Αίγυπτος: Φόβος αναταραχής από τους Αδελφούς Μουλμάνους μετά τον θάνατο του Μόρσι

23:35 17/6/2019 - Πηγή: In.gr

Με μαζικές κινητοποιήσεις απειλούν τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μετά τον θάνατο του ηγέτη τους Μοχάμεντ Μόρσι. Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, ο οποίος παρέμενε στη φυλακή μετά την ανατροπή του από το στρατιωτικό πραξικόπημα του προέδρου Σίσι, κατέρρευσε μέσα στη δικαστική αίθουσα όπου αντιμετώπιζε την κατηγορία της κατασκοπίας για τις επαφές του με την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς παρανομίας, χαρακτήρισε τον θάνατο

του Μόρσι «πετυχημένη δολοφονία» και κάλεσε τους πολίτες της Αιγύπτου να παραστούν μαζικά στην κηδεία του, καθώς και να συγκεντρωθούν έξω από πρεσβείες της χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε σήμερα την κατάσταση συναγερμού, ιδίως στη γενέτειρα του Μόρσι, στην επαρχία Σαρκίγια στο Δέλτα του Νείλου, όπου αναμένεται να μεταφερθεί η σορός του για να ταφεί.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του η υγεία του ανατραπέντος προέδρου δεν ήταν καλή. «Είχαμε υποβάλει αιτήματα για αγωγή, ορισμένα είχαν γίνει αποδεκτά άλλα όχι» είπε στο Reuters ο δικηγόρος του Άμπντελ Μένεμ Άμπντελ Μακσούντ.

Ο 67χρονος Μόρσι εξελέγη το 2012 στις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου, όπου πήρε μέρος την τελευταία στιγμή μετά τον αποκλεισμό, λόγω μιας τεχνικής λεπτομέρειας, του εκατομμυριούχου επιχειρηματία Χαϊράτ αλ Σάτερ, υποψηφίου που είχε επιλέξει η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Έναν χρόνο μετά την εκλογή του καθαιρέθηκε ύστερα από ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του. Τον καιρό εκείνο είχε προαναγγείλλει ότι θα εφάρμοζε τον αποτρόπαιο ισλανικό νόμο της σαρία, καταλύοντας κάθε ίχνος κοσμικού κράτους στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο εισαγγελέας του Καϊρου εξήγησε ότι κατέρρευσε ενώ βρισκόταν εντός του κλουβιού των κατηγορουμένων στο δικαστήριο, λίγο αφότου πήρε τον λόγο, κι ότι ο θάνατός του δηλώθηκε στο νοσοκομείο στις 4.50 το μεσημέρι (17.50 ώρα Ελλάδος). Η νεκροψία-νεκροτομή που διενεργήθηκε δεν κατέδειξε ενδείξεις προσφάτων τραυμάτων στο σώμα του.

«Το δικαστήριο του επέτρεψε να μιλήσει για πέντε λεπτά… Σωριάστηκε στο πάτωμα στο κλουβί των κατηγορουμένων… και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο…» όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, τονίζεται στο δελτίο Τύπου του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου.

Αρχικά, υποσχέθηκε μια μετριοπαθή ισλαμιστική ατζέντα για να οδηγήσει την Αίγυπτο σε μια νέα δημοκρατική εποχή, όπου ο δεσποτισμός θα αντικαθίστατο από «διαφανή διακυβέρνηση, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα». Όμως, η πρώτη ευφορία της εκλογής του δεν διήρκησε πολύ, καθώς γρήγορα άρχισαν να αποκαλύπτονται οι προθέσεις της διαβόητης ισλαμιστικη΄ς οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο Μόρσι είπε στους Αιγύπτιους ότι θα τους παρέδιδε μια «αιγυπτιακή Αναγέννηση με ισλαμικά θεμέλια», κάτι που στην πράξη σήμαινε ότι σφετερίστηκε απεριόριστες εξουσίες, επέβαλε το συντηρητικότερο είδος του Ισλάμ, εκείνο των Αδελφών Μουσουλμάνων και κακοδιαχειρίστηκε την οικονομία.

Ο Μόρσι εξέτιε ποινή φυλάκισης 20 ετών μετά την καταδίκη του για τον θάνατο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2012 και ποινή ισόβιας κάθειρξης για κατασκοπεία σε μια υπόθεση που σχετιζόταν με το Κατάρ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου, απέτισε φόρο τιμής σε εκείνον χαρακτηρίζοντάς τον «μάρτυρα. Και ο εμίρης του Κατάρ εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη».

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Σάνζερ, του κέντρου σκέψης Foundation for Defence of Democracies (FDD), «δεδομένων των συνθηκών, ο Μοχάμεντ Μόρσι θα θεωρηθεί μάρτυρας. Και θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατό του σίγουρα θα διατυπωθούν ευρέως».

Η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου Human Rights Watch αντέδρασε επίσης σήμερα λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μόρσι.

«Είναι φοβερό όμως ΑΠΟΛΥΤΑ προβλέψιμο, δεδομένης της αποτυχίας της κυβέρνησης να του παράσχει επαρκείς ιατρικές φροντίδες. Ακόμα λιγότερες επισκέψεις από την οικογένειά του» έγραψε στο Twitter η Σαρα Λία Ουίτσον, η διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική της Human Rights Watch.

Keywords
Τυχαία Θέματα