Αίγινα: Το Κυβερνείο και ο πύργος του Μάρκελλου

13:16 16/5/2019 - Πηγή: In.gr

Φημισμένη νησιώτικη πολιτεία με ζηλευτή ιστορική κληρονομιά, η πόλη της Αίγινας γοητεύει τους πιστούς φίλους της και τους αμέτρητους ταξιδιώτες που την επισκέπτονται όλες τις εποχές του χρόνου με τα αρχιτεκτονικά στολίδια της και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα που προσφέρει.

Μεταξύ πολλών άλλων σημείων ενδιαφέροντος, την προσοχή των επισκεπτών του νησιού προσελκύουν δικαιολογημένα δύο οικοδομήματα που είναι συνυφασμένα με την ιστορία της Αίγινας των Νεότερων Χρόνων: το Κυβερνείο και ο πύργος του Μάρκελλου.

Το Κυβερνείο αποτέλεσε κατοικία

του Ιωάννη Καποδίστρια και έδρα κυβερνητικών υπηρεσιών μετά την άφιξη του πρώτου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας στην Αίγινα, στις αρχές του 1828.

Εξ όσων γνωρίζουμε, το διώροφο κτίριο με την ξύλινη κεραμοσκεπή, έργο του 1803, είχε αποτελέσει πριν από την άφιξη του Καποδίστρια στο νησί την οικία του αιγινήτη προκρίτου Μιχαήλ Μοίρα, του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Μοίρα και του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Τη διαμόρφωση του κτιρίου ενόψει της εγκατάστασης του κυβερνήτη σε αυτό ανέλαβε ο κεφαλλονίτης μηχανικός Θεόδωρος Βαλλιάνος. Ο Καποδίστριας χρησιμοποίησε για τις προσωπικές του ανάγκες ένα μικρό τμήμα του κτιρίου, ενώ οι υπόλοιποι χώροι διετίθεντο για τη στέγαση κυβερνητικών υπηρεσιών, αλλά και για τις συνεδριάσεις του Πανελληνίου, του συμβουλευτικού σώματος που είχε συγκροτηθεί από τον κυβερνήτη σε αντικατάσταση της διαλυθείσης από τον ίδιον Βουλής.

Μετά τη μεταφορά της έδρας της ελληνικής κυβέρνησης στο Ναύπλιο, το κτίριο του Κυβερνείου γνώρισε διάφορες χρήσεις: κατοικία του επισκόπου Αιγίνης, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο, αρχαιολογικό μουσείο, διοικητήριο επί Γερμανικής Κατοχής, ιστορικό αρχείο.

Ο πύργος του Μάρκελλου οφείλει την ονομασία του στον αιγινήτη πρόκριτο, Φιλικό και αγωνιστή του 1821 Σπυρίδωνα Μάρκελλο.

Κατά την τοπική παράδοση, ο πύργος οικοδομήθηκε από τον Μάρκελλο το 1802. Όμως, κατά τα φαινόμενα τότε έλαβε απλώς χώρα μια επισκευή του κτιρίου, καθώς τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά καθιστούν πιθανότερη τη χρονολόγησή του στα τέλη του 17ου αιώνα (αποτελούσε ίσως τμήμα ενός οχυρωματικού έργου που αποσκοπούσε στην προστασία του λιμανιού της Αίγινας).

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στον πύργο του Μάρκελλου φιλοξενήθηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης προσωπικότητες όπως ο Ιωάννης Κωλέττης, ο Νικόλαος Μέξης και ο Κάρολος – Νικόλαος Φαβιέρος.

Επί Καποδίστρια κατοικούσε στον πύργο ο προσωρινός διοικητής της Αίγινας και φιλοξενούνταν υπουργοί της κυβέρνησης.

Ο πύργος του Μάρκελλου χρησιμοποιείται σήμερα ως εκθεσιακός χώρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα