Ανασχηματισμού προβλήματα

07:21 15/11/2020 - Πηγή: In.gr

Εγκλωβισμένος «στα Τρίκαλα στα δυο στενά», σαν τον Σακαφλιά του γνωστού τραγουδιού του Τσιτσάνη, δείχνει να είναι ο πρόεδρος Κυριάκος στο θέμα του ανασχηματισμού. Ετοιμο τον είχε για τις 15 Οκτώβρη, αλλά του έσκασε το δεύτερο και σοβαρότερο κύμα της πανδημίας και εξ αυτού του λόγου απέφυγε – και σωστά – να τον επιχειρήσει. Κάνεις ανασχηματισμό για να μηδενίσεις το κοντέρ, να ανανεώσεις το πολιτικό σου προσωπικό, να ανακατέψεις την τράπουλα

που λέγαμε παλιά, και να αγοράσεις πολιτικό χρόνο. Με την πανδημία να δείχνει τα δόντια της, τι ανασχηματισμό να κάνει, και πώς να τον κάνει. Το δεύτερο («στενό»…) που καθιστά απαγορευτικό τον ανασχηματισμό είναι οι συνεχείς… απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις υπουργών!..

Μέσα σε δύο εβδομάδες ζήτησε την παραίτηση 6-7 υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης. Αν έκανε ανασχηματισμό λογικά κάποιον ή κάποιους εξ αυτών των 6-7 είτε θα τους μετακινούσε είτε (όπερ και το λογικότερο για δυο-τρεις) θα τους έστελνε σπίτι τους. Οπότε θα δικαίωνε πανηγυρικά τον Τσίπρα, ο οποίος αυτή την περίοδο δέχεται ισχυρή κριτική επειδή το μόνο που κάνει είναι να ζητάει παραιτήσεις υπουργών.

Τούτου δοθέντος, χάνεται στο βάθος του χρόνου, πιστεύω, ο ανασχηματισμός. Και όχι άδικα (για τον Κυριάκο). Αφού ο άνθρωπος είναι εγκλωβισμένος, το είπαμε και στην αρχή. Σακαφλιάς με την καλή έννοια…

e-Οφθαλμόλουτρο

Τώρα που συνέβη ό,τι συνέβη με την τηλεκπαίδευση και πληροφορηθήκαμε – μέχρι και τον τελευταίο πατριώτη στην Πίνδο – ότι αυτή η εφεύρεση του διαβόλου που λέγεται Ιντερνετ δεν εδρεύει στα μέρη μας, αλλά μας έρχεται από το εξωτερικό, και μάθαμε ότι υπάρχει και μια Cisco η οποία είναι μεταξύ των εταιρειών που παρέχουν παγκοσμίως το Ιντερνετ και αυτή είχε το πρόβλημα όχι η τηλεκπαίδευση, ήρθε η ώρα να πούμε και μερικές αλήθειες για το πού καταναλώνουν το Ιντερνετ οι Ελληνες.

Πρώτη, στον σχετικό κατάλογο, πηγή κατανάλωσης δεδομένων είναι η γνωστή συνδρομητική πλατφόρμα ταινιών και τηλεοπτικών σειρών NETFLIX. Ακολουθεί – αρκετά πίσω στην κατανάλωση δεδομένων – το γνωστό YouTube στο οποίο οι χρήστες προσφεύγουν κυρίως για να ακούσουν και να δουν βιντεοκλίπ, και τρίτη στη σειρά αιτία κατανάλωσης δεδομένων είναι – προσέξτε το αυτό, παρακαλώ – οι… τσόντες!!!

Τα στοιχεία δεν είναι δικά μου, είναι του υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλων τινών, το οποίο είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση συνολικά και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δευτερευόντως για τους κινδύνους που υπάρχουν «να πέσει» η τηλεκπαίδευση εν ώρα μαθήματος των παιδιών. Υποτίθεται ότι έγιναν κάποιες κινήσεις προς την πλευρά των ξένων παρόχων ώστε να αυξήσουν την παροχή δεδομένων προς την Ελλάδα, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν φάνηκε να είναι αρκετός ο όγκος που παρείχαν (;), ή τουλάχιστον τέτοιος ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της τηλεκπαίδευσης.

Προφανώς δεν είναι αρκετός. Σε καραντίνα βρισκόμαστε. Να μην το ρίξει ο μερακλής ο Ελληνάρας στις τσόντες; Τώρα που δεν έχει και τι να κάνει;

e-Οφθαλμόλουτρο ΙΙ

Και σε όλα τα προηγούμενα, αν αθροιστεί και η υπερδραστηριότητα πολλών εξ ημών και υμών στα social media, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι η υπόθεση Ιντερνετ δεν είναι μια εύκολη ιστορία, και τα προβλήματα που πιθανώς εμφανίζει, έχουν έναν πολλαπλασιαστή ο οποίος λέγεται lockdown και αν δεν προσεχθεί (με την έννοια ότι αν δεν υπάρξουν προβλέψεις…) μπορεί να «πέσει» όλη η χώρα…

Φυσικά υπάρχουν – για όλα – δικλίδες ασφαλείας ώστε βασικοί τομείς του Δημοσίου και νευραλγικών τομέων του κράτους να μην επηρεαστούν από τυχόν προβλήματα στη διαχείριση του Ιντερνετ, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Ασε που μπορεί να βάλει τίποτε ενδιαφέρον και το Pornhub, και να σπεύσουν οι Ελληνες για τίποτε μαζικά οφθαλμόλουτρα…

Τα «αγκάθια» των SMS

Στο μεταξύ η κυβέρνηση «ψάχνεται» να βρει τρόπους να περιορίσει τις μετακινήσεις των πολιτών με τη χρήση του πενταψήφιου αριθμού 13033. Οπως μου ανέφερε σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος (πιο εξειδικευμένο επί του συγκεκριμένου δεν γίνεται), τους απασχολεί έντονα το γεγονός ότι καθημερινά αποστέλλονται στο 13033 περί τα 4,5 εκατομμύρια SMS από χρήστες που θέλουν να μετακινηθούν. Παράλληλα η εικόνα στους δρόμους δεν προσομοιάζει με την εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται σε lockdown και ως εκ τούτου «κάτι πρέπει να γίνει». Αλλά τι να γίνει, όταν για να περιοριστούν οι κινήσεις ενός ατόμου πρέπει προηγουμένως να ελεγχθούν; Πόσες φορές ας πούμε έστειλε την ημέρα ένα άτομο τον κωδικό 2 για ψώνια στο σουπερμάρκετ, 1 για επίσκεψη στο φαρμακείο, 2 για μετάβαση στον φούρνο και 1 για επίσκεψη στον γιατρό – το όλον τέσσερις φορές μέσα σε μία ημέρα, αλλά αυτό δεν έχει το δικαίωμα το 13033 να το υπολογίσει, και να βάλει κόφτη. Ή πώς γίνεται και ξαφνικά μετά τις 9 πέφτει καταιγίδα μηνυμάτων με κωδικό 6 για άθληση στον δρόμο, που σημαίνει ότι ξαφνικά οι Ελληνες έγιναν αθληταράδες, ο πιο fit λαός του κόσμου;

Για να συμβεί αυτό, μου ανέφερε το στέλεχος της κυβέρνησης, πρέπει να ελέγξουμε εξονυχιστικά, στη βάση δεδομένων.

Αυτό σημαίνει ότι θα ελέγξουμε τον αριθμό τηλεφώνου του ατόμου, θα δούμε πόσο συχνά στέλνει μηνύματα στο 13033, για ποιο θέμα κ.λπ. Και μετά θα μπούμε σε πιο προσωπικά στοιχεία, αν έχει δεύτερο τηλέφωνο, αν το χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο, αν όντως αθλείται με κωδικούς που έχει αποστείλει από τα δύο τηλέφωνα κ.λπ. κ.λπ. – ήτοι να γίνουμε «έτοιμοι να μας δέσει όλους η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων», χωρίς δεύτερη συζήτηση!

Πραγματικά έτσι όπως τίθεται το πράγμα, η Ανεξάρτητη Αρχή είναι ένα πρόβλημα. Αλλά το να γίνουμε Μπέργκαμο σε λίγες ημέρες, λόγω ανυπακοής στα μέτρα, είναι θεωρώ πολύ σοβαρότερο. Νομίζω…

«Τρύπια» καραντίνα

Από την άλλη πλευρά, έχω την αμυδρή υποψία πως η χαλαρότητα που δείχνει η κυβέρνηση μπροστά στο φαινόμενο του «όλη η Αθήνα στους δρόμους» δεν οφείλεται ούτε σε αδράνεια ούτε σε παράλειψη. Αλλά ότι ίσως είναι μια συνειδητή πράξη για να περιοριστούν κάπως οι αντιδράσεις από τη δεύτερη αυτή καραντίνα που έχει δημιουργήσει ασφυξία στην αγορά και πολλά προβλήματα στους ανθρώπους οι οποίοι είναι εξαναγκασμένοι να μένουν κλεισμένοι στο σπίτι τους. Αλλιώς και εντατικότεροι έλεγχοι θα υπήρχαν στους δρόμους, και η κυκλοφορία ανθρώπων και αυτοκινήτων θα είχε περιοριστεί εξ αυτού του λόγου.

Εδώ συμβαίνει το αδιανόητο – να μην έχει περιοριστεί στο παραμικρό η κυκλοφορία. Να είναι σαν μια οποιαδήποτε καθημερινή ημέρα τα επίπεδά της. Και ο κόσμος να κυκλοφορεί σαν να μην είχε κηρυχθεί ποτέ η περίφημη καραντίνα.

Ναι, εντάξει, κανένα πρόβλημα, αλλά να μην τρελαινόμαστε στη συνέχεια που τα κρούσματα του κορωνοϊού θα αυξάνονται αντί να μειώνονται. Ούτε γιατί η καραντίνα, αντί να ολοκληρωθεί και να λήξει στα τέλη Νοεμβρίου θα επεκταθεί καμιά 15αριά μέρες αργότερα. Ούτε γιατί κάποια στιγμή θα υπάρξει συνολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων από τις 9 το βράδυ. Να είμαστε εξηγημένοι…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανασχηματισμού,anaschimatismou