Ανατριχιαστική μαρτυρία ασθενούς κοροναϊού – Πέρασε μήνες σε μηχανική υποστήριξη

17:00 27/7/2020 - Πηγή: In.gr

Ο Σκωτσέζος πιλότος που πέρασε 10 μήνες σε μηχανική υποστήριξη σε νοσοκομείο του Βιετνάμ παροτρύνει τους ανθρώπους να μην είναι απαθείς απέναντι στην απειλή του κοροναϊού.

Ο Στίβεν Κάμερον, ηλικίας μόλις 42 ετών από το Μάδεργουελ της Σκωτίας, τονίζει ότι είναι «ζωντανό παράδειγμα της δύναμης αυτού του ιού», αφού υπέστη πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια, πολυάριθμες θρομβώσεις και 68 ημέρες με αναπνευστική υποστήριξη σε ΜΕΘ.

Μιλώντας από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Wishaw στο Λάνκαρκσάιρ, όπου ολοκληρώνει την ανάρρωσή του, ο Κάμερον αναφέρει ότι είναι ζωτικό οι άνθρωποι να συμμορφώνονται

με όλους τους κανόνες φυσικής αποστασιοποίησης και τις συμβουλές υγιεινής της κυβέρνησης.

«Δεν γίνεται να μείνουμε απαθείς»

«Οι άνθρωποι μπορεί να γκρινιάζουν που πρέπει να φορούν γάντια ή να τηρούν αποστάσεις δύο μέτρων, και όλα αυτά, όμως, ξέρετε, εγώ κόλλησα τον ιό και ήμουν για 10 εβδομάδες σε μηχανική υποστήριξη», δήλωσε μιλώντας στο BBC.

«Δεν είναι αστείο ζήτημα. Είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Και νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι απαθείς απέναντι σε αυτό μέχρι να το εξαλείψουμε».

Ο Κάμερον αρρώστησε με κοροναϊό σε ένα μπαρ για ξένους επισκέπτες και κατοίκους στο νότιο Βιετνάμ. Ήταν ένας από τους 20 Βρετανούς που νοσηλεύτηκαν στην ασιατική χώρα εξαιτίας του ιού. Γνωστός ως ασθενής 91, έγινε διάσημος αφού επιβίωσε κόντρα στις προβλέψεις, με τις αναφορές για την κατάσταση της υγείας και τη θεραπεία του να γίνονται θέμα στις ειδήσεις της χώρας.

«Ο πιο άρρωστος ασθενής της Ασίας»

Όταν η χωρητικότητα των πνευμόνων του έπεσε στο 10%, απέφυγε μετά βίας τη διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων, ενώ έχασε 30 κιλά ενώ βρισκόταν σε τεχνητό κώμα. Ακόμη δυσκολεύεται να περπατήσει.

«Είχα πολλαπλούς θρόμβους. Είχα νεφρική ανεπάρκεια. Προκλήθηκε ανεπάρκεια και σε μερικά ακόμη όργανα. Κάποια στιγμή, η χωρητικότητα των πνευμόνων μου είχε πέσει στο 10%. Μου είπαν ότι ήμουν ο πιο άρρωστος ασθενής της Ασίας», δήλωσε. «Η συντριπτική πλειοψηφία της χώρας ήξερε για τον ασθενή 91, όπως ήταν το ψευδώνυμό μου».

Όταν έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο της Χο Τσι Μινγκ στις αρχές Ιουλίου, θυμάται ότι το προσωπικό, οι γιατροί και άλλοι ασθενείς να συνωστίζονται στο λόμπι του νοσοκομείου.

«Όταν μπήκα στο ασθενοφόρο, όταν φεύγαμε, υπήρχαν τροχονόμοι στους δρόμους αποτρέποντας τους ανθρώπους από το να πλησιάσουν. Δεν μπορούσα να το πιστέψω».

Ο Δρ. Μανίς Πατέλ, αναπνευστικός σύμβουλος που είχε αναλάβει την υπόθεση του Κάμερον, τονίζει ότι η εμπειρία του αποτελεί εξαίρεση και τη συγκρίνει με το να τρέχει κανείς πολλαπλούς μαραθωνίους. «Δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία από άτομα που έμειναν συνδεδεμένα σε αναπνευστήρα για περισσότερο από ενάμιση μήνα», σημειώνει.

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα