Αγωνία σε Αιγαίο και Κύπρο: Οι φόβοι θερμού επεισοδίου, οι φήμες, και τι συμβαίνει με τον Τσίπρα

11:49 16/6/2019 - Πηγή: In.gr

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και παρ’ ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι οι απειλές της Τουρκίας είναι υπερβολικές, σε Ελλάδα και Κύπρο υπάρχει έντονη κινητικότητα.

Οι φήμες ότι ο «Πορθητής», το τουρκικό γεωτρύπανο έχει ξεκινήσει εργασίες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, έφεραν την αντίδραση τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών, που μίλησε για προκλητικό βήμα της Αγκυρας,

όσο και της ΕΕ που προειδοποίησε με αυστηρό τρόπο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, το αντίθετο μάλιστα. Επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο, Εμ. Μακρόν και παράλληλα δείχνει να θέλει να συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειές του στο κυπριακό οικόπεδο, κάτι που αμφισβητεί καίρια τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Τα «νέα Ιμια»

Δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται πως θα επιβεβαιωθούν τα σενάρια μιας κλιμακούμενης έντασης σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Ηδη κάποιοι θυμίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, χτύπησε καμπανάκι λέγοντας ότι δεν θα αποκλειόταν «νέα Ιμια» σε μια ευάλωτη περίοδο για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ή κατά τη διαδικασία μετάβασης στη νέα κυβέρνηση, μετά τις 7 Ιουλίου.

Εδώ και πολλούς μήνες κάποιοι έλεγαν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου το καλοκαίρι, είτε στο Αιγαίο, είτε στην κυπριακή ΑΟΖ όπου η Τουρκία θέλει να παίξει τα παιχνίδια της. Και δεν υποχωρεί διότι γνωρίζει ότι μπορεί να σύρει την Αθήνα και τη Λευκωσία σε μια διαπραγμάτευση όπου θα μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι, ακόμη και αυτά που «κατασκεύασε» η Αγκυρα, όπως π.χ. τις «γκρίζες» ζώνες στο Αιγαίο. Ή ακόμη και τη συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί αμφισβητούμενες, όπως η κυπριακή ΑΟΖ ή η ΑΟΖ στο Καστελόριζο.

Τα τελευταία 24ωρα η ένταση έχει κλιμακωθεί, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να μην περάσει στην ελληνική κοινωνία. Όμως, μια είδηση, για την οποία κανείς δε μιλά στην κυβέρνηση, ήρθε να αυξήσει τις ανησυχίες που υπάρχουν.

Οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας που από χθες ήταν στα Δωδεκάνησα και έτυχε θερμής υποδοχής στη Ρόδο, ακύρωσε ξαφνικά το πρόγραμμά του κι επέστρεψε στην Αθήνα. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι θα πήγαινε και στην Κω, όμως, αιφνιδιαστικά αποφασίστηκε να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Φούντωσαν τα σενάρια

Αυτή η εξέλιξη φούντωσε τα σενάρια καθώς κάποιοι συνέδεσαν την ακύρωση του προγράμματος με τα όσα γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην προσπάθεια που έκαναν δημοσιογράφοι να μάθουν τι σημαίνουν όλα αυτά, έβρισκαν τοίχο. Από την κυβέρνηση σιωπούσαν επιδεικτικά ενώ ελάχιστοι έλεγαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ενεργοποιηθεί για τα καλά και θα βγει μπροστά.

Αν αυτό σημαίνει ότι στο Μαξίμου περιμένουν κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας και προετοιμάζονται για ένα κακό σενάριο, κανείς δε μπορεί να το γνωρίζει. Αν ισχύει ότι ο πρωθυπουργός δε συνέχισε την περιοδεία του γιατί θέλει να βρίσκεται με διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεως από μια αιφνιδιαστική ενέργεια της Αγκυρας, ούτε αυτό το ξέρει κανείς. Αφού και κανείς δε μιλά αυτή την ώρα για ένα σενάριο που θα ήθελαν να μην επιβεβαιωθεί, να αποφευχθεί.

Δηλαδή να προχωρήσει η Αγκυρα σε μια πιο δυναμική ενέργεια θέλοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Ακόμη και η επιθεώρηση του στόλου εν πλω στον Σαρωνικό από τον Προκόπη Παυλόπουλο, έβαλε σε σκέψεις πολλούς, αν και είναι από τις ενέργειες εκείνες που γίνονται συχνά.

Πρ. Παυλόπουλος, Ευ. Αποστολάκης επιθεώρησαν τον στόλο

Όμως, είναι γεγονός ότι και στην Αθήνα ακούγονται πολλά, και όλοι βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό, και στη Λευκωσία υπάρχει έντονος προβληματισμός.

Σύμφωνα με το philnews, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή», στην κυπριακή ΑΟΖ, δυτικά του νησιού.

Η κυπριακή δημοκρατία εκτιμά ότι οι ενδείξεις αφορούν τη μεταφορά από τουρκικά πλοία τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης. Η κίνηση αυτή, όπως και η κάθοδος εντός Ιουλίου του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, δείχνουν πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί όχι μόνο βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά θα φθάσουν μέχρι τέλους, εκτός κι εάν έχουν κόστος.

Είναι σαφές πως στην περίπτωση κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρήσει σε απόφαση που θα περιλαμβάνει κυρώσεις, έστω και κλιμακωτές, τότε η Άγκυρα θα αποθρασυνθεί και θα είναι εκτός ελέγχου.

Και η Λευκωσία αυτό ζητά από τις Βρυξέλλες. Να υπάρξουν κυρώσεις προτού ξεφύγει η κατάσταση.

Νέο αίτημα στην ΕΕ

Όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα, «αύριο Δευτέρα, το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να ζητήσει από την Ε.Ε να «επικαιροποιήσει» τη θέση της και να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμένεται να επιδιώξει όπως το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα τεθεί προς συζήτηση μεθαύριο Τρίτη, περιλαμβάνει συγκεκριμένη παράγραφο για την ΑΟΖ, καλύπτοντας τις κυπριακές θέσεις. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς υπάρχουν δυσκολίες.

Η Τουρκία, έχοντας στήριξη από το Λονδίνο, αξιοποιεί όπως πληροφορούμαστε την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Παρεμβαίνει προς κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που έχουν και καθεστώς μέλους της Ε.Ε. και διαμηνύει ότι εάν συναινέσουν σε μέτρα στη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, τότε η Άγκυρα «θα ενεργήσει ανάλογα» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πιέσεις που ασκούνται στην Τουρκία από ΗΠΑ και Ευρώπη δε δείχνουν να πιάνουν τόπο, βάζουν σε σοβαρές σκέψεις την ελληνική διπλωματία.

Ο «Πορθητής» που φέρεται να κάνει έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο. Ένα «θερμό» επεισόδιο, πάντως, αυτή τη χρονική περίοδο, θα προκαλούσε σοβαρές αναταράξεις στον τουρισμό, αλλά θα είχε και πολλαπλές επιδράσεις στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις 7 Ιουλίου. Αραγε, λένε κάποιοι με νόημα, αν υπήρχε «εμπλοκή» της Ελλάδας με την Τουρκία, πριν από τις κάλπες, πώς θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε; Μήπως θα μπορούσαν αν αναβληθούν ακόμη και οι εκλογές;

Keywords
αιγαιο, κυπρος, τσιπρας, φημες, αγωνια, κωστας σημιτης, αλέξης τσίπρας, εν πλω, ελλαδα, αοζ, νέα, εκλογες, ιμια, καλοκαιρι, αθηνα, αγκυρα, μμε, σημαίνει, βρυξέλλες, νατο, ηπα, αποστολακης γιωργος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, μιλα, βημα, δημοκρατια, δωδεκανησα, ηπα, λονδινο, μμε, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, αγκυρα, εβδομαδες, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινεται, γινονται, δευτερα, δειχνει, εγχειρημα, ευκολο, υπαρχει, ενεργεια, εν πλω, εξελιξη, ερντογαν, ερευνες, ευρωπη, ζητα, ζωνες, ισχυει, καστελοριζο, κυβερνηση, κινηση, λευκωσια, μαξιμου, μηνες, νατο, νοημα, πηγαινε, πλοια, σεναριο, συζητηση, σημιτης, σημαδια, σκεψεις, τουρκια, τριτη, δικαιωματα, ενωση, κωστας, μπροστα, πληροφοριες, ροδο, σημαίνει, θεματα, θεσεις, υλικα
Τυχαία Θέματα