Ανοχύρωτο το ΕΣΥ ενόψει του δεύτερου κύματος κοροναϊού

23:22 25/8/2020 - Πηγή: In.gr

Με την Ελλάδα να βρίσκεται μια ανάσα, πριν την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ξαναέρχονται στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα του δημοσίου συστήματος υγείας.

Μπορεί το ΕΣΥ να άντεξε στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού ωστόσο αυτό δεν οφείλεται στην υγειονομική ικανότητα του συστήματος, αλλα στο ότι διατηρήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας  λόγω του έγκαιρου lockdown

στην οικονομία.

Οι λεγόμενες παθογένειες του συστήματος, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Ενδεικτικό είναι ότι, όπως καταγγέλλουν στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ,  μπαίνουμε στο δεύτερο κύμα, με 5.200 εργαζόμενους λιγότερους και χωρίς καμία μόνιμη πρόσληψη στην Υγεία επί 15 μήνες καθώς η «αύξηση» συμβασιούχων δεν κάλυψε ούτε τις συνταξιοδοτήσεις. Επίσης νοσοκομεία αναφοράς κοροναϊού δεν έχουν μοριακό αναλυτή και για όσους υπάρχουν δεν εξασφαλίστηκαν επαρκή αντιδραστήρια.

«Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν ακόμη μηχάνημα για μοριακό έλεγχο και στέλνουν σε ιδιώτες τα τεστ. Η έλλειψη μοριακών αναλυτών και η αργοπορία έκδοσης των αποτελεσμάτων των τεστ κοροναϊού», είναι παθογένειες του συστήματος, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ενώ ο Τάκης Παντέλης, μέλος της ΕΓ της ίδιας ομοσπονδίας, αναφέρει ότι μπαίνουμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας με λιγότερο προσωπικό από ό,τι στο πρώτο.

«Οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 5.200»

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργαζόμενοι στην δημόσια Υγεία, μειώθηκαν κατά 5.200 σε σχέση με τον Μάιο του 2019. Οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι περίπου 2.000 λιγότεροι, σε ένα χρόνο, χωρίς να αντικατασταθούν, και οι προσλήψεις συμβασιούχων «όχι μόνο ήταν λίγες, αλλά δεν έχουν καν καλύψει τις αποχωρήσεις του επόμενου έτους».

Οπως είπε μιλώντας «στο Κόκκινο» «δεν ενσωματώθηκε η πρωτοβάθμια Υγεία ως «φίλτρο» για ήπια κρούσματα, ώστε να προστατευτούν τα νοσοκομεία που διαθέτουν περιορισμένες δυνατότητες από μία «ασφυξία» στο δεύτερο κύμα. Μέχρι μέσα Μαΐου ήταν εκτός σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, δυστυχώς και στο νέο σχεδιασμό δεν φαίνεται να έχει δοθεί εκεί η βαρύτητα που χρειάζεται».

Φόβοι για τις αντοχές του συστήματος Υγείας

Ουσιαστικά αυτό που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πρώτη φάση της πανδημίας στο να διατηρηθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας -σε σχέση με άλλες χώρες όπου χάθηκε ο έλεγχος- ήταν το έγκαιρο lockdown στην οικονομία.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν θορυβήσει τους ειδικούς, που φοβούνται ότι αν δεν ανατραπεί η κατάσταση θα αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων και θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος υγείας.

Όπως καταγγέλεται από εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, είναι πως παρά τους αριθμούς που παρουσίαζε η κυβέρνηση για προσλήψεις και μέσα υγειονομικής προστασίας την περασμένη άνοιξη, στην πραγματικότητα οι αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας δεν έχουν βελτιωθεί σε σχέση με την πριν την πανδημία κατάσταση.

Ενδεικτικά η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών επισημαίνει : «Φοβούμαστε όμως ότι, εφόσον δεν αλλάξει η κυβερνητική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, θα αρχίσουμε να μετράμε νοσούντες και διασωληνωμένους συναδέλφους κάθε μέρα και περισσότερους. Σε ένα ΕΣΥ βαριά υποστελεχωμένο, με εξουθενωμένους και λίγους γιατρούς και υγειονομικούς, αυτό ισοδυναμεί με έγκλημα εκ προμελέτης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Πραγματική θωράκιση του συστήματος υγείας σημαίνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Διεκδικούμε να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, διεκδικούμε τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Κικίλιας: Έγιναν προσλήψεις – τριπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ

Η δυνατότητα του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας βρέθηκε στο επίκεντρο της μαραθώνιας συνεδρίασης των επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία παρενέβη και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έχει περάσει μια ημέρα που η κυβέρνηση να σταμάτησε να αντιμετωπίζει τις τεράστιες προκλήσεις της πρωτοφανούς πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ΜΕΘ, εν μέσω κρίσης, διπλασιάστηκαν και ενισχύθηκαν με προσλήψεις. Παράλληλα ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι στην αρχή της κρίσης η δυνατότητα ήταν για 800 τεστ την ημέρα και σήμερα έχει φτάσει σε δυνατότητα για πάνω από 12.000 τεστ με εξασφάλιση των αντιδραστηρίων, με προτεραιοποίηση αντίστοιχη των εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης είπε μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το προηγούμενο διάστημα για τον τρόπο που θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία αν και το κύμα αύξησης των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενο. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, κάλεσε και το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Παιδείας να παρουσιάσουν ένα σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς επέκρινε την κυβέρνηση για αποσπασματικά και καθυστερημένα μέτρα που είχαν συνέπεια την αύξηση των κρουσμάτων. «Εμείς δεν έχουμε πρόθεση να μηδενίσουμε το έργο σας. Αλλά η επιτυχία στην πρώτη φάση της πανδημίας, ήταν επιτυχία του ελληνικού λαού που πειθάρχησε στα μέτρα. Είναι φανερό ότι στη δεύτερη φάση της πανδημίας βγήκατε παντελώς εκτός στόχων», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ και μίλησε και για σοβαρές καθυστερήσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμους διορισμούς και μεγαλύτερη χρηματοδότηση για υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης είπε ότι ενώ ο λαός ακολούθησε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων στην πρώτη φάση της πανδημίας και με θυσίες κατάφερε σχεδόν να μηδενίσει τα κρούσματα, η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το προηγούμενο διάστημα και στο σύστημα υγείας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και για την επιβολή αυστηρών πρωτοκόλλων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα κατήγγειλε ότι η αύξηση των κρουσμάτων ήταν απόρροια του τρόπου με τον οποίο άνοιξαν τα σύνορα στον τουρισμό και ότι υπήρξε ανεπίτρεπτη και μεθοδευμένη απόκρυψη των κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς.  Μίλησε επίσης για τραγικές ελλείψεις στις ΜΕΘ και τις ειδικές Μονάδες καθώς και για  τις ελλείψεις υγειονομικού υλικού αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι συνειδητή η επιλογή της κυβέρνησης να μην ενισχύσει τη δημόσια υγεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα