Ανασχηματισμός : Τρία σενάρια για το χρόνο – Ποια ονόματα «παίζουν» στις αλλαγές

10:53 22/6/2020 - Πηγή: In.gr

Στις εισηγήσεις για συγκρατημένο ανακάτεμα της τράπουλας, αντί εκείνων για δομικό ανασχηματισμό, έχει επιστρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, ενώ πλανάται ως μεγάλο ερωτηματικό ο χρόνος των ανακοινώσεων, διαμορφώνονται τρία επικρατέστερα σενάρια: κοντά στο δεκαήμερο 11-20 Ιουλίου, στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου ή πριν από την 7η Ιουλίου, αν και το τελευταίο ενδεχόμενο διαψεύδεται πια εντόνως από τα… κεντρικά.

Το σίγουρο είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν υπολογίζει μόνο στα στατιστικά data από το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης

του κυβερνητικού έργου «Μαζί». Το πρωθυπουργικό μπλοκάκι, στο οποίο έχει πρόσβαση μόνο ο ίδιος, γέμισε με σημειώσεις στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης – λένε οι πληροφορίες -, προσφέροντας στον Μητσοτάκη επιπλέον υλικό και νέα οπτική για τη λειτουργία της κυβέρνησής του. Σε αυτές τις παρατηρήσεις για την απόδοση των στελεχών του και τα χαρακτηρολογικά στοιχεία τους ανατρέχει για τις οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι διεργασίες για τον πρώτο ανασχηματισμό περνούν σε μεγάλο βαθμό, αν όχι ξεκινούν, από τη θέση του… πορτ παρόλ. Με άλλα λόγια, κάποιες επιλογές του Πρωθυπουργού θα επηρεαστούν και από το αν θα μετακινήσει ή όχι τον υφυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα σε άλλη «καρέκλα», ενδεχομένως στην οδό Σταδίου για το υπουργείο Εργασίας. «Δεν έχει καταλήξει…» μεταφέρουν λακωνικά για τον Πρωθυπουργό καλά πληροφορημένες πηγές. Είναι σαφές ωστόσο ότι λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης ο ίδιος και οι εξ απορρήτων του – η τριάδα του Μαξίμου που σηκώνει το βάρος των κρίσεων (Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος) – έχουν σχηματίσει πλήρη εικόνα για τις δυνατότητες κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, τις μικρές αστοχίες ή τα μεγαλύτερα λάθη, επικοινωνιακά και πρακτικά αλλά και για τη χημεία υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων.

Οι ζυμώσεις για πιθανές εισόδους και αποχωρήσεις εξελίσσονται εδώ και καιρό, ωστόσο η φωτιά της ονοματολογίας και των στοιχημάτων για το αν έφτασε ή όχι η ώρα των αλλαγών φούντωσε ραγδαία σε υπουργικά και βουλευτικά πηγαδάκια, προκαλώντας… παρενέργειες, μετά την αποστροφή του Μητσοτάκη από την Ιερουσαλήμ για «διορθωτικές κινήσεις».

Υπό τον φόβο ανάδειξης των αρρυθμιών και «έκρηξης» υπόγειων διαρροών και τηλεφωνημάτων (που ξεκίνησαν αστραπιαία), είτε για να προωθηθούν πρόσωπα είτε το αντίθετο, το Μαξίμου «καίει» με κάθε τρόπο την κουβέντα περί άμεσου ανασχηματισμού.

ΕναΤα γενέθλια

Για δεύτερη φορά σε σύντομο διάστημα διαμηνύεται ότι οι «διορθωτικές κινήσεις» δεν είναι του παρόντος στην προσπάθεια λήξης συναγερμού για μερικές εβδομάδες, τουλάχιστον ως την επέτειο ενός έτους διακυβέρνησης. Το ορόσημο της 7ης Ιουλίου συμπεριλαμβανόταν ωστόσο σε εισηγήσεις, όπως υπήρχαν και προτάσεις για σαρωτικές αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε επίπεδο υφυπουργών. Το εν λόγω σενάριο, με τους υποστηρικτές του να μιλούν για τη δυνατότητα μιας «σημειολογικής» επανεκκίνησης στις αρχές Ιουλίου απομακρύνεται εμφατικά ως ανυπόστατο, σύμφωνα με επιτελείς του Μαξίμου.

ΔύοΗ Σύνοδος Κορυφής

Φαίνεται να παραμένει το ενδεχόμενο αλλαγών εντός Ιουλίου, αλλά μετά την κρίσιμη και πιθανότατα διά ζώσης νέα Σύνοδο Κορυφής (που θα διαδεχθεί τις χθεσινές προπαρασκευαστικές συζητήσεις) για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αρμόδιες πηγές σχολίαζαν ότι ο Πρωθυπουργός δεν συνηθίζει «εν θερμώ, βιαστικές επιλογές», αλλά «θέλει να έχει ξεκάθαρο ορίζοντα και οπωσδήποτε απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα», όπως είναι τα ευρωπαϊκά κεφάλαια 32 δισ. ευρώ κατά την πρόταση της Κομισιόν. Δείχνουν δηλαδή πρώτα στην οριστικοποίηση του ευρωπακέτου. Δεν αποκλείεται μάλιστα και αναβάθμιση προσώπων στη μάχη για τη διαχείριση – απορρόφηση των ευρωπαϊκών ποσών. Το Μαξίμου προσδοκά εξελίξεις στην επόμενη σύνοδο – υπό γερμανική προεδρία – ενόσω η συμβουλευτική επιτροπή με επικεφαλής τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη τρέχει για την παράδοση των πρώτων κατευθύνσεων έως το τέλος Ιουνίου και των οριστικών προτάσεων τον Σεπτέμβριο.

ΤρίαΟ Σεπτέμβριος

Εκεί τοποθετείται χρονικά το τρίτο σενάριο για τις επικείμενες αλλαγές. Κατά πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις για αέρα ανανέωσης πριν από τη ΔΕΘ, ώστε να μην προκληθεί επιπλέον αναστάτωση στο έτσι κι αλλιώς δύσκολο καλοκαίρι. Οσοι υποστηρίζουν την εν λόγω πρόταση θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός θα μπορέσει να δείξει εμπράκτως διάθεση για αναγνώριση λαθών και διόρθωσή τους, μπαίνοντας με καινούργια δυναμική στη νέα πολιτική χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις προκαλούν αναταραχή ενδοκυβερνητικά και εντός ΝΔ, με «πηγαινέλα» ονομάτων σε μια προφανώς ανεπιβεβαίωτη λίστα… κερδισμένων και χαμένων. Στη γενική εικόνα κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν στην άποψη της ικανοποίησης από την πορεία της κυβέρνησης, απομακρύνοντας τη πιθανότητα σαρωτικών αλλαγών μεταξύ άλλων στα υπουργεία Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Υποδομών, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού. Και μόνο η φράση «διορθωτικές παρεμβάσεις» όμως χτυπά καμπανάκι σε συγκεκριμένα γραφεία, όπως στα υπουργεία Εργασίας του Γιάννη Βρούτση και του Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, που… ψιθυρίζονται και ανάμεσα στα κομματικά στελέχη, αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις πρωθυπουργικές επιλογές.

Σχεδόν βέβαιο είναι ότι δεν σπάει στα δύο το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κωστή Χατζηδάκη. Αντίστοιχα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Αδωνι Γεωργιάδη, είναι πιθανό να προκριθεί η αυτονομία στα θέματα του Εμπορίου και της Βιομηχανίας. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν με νόημα την καλή χημεία και συνακόλουθη απόδοση έργου ανάμεσα στον Αδωνη Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση, υπονοώντας – το λιγότερο – τη μη απομάκρυνσή τους και τη διατήρηση ισχυρού χαρτοφυλακίου για τον υπουργό αλλά και αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο αναβάθμισης του υφυπουργού.

Ο Παπαθανάσης μαζί με τους Βασίλη Κοντοζομάνη (Υγείας) και Θοδωρή Λιβάνιο (Εσωτερικών) ωθήθηκαν μάλιστα από το πρωθυπουργικό επιτελείο στην πρώτη γραμμή στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Φαίνεται πως κυρίαρχες σκέψεις του Μαξίμου είναι να «επιβραβεύσει» όσους αντεπεξέρχονται στις μέχρι στιγμής προκλήσεις, να δώσει βήμα κυρίως σε «άφθαρτα» πρόσωπα και να απομακρύνει όσους δεν άρπαξαν την ευκαιρία.

Στο κόμμα υπάρχουν αρκετοί που στοιχηματίζουν σε «υπουργοποίηση» του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, ενώ διακινούνται ονόματα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως οι Χρήστος Ταραντίλης (Επικρατείας), Αννα Καραμανλή (Νότιος Τομέας), Μαρία Κεφαλά (Ιωάννινα), Μακάριος Λαζαρίδης (Καβάλα) αλλά και οι Θοδωρής Ρουσόπουλος (Βόρειος Τομέας) και Σπήλιος Λιβανός (Αιτωλοακαρνανία).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα