Αλλάζουν όλα στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ – Με κριτήρια αριστείας το 20% των πόρων στα πανεπιστήμια

13:56 3/12/2019 - Πηγή: In.gr

Αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των ΑΕΙ από το 2021 και τίθενται συγκεκριμένα κριτήρια για την κατανομή των κονδυλίων στα προγράμματα τους, ενώ ένα 20% από αυτά θα δίνονται με κριτήρια αριστείας. Επιπλέον, με δυο Συμβούλια, το ανώτατο Συμβούλιο (που θα κρίνει τα θέματα αναδιάταξης των ΑΕΙ  και την κατανομή της κρατικής επιχορήγησης και των ειδικών «μπόνους» στους άριστους) και το Συμβούλιο αξιολόγησης

και πιστοποίησης, θα λειτουργήσει στο μέλλον η νέα αναβαθμισμένη ΑΔΙΠ που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας.

Τις λεπτομέρειες της αναβάθμισης της νέας Αρχής παρουσίασαν σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμεως και ο υφυπουργός και αρμόδιος για θέματα ΑΕΙ Βασίλης Διγαλάκης.

Όπως είναι γνωστό θα τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια – δείκτες (μέγεθος Ιδρύματος, γεωγραφική θέση, αριθμός φοιτητών κλπ) για το 80% της χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Για το υπόλοιπο 20% θα τεθούν κριτήρια αριστείας (ποιότητα και αποτελεσματικότητα εκπαιδευτικής διαδικασίας, βαθμός εξωστρέφειας, αριθμός δημοσιεύσεων και ετεροαναφορών της δουλειάς των καθηγητών τους, συμμετοχής σε διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα ή συμμετοχής τους στα όργανα διοίκησης διεθνών Οργανισμών, Ινστιτούτων κλπ).

Σε σχέση με τη  έρευνα, ο  υφυπουργός κ. Διγαλάκης ανακοίνωσε την απελευθέρωση των Λογαριασμών Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ οι οποίοι και ασφυκτιούσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα κάτω από το βάρος των γραφειοκρατικών δεσμών του δημοσίου λογιστικού.

Ο κ.  Διγαλάκης αναφέρθηκε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν πριν την σύνταξη του νομοσχεδίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μεγάλα πανεπιστήμια της  Περιφέρειας λόγω των ανατροπών στο πρόγραμμα ερευνητικών έργων χρειάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο έως και 42.422 «αναλήψεις υποχρώσεων» ή πάνω από 150.000 «αναμορφώσεις προϋπολογισμού».

Όπως δήλωσε δεν θα υπάρχει πλέον ετήσιος προϋπολογισμός στους ΕΛΚΕ αλλά ένας γενικός προϋπολογισμός χωρίς κατανομή στα έτη, ενώ οι αναμορφώσεις των προϋπολογισμών  θα γίνονται μετά τις δαπάνες και φυσικά με μόνη προϋπόθεση να υπάρχουν χρήματα στους λογαριασμούς τους. Ακόμη όμως δημιουργείται αυστηρός κώδικας δεοντολογίας και διατάξεις διαφάνειας

Keywords
Τυχαία Θέματα