετά ανακηρύχτηκε Άγιος με πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Αργότερα, το λείψανο του μεταφέρθηκε στον παραθαλάσσιο ναό του Αγίου Δημητρίου που καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 1890.
Η μετατροπή σε καθολικό ναό κι έπειτα σε τζαμίΤο 1204, όταν με την Δ΄ Σταυροφορία κυριεύθηκε η πόλη από τους σταυροφόρους, η Αγία Σοφία μετατράπηκε στον καθολικό καθεδρικό ναό της Θεσσαλονίκης[2], κατάσταση που διήρκησε μέχρι το 1224 όταν η πόλη κατελήφθη από τα στρατεύματα του δεσποτάτου της Ηπείρου.
Η ακριβής χρονολογία της μετατροπής του ναού σε τζαμί είναι ασαφής. Τοποθετείται πάντως στο διάστημα μεταξύ 1524 και 1589, με πολλούς να θεωρούν το 1524 ως την πιο πιθανή χρονολογία. Το βέβαιο είναι ότι η μετατροπή του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος δεν έγινε αμέσως μετά την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους το 1430, αλλά πολύ αργότερα τον 16ο αιώνα, στα χρόνια του σουλτάνου Σουλεϊμάν.
Όσο λειτουργούσε σαν τζαμί, πήρε το όνομα «Αγιά Σοφιά τζαμί» (Aya Sofia) και έτσι ονομαζόταν από τους Τούρκους. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, κατασκευάστηκε στη δυτική πλευρά ένα περιστύλιο βασισμένο σε κίονες (προστώο), πάνω σε ίχνη παρόμοιου παλιού κτίσματος, το οποίο αποξηλώθηκε αργότερα.
Η ιστορία του ναού στη σύγχρονη εποχήΣτη μεγάλη πυρκαγιά του 1890, κατά την οποία κάηκαν 2.000 περίπου κτίσματα στον κεντρικό τομέα της πόλης, ο ναός της Αγίας Σοφίας υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές.
Το 1907-1909 έγιναν αναστηλωτικές εργασίες υπό την επίβλεψη του βυζαντινολόγου Καρόλου Ντηλ (Charles Diehl), ενώ το 1909 άρχισαν νέες εργασίες, τόσο στο κτήριο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο με επιβλέποντα τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1911, με στόχο να συμπέσουν με την επίσκεψη του Τούρκου σουλτάνου Μεχμέτ Ρεσάτ Ε’ στις 27 Μαΐου 1911.
Ως μουσουλμανικό τέμενος, λειτούργησε έως την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ελληνικό στρατό το 1912, οπότε ξανάγινε χριστιανικός ναός.
Ο Ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1978. Η αποκατάστασή τους διήρκεσε περίπου είκοσι χρόνια, ο δε τρούλος αποκαταστάθηκε το 1980. Το 1981 βρέθηκαν πίσω από τα στασίδια του δεξιού χορού τα λείψανα του Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Βασιλείου (9-10ος μ.Χ αι.).
Είναι ένα από τα πολλά μνημεία της Θεσσαλονίκης τα οποία συμπεριλήφθηκαν στην Παγκόσμια Λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco το 1988.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκαρισμένη η Σαντορίνη από τον θάνατο 14χρονου κοριτσιού
- Απατεωνιά Βελόπουλου: Είχε υποψήφιο με το όνομα Εμανουήλ Φράγκος και έλεγε ότι είναι ο πρώην ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος
- Νέες φρικιαστικές αποκαλύψεις για τον παιδόφιλο στο Μοσχάτο - Τι έκρυβε στο ψιλικατζίδικο
- ΠΡΟΣΟΧΗ κίνδυνος υγείας: Απαγορεύεται να ξαναγεμίζουμε με νερό τα πλαστικά μπουκάλια
- Εξέλιξη... βόμβα με τον Φορτούνη στον Ολυμπιακό!
- Ολυμπιακός: Αρχίζουν με τους Έλληνες οι Αγγελόπουλοι
- Survivor διαρροή (30/5/19): Πότε θα τελειώσει το reality επιβίωσης (vids)
- Τραγωδία στον Δούναβη: Στους οκτώ οι νεκροί - Μειώνονται οι ελπίδες για τους 20 αγνοούμενους
- Βγάζει το Facebook δήμαρχο; Η "ακτινογραφία" Ζέρβα- Ταχιάου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης!
- Κώστας Σλούκας: Υπογράφει νέο διετές συμβόλαιο με τη Φενέρμπαχτσε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Χάρτα της Ελλάδας: Που βρίσκονται τα τελευταία αντίτυπα
- Άναυδοι μέχρι και στην ΕΡΤ με τις δικαιολογίες του επικεφαλής της VoxPop για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ
- Κωνσταντοπούλου: Κατεβαίνει στις εκλογές η Πλεύση Ελευθερίας
- Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης: Η σπάνια φωτογραφία πριν την πυρκαγιά του 1890
- Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα διάσημος τραγουδιστής
- Λειψοί: Ένας τόπος για ήσυχες διακοπές και πεζοπορία
- O Ρίντλεϊ Σκοτ «ξαναχτυπά» με το «Alien»
- Η δεκαετία του ’70 από τον φωτογραφικό φακό του Ira Resnick
- Πολιτικο-δικαστικός σεισμός με τις μεθοδεύσεις Μαξίμου για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη
- Πρόκληση Τσαβούσογλου: Η «τουρκική» μειονότητα της Θράκης δεν απολαμβάνει ελευθερίες
![Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης, 1890,agia sofia thessalonikis, 1890](https://images32.inewsgr.com/3427/34272782/agia-sofia-thessalonikis-i-spania-fotografia-prin-tin-pyrkagia-tou-1890-160.jpg)
- Τελευταία Νέα In.gr
- Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης: Η σπάνια φωτογραφία πριν την πυρκαγιά του 1890
- Ίσμαελ Σίλβα: Περιμένει τηλεφώνημα από Τούμπα
- Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Ασθενής πέθανε επειδή δεν υπήρχε αναισθησιολόγος να τον διασωληνώσει
- Πανικόβλητη η κυβέρνηση ζητά τώρα από τον Μητσοτάκη συναίνεση για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη
- Χάρτα της Ελλάδας: Που βρίσκονται τα τελευταία αντίτυπα
- Πρόκληση Τσαβούσογλου: Η «τουρκική» μειονότητα της Θράκης δεν απολαμβάνει ελευθερίες
- Κωνσταντοπούλου: Κατεβαίνει στις εκλογές η Πλεύση Ελευθερίας
- Άναυδοι μέχρι και στην ΕΡΤ με τις δικαιολογίες του επικεφαλής της VoxPop για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ
- Απλές συμβουλές για να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό
- Η δεκαετία του ’70 από τον φωτογραφικό φακό του Ira Resnick
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΥΓΕΙΑ: Χειρουργική αντιμετώπιση για τον καρκίνο του στόματος, με το Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci Xi
- Σεισμός 6,6 βαθμών στο Σαν Σαλβαδόρ - Προειδοποίηση για τσουνάμι
- Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Κίνδυνος για την οικονομία ένα Brexit χωρίς συμφωνία
- Σαν Σαλβαδόρ: Σεισμός 6,6 βαθμών - Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι
- ΑΕΚ – Προμηθέας: Τα highlights του «θρίλερ» στο ΟΑΚΑ – video
- Εκλογές τον Σεπτέμβριο στο Ισραήλ – Γιατί ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση
- Τα πάνω κάτω στον μεταγραφικό σχεδιασμό με Άλεφ και Γιαννιώτα
- Νεκρός ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τον Λευκό Οίκο
- Οικογένεια κρατούμενου που πέθανε από αφυδάτωση πήρε αποζημίωση
- Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει τραγικές ελλείψεις αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Γρεβενών: Κατέληξε ασθενής που ενδέχεται να ζούσε