Αντιδράσεις βουλευτών για το επιλεκτικό σπάσιμο δήμων – Ο Χαρίτσης υπόσχεται κι άλλες παρεμβάσεις

17:48 6/3/2019 - Πηγή: In.gr

Σειρά αντιδράσεων προκαλεί η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει τον «επανακαθορισμό της διοικητικής διάρθρωσης των Δήμων Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Κοζάνης, Λέσβου και Σάμου», δηλαδή το σπάσιμο των πέντε συγκεκριμένων δήμων, με τον Αλέξη Χαρίτση να είναι αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια βουλευτών τόσο της αντιπολίτευσης, ΔΗΣΥ και ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφωνίες των βουλευτών ποικίλουν ανάλογα με την περιφέρεια τους καθώς κάποιοι ζητούν να μην σπάσουν οι δήμοι, όπως πχ στην Κέρκυρα, ενώ άλλοι σημειώνουν τη δυσαρέσκεια τους γιατί το μέτρο δεν περιλαμβάνει και άλλους δήμους.

Ακόμα και η διαβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, ότι το θέμα θα εξεταστεί από νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα έχει και επιστημονικό και διακομματικό χαρακτήρα, προκειμένου να εξεταστούν και άλλα ώριμα αιτήματα, δεν κατέστη ικανή να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιτροπή θα συντάξει μελέτες και σε εύλογο χρόνο, «σε λίγους μήνες», κατά τα λεγόμενα του κ. Χαρίτση, θα εισηγηθεί ποιες επιπλέον ρυθμίσεις πρέπει να υπάρξουν και σε ποιες περιοχές. Το βράδυ της Τρίτης, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση, έσπευσε να επικαλεστεί δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ που τάσσονταν υπέρ της κατάτμησης των δήμων που έχουν περιληφθεί στην τροπολογία. Δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα και για άλλους δήμους, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση, προχώρησε αυτήν τη φορά στοχευμένα με πέντε δήμους γιατί οι συνθήκες είναι ώριμες και έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Γκρίνια από το ΣΥΡΙΖΑ

Η συγκεκριμένη τροπολογία έγινε η αφορμή και για σειρά αντιδράσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όσοι δεν ικανοποιήθηκαν έβγαλαν τα… μαχαίρια.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, μίλησε για κίνδυνο αξιοποίησης των αδυναμιών των ρυθμίσεων από την άκρα δεξιά, κάνοντας λόγο για έναν ακήρυχτο πόλεμο που μαίνεται στο νησί. «H διαίρεση ενός δήμου προφανώς γίνεται για να επιλυθούν και όχι για να αναπαράγονται χρονίζοντα προβλήματα και συνεπώς απαιτεί ενδελεχή επεξεργασία, σχέδιο και προίκα. Οι δήμοι δεν οριοθετούνται με πασσάλους και δεν αρκεί ένα γραφείο για να στεγαστούν, χρειάζονται πόροι, προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και επαρκείς υπηρεσίες, προκειμένου να καταστούν λειτουργικοί», είπε στην τοποθέτηση της η κα Βάκη, η οποία τόνισε ότι η Κέρκυρα συγκαταλέγεται στις περιοχές που ήταν τυχερέ και επιλέχθηκαν ωστόσο οι πανηγυρισμοί δεν επιτρέπονται λόγω της συγκυρίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει την παρούσα περίοδο το νησί. «Τα σκουπίδια προοιωνίζονται ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι και δεν συνιστούν μόνο ωρολογιακή βόμβα για την οικονομία του νησιού, αλλά δυστυχώς γέννησαν και άλλα σκουπίδια πολιτικά, αυτά ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων, στον μοναδικό αδειοδοτημένο χώρο του νησιού, στον νότο που μαίνεται ένας ακήρυχτος πόλεμος με δολιοφθορές στις εγκαταστάσεις του. Επ ουδενί, λοιπόν, δεν θα ήθελα να διευκολυνθεί η εκλογική έκφραση ακροδεξιών μορφωμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίθετος με την κα Βάκη εμφανίστηκε ο συνάδελφος της , βουλευτής Κέρκυρας, Κώστας Παυλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προβλήματα που έχει προκαλέσει το δόγμα «ένα νησί-ένας δήμος» και λέγοντας ότι αποτελεί ομόφωνη η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου και του δημοτικού συμβουλίου το σπάσιμο του δήμου.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης λέγοντας ότι θα καταψηφίσει, ενώ υποστήριξε ότι «είναι κρίμα σε ένα τόσο καλό νομοσχέδιο να έρχεται μια τροπολογία που δημιουργεί προβλήματα. Από τον Νοέμβριο του 2018 έστελνα επιστολές στον κ. Χαρίτση και τον επισκέφθηκα με Επιτροπές κατοίκων που ζητούν την αυτονομία των δήμων τους. Μεταξύ αυτών και η Νέα Αλικαρνασσός που έχει και οικονομική αυτοτέλεια και ιστορικότητα. Ζήτησαν την δημοτική αυτονομία από τον κ. Χαρίτση αλλά αγρόν ηγόρασαν. Το ίδιο και οι κάτοικοι του Ζαρού, του Τυμπακίου και αλλού. Ο υπουργός πρέπει να ευαισθητοποιηθεί. Εγώ δεν στηρίζω και δεν ψηφίζω την τροπολογία».

Να περιληφθεί στην τροπολογία και η Γορτυνία ζήτησε το βράδυ της Τρίτης, ο Γιώργος Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ) λέγοντας ότι «αφού άνοιξε το θέμα της διάσπασης Καλλικρατικών δήμων, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να περιλάβει και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον δήμο Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας, έναν δήμο τεράστιας έκτασης με μεγάλες δυσχέρειες πρόσβασης από το ένα σημείο στο άλλο, με γηρασμένο πληθυσμό και ανισομερή ανάπτυξη. Θα έπρεπε να διαχωριστεί, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η λειτουργία του. Το θέμα έχει τεθεί στο αρμόδιο υπουργείο».

Για επιλεκτικές αποφάσεις έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Πρατσόλης που τόνισε την ανάγκη συνολικής μελέτης για δυνατούς δήμους με ουσιαστικές αρμοδιότητες, λέγοντας ότι ναι μεν σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο, σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση το υπουργείο έπρεπε συνολικά να μελετήσει το ζήτημα για τους 325 δήμους αντί να λάβει επιλεκτικές αποφάσεις.

ΝΔ: Ψηφοθηρική τροπολογία

Ο βουλευτής της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης δήλωσε στη Βουλή ότι στον ορεινό όγκο της Θεσσαλονίκης, οι συνενώσεις των δήμων δημιούργησαν προβλήματα και τόνισε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το χωροταξικό των δήμων συνολικά.

Ο Κώστας Τσιάρας, γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με ψηφοθηρικό στόχο και πρόσθεσε ότι: «Δεν υπάρχει βουλευτής που να μην έχει δεχθεί παράπονα και αιτήματα για κατάτμηση δήμων. Αυτό όμως πρέπει να ρυθμιστεί τρεις μήνες πριν από τις εκλογές; Πόσο σοβαρή είναι μία πολιτεία που νομοθετεί λίγο πριν τις εκλογές χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια;».

ΔΗΣΥ

Η τοποθέτηση του Γ. Μιχελογιαννάκη προκάλεσε την αντίδραση του γραμματέα της ΚΟ της ΔΗΣΥ, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος του απάντσε χαρακτηριστικά: «Και εσύ, κύριε Μιχελογιαννάκη, είπαμε να σε αφήσουμε στο απυρόβλητο λόγω ειδικών συνθηκών και σχέσεων, αλλά συ «ξιέσαι» και κουτοπόνηρα σκεπτόμενος έστειλες μήνυμα στις τέσσερις δημοτικές ενότητες του Ηρακλείου ότι ενώ εσύ θέλεις να γίνουν δήμοι, οι άλλοι, οι κομματικοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν σε αφήνουν. Μα, στη Γέργερη όλοι μαζί δεν πίνατε τις ρακές και υποσχεθήκατε τον δήμο;» για να προσθέσει: «Πλέον, Γιάννη, ούτε εσύ ούτε ο κ. Τσίπρας μπορείτε να κοροϊδεύετε κανέναν. Αν είναι διαφορετικά, μην ψηφίσεις το νομοσχέδιο και όχι την τροπολογία που είπες, γιατί στο κάτω κάτω η τροπολογία περιλαμβάνει δίκαιες ρυθμίσεις για την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, τη Σάμο, το Βελβεντό και θα μπορούσε στο μεγάλο νησί της Λέσβου να είναι και τρεις δήμοι ακόμα».

«O ένας δήμος στην Κεφαλλονιά ήταν αυτοκτονικός. Δεν γινόταν να βγει πέρα. Όποιος ξέρει το νησί θα τα πει αυτά. Εγώ δεν παρασύρομαι, όπως κάποιοι άλλοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, από τοπικισμό, διότι αγαπάω και το Αργοστόλι. Όμως, δεν γίνεται αυτό το νησί να έχει έναν δήμο. Οι ορεινοί του όγκοι καθιστούν απαράδεκτη τη λογική τού ενός δήμου. Και, φυσικά, και άλλοι συνάδελφοι, από αλλού, έχουν αντίστοιχα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα, με το ΑΠΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τροπολογία.

Κατήγγειλε το ΚΚΕ

Για ψηφοθηρική τροπολογία έκανε λόγο το ΚΚΕ, αμφισβητώντας ότι τα ζητήματα που θα ανακύψουν με το σπάσιμο των δήμων θα λυθούν στα χρονοδιαγράμματα που τίθενται.

Keywords
Τυχαία Θέματα