Αγωνία για τον Αμαζόνιο : Ξανά στις φλόγες ο «πνεύμονας» του πλανήτη

15:02 13/8/2020 - Πηγή: In.gr

Η έναρξη της περιόδου των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο είναι φέτος σφοδρότερη από ό,τι έχει υπάρξει ποτέ στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. 10.136 πυρκαγιές καταγράφηκαν τις πρώτες δέκα ημέρες του Αυγούστου, μια αύξηση της τάξης του 17% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ανάλυση των στοιχείων της βραζιλιάνικης κυβέρνησης από την Greenpeace έδειξε ότι οι πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 81% σε ομοσπονδιακά προστατευόμενες περιοχές σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Ένα χρόνο μετά τη διεθνή κρίση που προκάλεσαν

οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αμαζονίου, τα νέα στοιχεία προκαλούν αγωνία για το κατά πόσον οι φετινές φωτιές θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμη χειρότερες.

«Άμεσο αποτέλεσμα των πολιτικών Μπολσονάρου»

«Πρόκειται για άμεσο αποτέλεσμα της απουσίας περιβαλλοντικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ρομούλο Μπατίστα, ακτιβιστής προστασίας των δασών στην Greenpeace της Βραζιλίας.

Οι αριθμοί είναι πιθανό να εντείνουν την αυξανόμενη ανησυχία των επιχειρηματιών και των επενδυτών για τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την συνεχιζόμενη καταστροφή της ζούγκλας του βραζιλιάνικου Αμαζονίου.

«Είναι μια πολύ ανησυχητική κατάσταση. Προφανώς, η περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης για το ζήτημα του Αμαζονίου δεν λειτουργεί», τόνισε η Καντίντο Μπατσέρ, διευθύνουσα σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της Βραζιλίας, της Itaú Unibanco.

Με ψεύδη και… στρατό αντιδρά η κυβέρνηση

Τον Ιούλιο η κυβέρνηση απαγόρευσε τις φωτιές στον Αμαζόνιο και τις περιοχές Παντάναλ για 120 ημέρες, σήμερα όμως και οι δύο τοποθεσίες μαστίζονται από πυρκαγιές. Την Τρίτη, ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι αναφορές για αυξανόμενο αριθμό πυρκαγιών στον Αμαζόνιο δεν ευσταθούν.

Η διοίκησή του μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει να ελέγξει τις φωτιές και την αποψίλωση, παρά την ακριβή επιχείρηση του στρατού που ξεκίνησε για αυτό το σκοπό κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Με την ονομασία «Επιχείρηση Πράσινη Βραζιλία 2» και υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου, Στρατηγού Χάμιλτον Μουράο, εμπλέκει χιλιάδες στρατιώτες, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας έχει κατασχέσει μέχρι στιγμής 28.100 κυβικά μέτρα ξυλείας και έχει επιβάλει πρόστιμα αξίας 575.000 λιρών Αγγλίας.

Ραγδαία αύξηση των πυρκαγιών

Οι πυρκαγιές του Ιουλίου αυξήθηκαν από πέρσι κατά 28%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE), που είναι υπεύθυνο για τη δορυφορική επιτήρηση. Η αποψίλωση από τον Αύγουστο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2020 αυξήθηκε κατά 34%. Και κανείς δεν έχει διωχθεί για την περσινή συντονισμένη «Ημέρα Φωτιών. Μόνο στην περιοχή του Νόβο Προγκρέσο εντοπίστηκαν 638 πυρκαγιές για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

«Γίνεται μεγάλη προπαγάνδα», δήλωσε ο Μπατίστα για την επιχείρηση. «Δεν καταπολεμάς την αποψίλωση με επιχείρηση του στρατού. Εργάζεσαι όλο το χρόνο με τις μυστικές υπηρεσίες και συντονισμένα».

Επιμένει στα fake news ο Μπολσονάρου

Ένα χρόνο πριν, ο Μπολσονάρου προσπαθούσε να επιρρίψει ευθύνες για τις φωτιές στον… Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και σε ΜΚΟ, χωρίς να προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ενώ απέλυσε τον επικεφαλής του ΙΝΡΕ. Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης των χωρών του Αμαζονίου, προχώρησε σε περαιτέρω ανεδαφικούς ισχυρισμούς.

«Αυτή η ιστορία, ότι ο Αμαζόνιος τυλίγεται στις φλόγες, είναι ψέμα και πρέπει να το καταπολεμήσουμε με πραγματικούς αριθμούς», δήλωσε ο Μπολσονάρου, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο δημοσίευσε και φωτογραφίες των κατεστραμμένων από τις φλόγες δασών στην πολιτεία της Αμαζόνας.

Οι φωτιές κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου του Αμαζονίου, προκαλούνται κυρίως από ανθρώπινη παρέμβαση, είτε με σκοπό τον καθαρισμό των γαιών ή λόγω της καύσης πεσμένων δέντρων ή δασών από τα οποία έχει ήδη αποσπαστεί η πολύτιμη ξυλεία, εξηγεί ο Μπατίστα.

Σκοτώνουν τον Αμαζόνιο για την κτηνοτροφία

Μεγάλο μέρος αυτής της γης γίνεται χώρος εκτροφής βοοειδών. Αυτή είναι και η αιτία για το 80% της αποψίλωσης του Αμαζονίου σε όλες τις χώρες της περιοχής. Η ανάλυση της Greenpeace έδειξε ότι μεταξύ των δήμων του Αμαζονίου που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από τις πυρκαγιές τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, ανήκουν ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς παραγωγούς βοοειδών στην περιοχή. Πέρσι, ο Guardian και το Bureau of Investigative Journalism δημοσίευσαν ότι οι φωτιές στον Αμαζόνιο είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να συμβαίνουν σε περιοχές εκτροφής βοοειδών.

Η βιομηχανία κρέατος της Βραζιλίας δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να σταματήσει την εκτροφή σε παράνομα αποψιλωμένες περιοχές του Αμαζονίου, μια μέθοδος που μολύνει τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι μεγαλύτερες εταιρείες δηλώνουν ότι έχουν κάνει τεράστιες προόδους στον έλεγχο τα τελευταία χρόνια και αναπτύσσουν νέες στρατηγικές για να ελέγξουν την κατάσταση.

Αντιδράσεις και από τον επιχειρηματικό κόσμο

Την Τετάρτη, ο Καντίντο Μπράτσερ της Itaú Unibanco δήλωσε ότι η τράπεζα που διοικεί δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει εταιρείες που συνδέονται με την αποψίλωση. «Θέλουμε να εγγυηθούμε ότι η βιομηχανία δεν θα τροφοδοτείται με κρέας από κοπάδια που μεγάλωσαν σε αποψιλωμένες περιοχές», δήλωσε σε εφημερίδα του Σάο Πάολο. «Θα το καταφέρουμε ιχνηλατώντας».

Η Itaú Unibanco είναι μέρος του Βραζιλιάνικου Συμβουλίου Επιχειρήσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (CEBDS), το οποίο έχει απαιτήσει δράσεις για την προστασία του Αμαζονίου, αποφεύγοντας παράλληλα τη σύγκρουση με την αντιπεριβαλλοντική στάση σημαντικών αξιωματούχων της κυβέρνησης, οι οποίοι αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή.

«Δεν είναι ιδεολογικό ζήτημα», δήλωσε η πρόεδρος του CEBDS, Μαρίνα Γκρόσι. «Όταν δεν έχεις ξεκάθαρη πολιτική για αυτό, θέτεις σε κίνδυνο αυτές τις εταιρείες. Χάνεις αξία, και χάνει και η χώρα σου».

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα